Konuşma Terapisi Evde Uygulama İpuçları!

Konuşma Terapisi Evde Uygulama İpuçları!

Konuşma ve / veya dil bozukluğu olan bir çocuğa sahip olmak yeterince streslidir. Ancak stres burada bitmiyor. Ebeveynler çocuklarının bir değerlendirmesini yapmalı, sonuçları gözden geçirmeli, çocuklarının neyi / nerede hizmet alacağına karar vermeli, uygun bir terapist bulmalı ve SONRA hafta boyunca evde çocuklarının hedeflerini desteklemelidir. Bu çok fazla!

Umarım bu ipuçlarıyla biraz stresi azaltabilirim.

Konuşma terapisi evde pratik yapmak gereklidir çünkü haftada 30-60 dakika terapi konuşma / dil becerilerinde hızlı ve önemli değişiklikler yapmak için yeterli değildir. Değil. Evde antrenman olmalı. Bununla birlikte, çok fazla veya çok az ev egzersizi arasında ince bir çizgi olabilir. İkisini de gördüm!

Ebeveynler çocukları için en iyisini isterler, ancak çoğu zaman onlara doğru bilgi verilmez.

 

Evde Aşırı Konuşma Terapisi  Uygulaması Nedir?

Aşırıya kaçıp kaçmadığınızı nasıl anlarsınız?

Çocuklarınıza ve size verdikleri tepkilere bir bakın.

  • Konuşmaktan kaçıyorlar mı?
  • Sinirleniyorlar mı?

“Evet” cevabını verdiyseniz,aşırıya kaçıyor olabilirsiniz!

 

Kaçınma

Çocuğunuz düzeltici geribildirimden korkarak soruları cevaplamaktan veya belirli sesleri söylemekten kaçınıyorsa, aşırıya kaçıyorsunuz. Çocuğunuzun milyonlarca nedenden dolayı iletişimden kaçınmasını istemezsiniz. İletişim, nasıl eğlendiğimiz, fikirlerimizi ifade ettiğimiz, öğrendiğimiz ve büyüdüğümüzdür. Çocuğunuz sözcüklerden veya seslerden kaçınıyorsa, HİÇBİR pratik yapmayacaktır.

Bu çocuğunuzsa, evde konuşma terapisini nasıl yaptığınıza bakın.

  • Eğlenceli mi?
  • Düzeltici geri bildirimin yanı sıra olumlu geribildirim mi veriyorsunuz?
  • İlerleme yapıyor ve bu konuda iyi hissediyor mu?

Bu sorulardan herhangi birine “hayır” cevabını verdiyseniz, ev programınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor.

 

Sinirli

Evde egzersiz yaptığınızda çocuğunuz sinirlenirse bu iyi değildir. Uygulama eğlenceli ve ödüllendirici olmalıdır. Çocuğunuz sinirleniyorsa, biraz geri çekilmeniz gerekli olabilir.

  • Diyelim ki bir çocuk / s / diyemez. Bir ebeveyn bu hatayı çocuk HER / s / dediğinde düzeltirse bu aşırıya kaçmaktır. Örneğin; çocuğunuz bir gün  heyecanla okulla ilgili bir hikaye anlatıyor ve bunu yaptığında ebeveyni onu sürekli durdurup  her cümlede çocuğu düzeltiyor. Böyle bir durumda ebeveynin niyeti iyi olsada çocuk, heyecan verici hikayesinin ciddiye alınmadığını ve ebeveynlerinin ilgilendiği tek şeyin konuşma olduğunu düşünüp incinmiş hissedebilir.

Böyle bir durumda;

  • Hikayeyi dinleyin ve sadece ebeveyn olun.
  • Çocuğunuza bu oyunu oynamayı seviyorum ve / s / demekte çok iyisin, ne kadar iyi olduğunu duymak istiyorum gibi destekleyici ve cesaret verici ifadeler kullanılarak daha sonra ebeveyn çocuğun konuşmasını düzeltebileceği ve pratik yapabileceği bir aktivite önerebilir.

 

Evde YANLIŞ Konuşma Terapisi Uygulaması Nedir?

Bir konuşma terapistinden evde konuşma terapisi için rehberlik almamak tehlikeli olabilir.

İki örneği inceleyelim:

 

1. Diyelim ki çocuğunuz nasıl bir kelimenin veya sesin söyleneceğini öğreniyor;

Terapi sırasında terapist, hece düzeyinde doğru bir üretimi ortaya çıkarmak için dokunsal (dokunma), görsel ve sözlü ipuçları kullanır, “bakın”. Unutmayın, çocuk henüz kelimelerle / s / söyleyemez, bu çocuk bir terapistin dokunsal ipuçları kullanarak kaslara rehberlik etmesine izin vermeden söyleyemez ve bu çocuk KESİNLİKLE sadece bir kelimeyi tekrarlayarak “/ s /” diyemez. Pratik yapmak için sözlü yönlendirmeler kullanmak yerine, çocuğunun konuşma terapistine evde nasıl pratik yapılacağı sorulmalıdır. Belki gece aynanın önünde dil ve çene  pratiği yapabilirler veya başka bir kolaylaştırıcı ses alıştırmaları yapabilirler.

 

2. Diyelim ki çocuğunuz 5N1K sorularını yanıtlamaya çalışıyor;

Bir baba kızına yardım etmek için aşağıdaki gibi sorular sorabilir;

  • “Okulda ne yaptın?”
  • “kiminle oynadın?”
  • “Öğle yemeğinde nerede oturdun?”

Bu soruları cevaplamak çocuk için zor olabilir. Çünkü çocuğunuz şu anda bu soruları görsel olarak yanıtlamaya çalışıyor. Yani, babasına hiç cevap vermeyebilir çünkü konuşmaktan tamamen kaçınabilir. Bunun yerine baba çocuğuyla aşağıdaki şekillerde pratik yapabilir;

  • Yatma vakti hikayeleri sırasında, kızının soruları yanıtlamasına yardımcı olmak için resimlere işaret ederek yardımcı olabileceği zaman sorular sormak.
  • Ya da kızının gününü öğrenmek istiyorsa (ki hepimiz bunu yapıyoruz), Sorular sorabilir ve ardından “okulda kiminle oynadın? Leyla ile mi Serap ile mi (en yakın iki arkadaşı)?

 

Evde Ne Kadar Terapi Uygulamalı ?

Ne zaman aşırıya kaçtığınız, çocuğa ve onun bağımsızlık düzeyine bağlıdır.

Aşağıda 3 farklı örnek verilmiştir:

 

1. Eğer bir çocuk bir sesin nasıl söyleneceğini yeni yeni öğreniyorsa ve doğru bir prodüksiyon elde etmek için çok fazla işarete ihtiyaç duyuyorsa, büyük olasılıkla evde uygulama, günde birkaç kez kısa seanslarla (birkaç dakikalık) sınırlı olacaktır. Hayal kırıklığı seviyelerine dikkat edin ve terapistin verdiği ipuçlarını kullandığınızdan emin olun!

 

2. Bir çocuk terapide daha ileriyse, daha fazla pratik yapmak daha iyidir! Örneğin bir çocuk basit bir hatırlatmayla / m / diyebilirse, o zaman akşam yemeği, oyun zamanı vb. gibi yapılandırılmış etkinliklerle gün boyunca pratik yapılabilir.

 

3. Bir çocuk kelime dağarcığı üzerinde çalışıyorsa, konuşma, okuma, oyun ve oyun yoluyla kelime dağarcığını geliştirmeyi düşünebilirsiniz. DOĞAL OLARAK kelime darağacını geliştirmek tüm gün boyunca gerçekleşmelidir. ANCAK, çocuğunuzu sorgulamayın (yani, bu nedir ?, bu ne işe yarar?). Bunun yerine, iyi bir kelime hazinesi modelleyin… (yani, şu köpeğe bakın! Köpekler havlıyor! Köpekleri mi yoksa farklı bir evcil hayvanı mı seviyorsunuz?). Bu cümlelerle, çocuğunuzu genel konuşma yoluyla işlev görmeye ve sınıflandırmaya maruz bırakırsınız.

 

Konuşma terapisini evde uygulamakla ilgili daha fazla fikri arıyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Kaynakça

Bu yazı Speech Therapy Talk Services tarafından hazırlanmıştır. Orijinal linke buradan ulaşabilirsiniz.