Koklear implantlar: Dil gelişimi için erken müdahale

Koklear implantlar: Dil gelişimi için erken müdahale

Orta ila ileri derecede işitme kaybı olan 6 aylık kadar küçük çocuklar için koklear implantasyon dahil işitme bozukluğunun belirlenmesi ve tedavisi mümkün olduğunca erken yapılmalıdır.

Minnesota Rochester’daki Mayo Klinik Çocuk Merkezi’nde kulak burun boğaz uzmanı Dr. Colin LW Driscoll, “Artan veri miktarı, ne kadar erken implant uygularsanız, genel olarak konuşma ve dil sonuçlarının o kadar iyi olduğunu gösteriyor. Genellikle her iki kulağı da implante ediyoruz ve insanlara daha fazla rezidüel işitme implante ediyoruz” diyor.

Koklear implant, kulağın hasarlı kısımlarını atlayarak ses sinyallerini doğrudan işitme sinirine iletir. Ses sinyalleri, kulağın arkasına takılan bir işlemci tarafından yakalanır ve kulağın arkasındaki deri altına implante edilen bir alıcıya iletilir. Alıcı, sinyalleri kokleaya yerleştirilen ve işitme sinirini uyaran elektrotlara gönderir.

Biraz işitme kalıntısı olan çocuklarda bile koklear implantasyon ses kalitesini önemli ölçüde artırarak dil gelişimini optimize edebilir. Dr. Driscoll, “İşitme cihazları, işitme kalıntısı olan kişiler için bir miktar ses sağlasa da, ses kalitesi neredeyse koklear implantla verebileceğimiz kadar iyi değil” diyor. “Çocuklar dil kilometre taşlarını amplifikasyonla karşılamıyorlarsa, koklear implantasyon daha sonra değil daha erken düşünülmelidir. Çok iyi bir geçmişe sahip yerleşik bir tekniktir.”

Erken tedavi erken teşhis gerektirir. Yine de artan taramaya rağmen, Mayo Klinik erken teşhis veya tedavi edilmeyen işitme kaybı olan çocukları görmeye devam ediyor. İşitsel dil gelişimi için kritik zaman aralığı nedeniyle, gecikmelerin ömür boyu etkisi olabilir.

Dr. Driscoll, “Bir çocuğun işitme, konuşma ve dil gelişimiyle ilgili herhangi bir endişe varsa, çocuğa bir işitme testi yapılmalıdır” diyor. “İşitme kaybını tanımak ve çocuğu erken sevk etmek çok önemlidir.”

Karmaşık koşulları yönetme

Mayo Klinik Çocuk Merkezi, çeşitli işitme kaybı etiyolojisi olan çocuklar için koklear implantasyonu başarıyla gerçekleştirdi. Mayo Klinik, konjenital sensörinöral işitme kaybı vakalarının yaklaşık yüzde 10’una neden olan işitsel nöropati spektrum bozukluğu olan çocukları tedavi etmek için koklear implantları kullanan ilk merkezlerden biriydi.

Dr. Driscoll, “İşitsel nöropatili bazı çocukların çok fazla işitme duyusu vardır, ancak ses kalitesi korkunçtur. Koklear implantlarla çoğu zaman netliği geri getirebiliriz” diyor.

Mayo Klinik Çocuk Merkezi ayrıca iç kulak malformasyonu veya sitomegalovirüs (CMV) gibi durumlar nedeniyle ilerleyici işitme kaybı olan çocukları tedavi etme deneyimine sahiptir. Dr. Driscoll, “CMV’li çocukları izlemek için yeni protokoller geliştirdik” diyor.

Ağır doğuştan işitme kayıplarının yaklaşık yarısının genetik bir nedeni vardır. Mayo Klinik Çocuk Merkezi’nde bir pediatrik genetikçi, bu çocukların bakımını yönetmeye yardımcı oluyor. İşitme bozukluğunun genetik nedenini belirlemek, ilişkili görme ve böbrek sorunları için araştırmayı teşvik edebilir. Dr. Driscoll, “Bir çocuğun neden ciddi işitme kaybına sahip olduğunu anlamanın büyük bir değeri vardır. Kökenini bilmek, diğer olası nedenler hakkında endişelenmememizi sağlıyor.” diyor.

Kaynakça: https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/pediatrics/news/cochlear-implants-early-intervention-to-optimize-language-outcomes/mac-20452729