Koronavirüs: Ekonomik Etkisi İçin Görsel Rehber

Koronavirüs: Ekonomik Etkisi İçin Görsel Rehber

Çin çıkışlı koronavirüs salgını 500.000’den fazla insanı enfekte etti. Yayılması, dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin faaliyetlerinde duraksamaya neden oldu.

Virüsün şu ana kadarki ekonomik etkisini anlamanıza yardımcı olacak çizelge, harita ile birlikte aşağıda verilmiştir.

Global Paylaşımlar

Şirketlerdeki hisselerin alınıp satıldığı borsalardaki büyük değişimler, emeklilik veya bireysel tasarruf hesaplarına yapılan birçok yatırımı etkileyebilir.

Salgın 31 Aralık’ta başladığından beri FTSE, Dow Jones Industrial Average ve Nikkei büyük düşüşler yaşadı.

Dow ve FTSE, 1987’den bu yana en büyük günlük düşüşlerini gördüler.

Yatırımcılar, koronavirüsün yayılmasının ekonomik büyümeyi yok edeceğinden ve hükümetin bu düşüşü durdurmak için yeterli olmayacağından korkuyor.

Buna karşılık, birçok ülkedeki merkez bankaları da faiz oranlarını düşürmüştür.

Bu, teorik olarak, borçlanmayı daha ucuz hale getirmeli ve ekonomiyi artırmak için harcamaları teşvik etmelidir.

Seyahatlerde Azalma

Seyahat endüstrisi ağır hasar görmüş, havayolları uçuşları ve turistler de iş seyahatlerini ve tatillerini iptal ediyor.

Hükümetler virüsü kontrol altına almak için seyahat kısıtlamaları getirdiler.

AB, koronavirüs krizi nedeniyle sınırları kapatmak için daha önce verilmemiş bir karar ile 30 gün boyunca dışarıdan yolcu alımını durdurdu.

Analitik firması ForwardKeys, 10,2 milyon koltuklu 48.200 uçuşun yasaktan etkilenebileceğini ve en büyük etkiyi Air France firmasının yaşayacağını öne sürüyor.

ABD’de, Trump yönetimi Avrupa havaalanlarından gelen yolcuların ABD’ye girmesini yasakladı.

İngiltere seyahat endüstrisi uzmanları Çinli turistlerin evde tutulmasıyla ilgili endişelerini dile getirdiler. VisitBritain’e göre, Eylül 2019’a kadar 12 ay boyunca Çin’den İngiltere’ye 415.000 ziyaret yapıldı. Çinli gezginler ayrıca İngiltere’ye ortalama bir ziyaret için kişi başı 1.680 £ ‘dan üç kat daha fazla harcama yapıyorlar.

Müşterilerin Satın Alımının Azalması

Virüs korkusu ve hükümetlerin ‘evde kal’ tavsiyeleri de oteller ve restoranlar üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip.

Çin’deki Fabrikaların Yavaşlaması

Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin’de, endüstriyel üretim, satış ve yatırım, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla yılın ilk iki ayında düştü.

Çin, dünya çapında üretimin üçte birini oluşturuyor ve dünyanın en büyük ihracatçılarından biri.

Çin’deki endüstriyel yavaşlama neredeyse uzaydan bile görüldü.

NASA, kirlilik izleme uydularının ülke genelinde azot dioksitte önemli bir düşüş tespit ettiğini söyledi. Kanıtlar bu olayın salgının yol açtığı en azından kısmen ekonomik yavaşlama nedeniyle olduğunu göstermektedir.

Kısıtlamalar, endüstriyel ekipman üreticisi JCB ve otomobil üreticisi Nissan gibi büyük şirketlerin tedarik zincirlerini etkiledi.

Mağazalar ve otomobil bayileri, talepte bir düşüş olduğunu bildirdi.

Çin otomobil satışları Şubat ayının ilk yarısında % 92 oranında düştü. Tesla veya Geely gibi birçok otomobil üreticisi, müşteriler test fuarlarından uzak kaldıkları için artık çevrimiçi satım yapıyorlar.

‘Daha Güvenli’ Yatırımlar Bile Azaldı

Bir kriz ortaya çıktığında, yatırımcılar genellikle daha az riskli yatırımları seçerler.

Altın geleneksel olarak belirsizlik zamanlarında yatırım yapmak için "güvenli bir liman" olarak kabul edilir.

Mart ayına kadar altın fiyatı yükseldi. Ama şimdi, yatırımcılar küresel durgunluktan giderek daha fazla korkmaya başlarken, altının fiyatı bile düştü.

Aynı şekilde, petrol Haziran 2001’den bu yana en düşük fiyata geriledi.

Yatırımcılar, virüsün küresel olarak yayılmasının küresel ekonomiyi ve petrol talebini daha da etkileyeceğinden korkuyorlar.

Petrol fiyatı zaten Opec, petrol üreticileri grubu ve Rusya arasındaki bir olaydan etkilenmişti. Koronavirüs fiyatı daha da aşağı çekti.

Büyüme Durgunlaşabilir

Ekonomi büyüyorsa, bu genellikle daha fazla servet ve daha fazla yeni iş demektir.

Gayri safi yurtiçi hasıladaki yüzdelik değişimine veya üretilen mal ve hizmetlerin değerine, genellikle üç ay veya bir yıl boyunca bakılarak ölçüm yapılır.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre, dünya ekonomisi bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle 2009’dan bu yana en düşük hızında büyüme gösterebilir.

Bazı uzmanlar ise kasım ayında % 2,9 olan hızın 2020’de % 2,4’e düşeceğini tahmin ediyor.

Ayrıca, daha uzun süreli ve daha yoğun bir salgının, fabrikaların faaliyetlerini durdurması ve işçilerin salgından korunmak amacıyla evde kalması nedeniyle 2020’deki ekonomik büyümeyi yarıya indirebileceği söyleniyor.

Kaynakça: https://www.bbc.com/news/business-51706225