Kekeme Konuşma ve Davranış Biçimleri

Kekeme Konuşma ve Davranış Biçimleri

Kekemelik genelde bir cümlede ya da sözcük öbeğinde başta bulunan sözcüklerde ya da o sözcüklerin ilk seslerinde yaşanır. Üç temel kekeleme biçimi olduğu söylenebilir. Sınıfınızdaki çocuğun bu üç kekeleme davranışından birini sergilediğini görürsünüz ama yine de kekemelik örüntüleri daha farklı olan bireyler de olabilir.

Ses ve Hece Tekrarları. Çocuk ses ya da heceyi genelde 3 ya da daha çok kez tekrar eder.
 

B-b-b-ben söyleyebilir miyim?

A-a-a-anlamadım öğretmenim.

Ses Uzatmaları. Konuşurken, çocuğun bir sesi gereğinden fazla uzattığını duyarsınız.
 

Ssssssanatçılar yaratıcıdırlar.

Eeeeeeeeezberlemek çok zor.

Tutukluklar.
 

Çocuk bir seste tutukluk yaşadığı zaman, söz konusu sözcüğü söylemeye çalıştığını görürsünüz ama ağzından hiçbir ses çıkmaz. Bu sessizlik evresi genelde tutukluk aşıldığında yüksek sesle sözcüğün söylenmesi ile sonlanır.

Bunların dışında, çocukların konuşmayı sürdürebilmek için “ıııı” ya da “aaa” gibi sesler çıkardığını duyabilir veya kekelediği sözcüğü söyleyebilmek için ses tonunu ya da konuşma şiddetini değiştirdiğini gözlemleyebilirsiniz.

Kekemeliği duymanın yanı sıra, çocuğun gözlerini kapattığını ya da dudaklarının, yanaklarının veya çenesinin kekeleme esnasında aşırı gerildiğini fark edebilirsiniz. Hatta kimi çocuklar, özellikle zor bir sözcüğü söylemeye çalışırken parmaklarını şıklatır, ayaklarını yere vurur ya da vücutlarını farklı başka biçimlerde hareket ettirebilirler. İkincil ya da tali davranışlar olarak adlandırılan bu davranışlar genelde çocuk bir sözcüğü zorlanarak söylemeye çalıştığında gözlemlenir.