Konuşmaya Hazırlık (Söz Öncesi Beceriler)

Konuşmaya Hazırlık (Söz Öncesi Beceriler)

Bir çocuk doğar doğmaz, daha sonra dil öğrenimini destekleyecek olan dil öncesi veya sözlü olmayan becerileri öğreniyor ve geliştiriyor. Ön dil becerileri, kelimeler kullanmadan iletişim kurduğumuz ve jestler, yüz ifadeleri, taklit, ortak dikkat ve göz teması gibi şeyleri içeren yollardır. Bunlar, çocukları konuşmaya ve iletişim kurmaya hazır hale getiren becerilerdir.

Konuşmaya hazırlık (söz öncesi beceriler) neden önemlidir?

Ön dil becerileri, anlama ve konuşmanın geliştiği temeli oluşturur. Örneğin, annesinin konuşmasına bakmakta ve ona katılmakta güçlük çeken bir çocuk, annesinin söylediği dili ve kelimeleri duymak ve bu kelimelere anlam katmak için pek fazla fırsata sahip olmayacaktır. Bu, çocuğun dili anlama ve kullanma gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Benzer şekilde, ortak ilgi ile ilgili zorluklar (yani, insanların aynı anda aynı şeye katılması), bir çocuğun etrafındaki çevrede bulunan şeyleri öğrenmesi için daha az fırsat anlamına gelecektir. Bir şeye birlikte bakmak ve yetişkinin gördükleri hakkında yorum yapması veya konuşması, bir çocuğun dünyayı öğrenmesine ve kelimelere anlam yüklemesine yardımcı olur (örneğin, hem pencereden köpeğe bakıp hem de "köpek" demek).

Ön dil becerilerinin gelişmesinde zorluk çeken çocuklar, sözlü dil ve etkileşim güçlükleri yaşayabilirler. Erken yaşta ön dil becerilerinin belirlenmesi ve gelişimi üzerinde çalışmak, çocuğun hayatının ilerleyen dönemlerinde sözlü dille ilgili zorlukları önleyebilir.

Konuşmaya hazırlık (söz öncesi) becerilerini geliştirmek için gerekli yapı taşları nelerdir?

Bakmak ve Dinlemek: Bir bebek doğar doğmaz annesinin yüzünü izleyeceklerdir. Bir çocuk, insan yüzlerini ayırt etmeyi ve hangilerinin en önemli olduğunu fark etmeyi öğrenir. Göz temasını sürdürme yeteneği, bebeğin ağızdan ve yüzden dil hakkında bilgi edinmesine yardımcı olacaktır. Aynısı dinleme için de geçerlidir: çocuk insan sesini tanımayı öğrenir ve hangisinin en önemli olduğunu belirler. İnsan sesini arka plan gürültüsünden filtreleme yeteneği karmaşık bir beceridir.

Sıra alma: Sıra alma, ebeveynin bebeğin seslerini, gülümsemelerini ve hareketlerini yorumladığı ve sesler, eylemler ve kelimeler eklediği ilk haftalardan itibaren gelişir. Ebeveyn, bebeğin tepki vermesi için boşluklar bırakmaya başlar. Sonunda bir bebek ve ebeveynleri sırayla sesler, eylemler ve daha sonra sözlerle hareket eder.

Gülümseme: Yaklaşık 6 haftadan itibaren bir bebek gülümsemeye başlar. Bu, sosyal etkileşimi daha da teşvik eder çünkü bir yanıt aldığınızda etkileşimde bulunmak çok daha tatmin edicidir. Yetişkinler, duyarlı bebeklerle daha fazla iletişim kuracaktır.

Beklenti: 3 aya kadar bir bebek, farklı durumlarla ilişkili seslerde (örneğin, akan banyo suyu, yaklaşan sesler) heyecan gösterir. Bu durumların gelişmekte olduğunu, jest ve yüz ifadesinin farkında olduğunu gösterir. Bebekler doğumdan itibaren jestlerin ve yüz ifadelerinin anlam taşıdığı anlayışını geliştirirler.

Taklit: Başkalarını kopyalamak, sosyal etkileşimi olduğu kadar işbirliğini de teşvik eder. 9 aya kadar, bir çocuk el çırpma ve şakacı vokal seslerini (örneğin şapır şupur, öksürük, brrr) kopyalayabilir. Kopyalama becerilerini geliştiren bir çocuk, dili geliştikçe kelimeleri ve cümleleri taklit etmede daha başarılı olur.

Ortak dikkat: Başka bir kişinin odak noktasını takip etme ve aynı zamanda bir başkasının dikkatini ilgilendiğiniz şeye yöneltme yeteneği (yani ikinizin de aynı anda aynı şeye katılmanız için) hayati bir iletişim becerisidir. 12 aya kadar, bir çocuk, işaret parmağıyla ilgilenilen nesneleri veya olayları işaret eder. Bu ayrıca yetişkinleri çocukla etkileşim kurmaya ve çocuk için nesneleri / olayları adlandırmaya teşvik eder. Çoğu çocuk için, kelimeler bu ‘işaret etme’ deneyimlerini doldurmaya başladığında, işaret etme gereksiz hale gelir ve atılır. Sözel olmayan tüm bu beceriler, çocuğun sözel becerileri ortaya çıktıkça gelişmeye devam eder. Sözlü olmayan ve sözlü iletişim becerileri, tüm dil öğrenimi sırasında birbiriyle bağlantılıdır.

Anlama: İlk 12 ayda anlama, çevredeki ipuçlarına dayanır (örneğin, göze bakış yönü, yüz ifadesi, işaret etme ve jestler). Bir çocuk 12 aya kadar ‘hayır’ ve ‘güle güle’ anlayışını geliştirecektir. Çoğu çocuk için anlamadaki temel zorluk, yetişkinlerin o kadar hızlı konuşmasıdır ki, çocuğun çoğu zaman önemli kelimeleri seçmeye yeterli zamanı olmaz.

İfade: Bebek bakma, yüz ifadeleri, beden dili, seslendirme ve jest yoluyla sözsüz olarak iletişim kuracaktır. İlk kelimeler 12-15 ay civarında görünecek.

Çocuğumun konuşma hazırlığı (ön dil becerileri) ile ilgili sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bir çocuk dil öncesi becerilerinde güçlük çekiyorsa, şunları yapmayabilir:

  • Göz teması kurma.
  • Sosyal bir gülümsemeyle karşılık verme.
  • Mutlu, üzgün, aç, öfkeli, yorgun olduğunu belirtmek için farklı seslendirmeler ve sesler kullanma.
  • Seslerle oynama
  • Yüz ifadelerini veya hareketleri kopyalama
  • Dikkat çekmek için sesini veya hareketi kullanma.
  • Size bir şeyler göstermeye veya ilginizi onları ilgilendiren bir şeye çekmeye çalışma.
  • Farklı ses ifadelerine veya tonlarına yanıt verme (örn. Kızgın yüz / sese karşı mutlu yüz / ses).

* Yukarıdaki beceriler yaşa bağlıdır.

Bir çocuk konuşma hazırlığı (söz öncesi) zorlukları yaşadığında başka hangi sorunlar ortaya çıkabilir?

Davranış: Bir kişinin genellikle çevresi ile ilgili eylemleri. Dil öğrenmek veya kullanmak için temel becerilere sahip olmayan bir çocuk kolayca sinirlenebilir.

Oyun becerileri: Aktivitelerin hedef odaklı olabileceği, ancak zorunlu olmadığı durumlarda, normalde zevkle ilişkilendirilen kendi kendine motivasyonlu aktivitelere gönüllü katılımda sorunlar.

Sosyal beceriler: Başkalarıyla karşılıklı etkileşime girme (sözlü veya sözsüz), başkalarıyla uzlaşma ve sosyal normları tanıyıp takip edebilme becerisi ile belirlenir.

Alıcı dil (anlama): Dili anlama .

İfade edici dil (dili kullanma): Dilin konuşma, işaret veya alternatif yoluyla kullanılması

İstekleri, ihtiyaçları, düşünceleri ve fikirleri iletmek için iletişim biçimleri: Bir çocuk kelimeleri ve dili kopyalama becerilerini öğrenmediği için kelimelerin kullanımı gecikebilir.

Dikkat ve konsantrasyon: Sürekli çaba, dikkati dağılmadan faaliyetler yapmak ve bu çabayı görevi tamamlamak için yeterince uzun süre tutabilmek.

Konuşmaya hazırlık (söz öncesi) becerilerini geliştirmek için ne yapılabilir?

  • Her gün bebeğinizle, çocuğunuzla oynayarak zaman geçirin.
  • Çocukla gün boyunca sık sık konuşun. Yaptığınız şeyler hakkında konuşun, böylece çocuk kelimeleri eylemlerle ilişkilendirmeyi öğrenir.
  • Çocuğun bir kişinin sesini daha iyi ayırt edebilmesi için evdeki arka zemin gürültüsünü (örn. TV, radyo, müzik) kapatın.
  • Konuşurken çocukla yüz yüze gelin, böylece ağzınızı izleyerek söylediğiniz kelimeleri nasıl oluşturacaklarını görebilirler. Yüz ifadelerini de öğrenecekler.
  • Bebek / çocuk için kullandığınız dili basitleştirin.
  • Ortak dikkat: Çocuğun bakışını veya ilgisini izleyin ve basit bir dil kullanarak neye baktıklarını konuşun.
  • Vokal Tonlama: Çocuğun dikkatini çekmeye yardımcı olmak için konuşurken sesinizi ve tonlamanızı değiştirin.

Konuşma hazırlığı (söz öncesi) becerilerini geliştirmeye hangi etkinlikler yardımcı olabilir?

  • Göz teması geliştirmek için gözetleme oyunları oynayın.
  • Çocuğunuzu yüzünüze bakmaya teşvik etmek için onlara isim verirken veya onlarla oynarken yüzünüzün yanına oyuncakları / eşyaları getirin.
  • Çocuğu yüzünüze bakmaya teşvik etmek için şapka, gözlük veya eşarp gibi eğlenceli eşyalar kullanın.
  • Evin etrafındaki veya parktaki sesleri birlikte dinleyin ve duyduğunuz sesler hakkında konuşun.
  • Dinlemeyi ve dikkati geliştirmek için hikayeleri birlikte okuyun (kitabı bitirmezseniz endişelenmeyin, bir veya iki sayfaya bakmak hiç yoktan iyidir).
  • "Gıdıklama", "Saklambaç" gibi birçok etkileşimli oyun oynayın.
  • Çok küçük yaşlardan itibaren şarkılar ve tekerlemeler söyleyin. Eylemleri olan şarkılar çok kullanışlıdır çünkü bir çocuğa eylemleri kopyalamayı öğretir.
  • Bir topu ileri geri yuvarlamak, sırayla bir kule inşa etmek gibi basit sıra alma oyunları oynayın.

Çocuğumda konuşma hazırlığı (söz öncesi) becerilerinde zorluklar fark edersem neden terapiye başvurmalıyım?

Dil öncesi becerilere sahip bir çocuğa yardım etmek için terapötik müdahale aşağıdakiler için önemlidir:

  • Oyun becerilerini geliştirir
  • Sosyal etkileşim becerilerini geliştirir
  • İstekleri, ihtiyaçları, düşünceleri ve fikirleri iletmek için kelimelerin ve dilin nasıl kullanılacağını öğrenme yeteneğini geliştirir
  • Dili anlama becerisi geliştirir
  • Sıra alma becerilerini geliştirir
  • Çocuklara iletişimin neden ve sonuç doğasını öğretir. (örneğin, bir şey söyler / yaparsanız karşılığında bir şeyler alırsınız
  • Pragmatik becerileri geliştirir (örn. Göz teması gibi sosyal iletişim becerileri).

Terapi yarım bırakılırsa, konuşma hazırlığı (ön dil) ile ilgili zorluklar nelere yol açabilir?

  • Çocuklar söz öncesi becerilerinde zorluk yaşadıklarında, şu konularda da zorluk yaşayabilirler:
  • Konuşmayı öğrenmek.
  • Akran ilişkileri geliştirmek.
  • Sınıf, oyun veya çalışma ortamındaki kuralları ve beklentileri anlamak.
  • Zayıf sosyal iletişim: örneğin göz teması, biriyle konuşurken uygun mesafe, bir konuşma sırasında sıraya girme.

Konuşmaya hazır olma (söz öncesi beceri) zorlukları için ne tür bir terapi önerilir?

Çocuğunuz konuşmaya hazırlanma (dil öncesi) becerilerinde zorluk yaşıyorsa, bir Konuşma Terapistine danışılması önerilir.

Kaynakça:https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/using-speech/talking-readiness-pre-language-skills/#:~:text=As%20soon%20as%20a%20child,joint%20attention%20and%20eye%2Dcontact