Konuşma Terapisi Nedir ve Bir Konuşma Terapisti Ne Yapar?

Konuşma Terapisi Nedir ve Bir Konuşma Terapisti Ne Yapar?

Bu konuda tecrübe sahibi olmayanlar için, “konuşma terapisti” bir klinisyenin sabırla kekemeliği veya peltekliği düzeltmeye çalıştığı görüntüleri çağrıştırabilir. Ve aslında, konuşma terapistleri bu sorunları Konuşma Arkadaşlarıyla yapılan alıştırmalardan bir teyp kaydedici ile sesli geri bildirime kadar çeşitli araçlarla tedavi eder. Ancak konuşma terapisi çok geniş bir alandır ve konuşma dili patologları (SLP’ler) çocuğunuza alan düzenlemesinden tam cümle oluşumuna kadar her konuda yardımcı olabilir.

Değerlendirme ve Teşhis

Konuşma terapisti çocuğunuzu tedavi etmeden önce onu değerlendirmelidir. Bir değerlendirme sırasında konuşma terapisti size çocuğunuz ve onun konuşma ve dil sorunları hakkında bazı sorular soracaktır. Varsa, çocuğunuzun okul ödevlerinden bazılarını görmesi de ona yardımcı olacaktır. Ayrıca, bebekken yaptığı işitme taraması sonuçları ve geçmişinde kulak enfeksiyonu olup olmadığı da dahil olmak üzere çocuğunuzun tıbbi geçmişini sorabilir. (İlk değerlendirmeden sonra bile, çocuğun başarısını sağlamak için ebeveynlerin SLP ile yakın işbirliği yapması önemlidir.)

Konuşma terapisti ayrıca çocuğunuzun çeşitli durumlarda basit görevleri tamamlamasını ve oyun oynamasını isteyerek iletişim yeteneklerini değerlendirecektir. Çocuğunuz için doğru bir teşhis belirlemek için gözlemlerini kullanacaktır. Konuşma terapistleri, değerlendirmeyi takiben bulgularını resmi bir rapora da yazarlar. Rapor, konuşma terapisi için öneriler içerecektir (örneğin, çocuğun konuşma terapisi seanslarına ne sıklıkla katılması gerektiği gibi). Sizinle konuşma terapisi hedeflerini tartışacak ve bu hedefler “Jonas basit, tam cümleler kullanmaya başlayacak” gibi hedefleri içerebilecek.

Tedavi

Tabii ki, konuşma terapistleri yeni hastaları değerlendirmenin ve ebeveynlerle tanışmanın yanı sıra zamanlarının çoğunu tedavi seanslarında geçirirler. Bu tedavi seansları SLP’nin özel kliniğinde, hastanesinde, okulunda ve hatta hastanın kendi evinde gerçekleşebilir.

Bir konuşma terapisti, tedavi seansını çocuğun benzersiz ihtiyaçlarına göre uyarlayacaktır. Bir çocukla kelime dağarcığı geliştirme ve başka bir çocukla göz teması kurma üzerinde çalışabilir. Pek çok çocuğun çeşitli konularda yardıma ihtiyacı vardır.

Bir konuşma terapisti, bir tedavi seansı sırasında çocuğun ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına bağlı olarak çeşitli araçlar da kullanacaktır. Artikülasyon bozukluğu olan çocuklar Konuşma Arkadaşlarıyla çalışmaktan yararlanabilir. Bu araçlar, istenen sesi üretmek için ağız içinde uygun dil yerleşimini öğretir. Konuşma terapistleri, gençleri derse dahil etmek için sıklıkla çocuğun kendi favori oyuncaklarını veya oyunlarını kullanır. Örneğin, Nikki hayvanları seviyorsa, konuşma terapisti onu hayvanat bahçesi oyuncaklarıyla meşgul edebilir ve Nikki’yi hayvanların çıkardığı sesleri çıkarmaya teşvik edebilir.

Diğer Hususlar

Konuşma terapistleri konuşma bozukluklarını değerlendirmedikleri, teşhis etmedikleri ve tedavi etmedikleri zaman, genellikle alanın diğer yönlerini ele almak zorundadırlar. Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) ekibine katılabilir, sınıflardaki en iyi uygulamalar konusunda öğretmenlerle işbirliği yapabilir, aile üyelerine evde konuşma terapisi teknikleri konusunda danışmanlık yapabilir ve çocuğun ebeveynlerine ilerlemesi hakkında tavsiyelerde bulunabilirler.

Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapist/what-is-speech-therapy-and-what-does-a-speech-therapist-do/