Küçük Çocukların Sosyal-Duygusal Gelişimini Teşvik Etmek İçin Esaslar
Engelli ve engelsiz çocuklar için, güçlü sosyal-duygusal beceriler okulda, işte ve toplumda uzun vadeli başarının temelidir. Bu temel gelişim alanını daha ilk yıllarda, daha çocuk okula başlamadan önce ele almaya başlamak çok önemlidir. Eğitimciler, bakım verenler ve ebeveynler, çocukların sosyal-duygusal becerilerini geliştirmek, olası sorunları belirlemek ve küçük bir çocuğun hayatındaki stres kaynaklarının etkisini azaltmak için birlikte çalışmalıdır.
Burada size bebeklik döneminde erken taramadan, çocukların arkadaş edinmelerine ve okul öncesi sınıflarda duyguları yönetmelerine yardımcı olmaya kadar küçük çocukların sosyal-duygusal gelişimini desteklemek için yapabileceklerinizi anlatıyoruz. Bunlar okul öncesi öğretmenlerinin mutlaka bilmesi gereken esaslardır.
1.Sağlıklı sosyal-duygusal gelişim için erken tarama yapın. Sosyal-duygusal zorlukların erken belirlenmesi, küçük bir çocuğun hayatında büyük bir fark yaratabilir. Bu nedenle, sosyal-duygusal gelişimi beslemeye yönelik herhangi bir çaba, hayatın olabildiğince erken yaşlarında düzenli taramayla başlamalıdır.
2.Herhangi bir sorun varsa değerlendirmeyi takip edin. Bir tarama uzmanının sonuçları bir çocuğun bir veya daha fazla alanda daha fazla desteğe ihtiyaç duyabileceğini gösterdiğinde, bundan sonra ne yapmalısınız? Bu durumda çocuğun zorluk yaşadığı alanı tespit etmek için çeşitli değerlendirme araçlarını uygulamanızı öneririz.
3.Ebeveynlere sosyal-duygusal gelişimi artırmak için etkinlikler verin. Taramalar arasında, ebeveynleri çocuklarının evde sağlıklı sosyal-duygusal gelişimini aktif bir şekilde teşvik etmeye teşvik edin. Oynamaktan, şarkı söylemekten ve bir yürümeye başlayan çocukla konuşmaktan, daha büyük çocukların duyguları dramatik oyun ve kitap okuma yoluyla işlemesine yardımcı olmaya kadar, ebeveynlerin kendilerini güvende hissetmelerine, sevilmelerine ve nasıl yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olmak için çocuklarıyla deneyebilecekleri düzinelerce basit, düşük maliyetli aktivite vardır.(Örnek sosyal duygusal gelişim aktiviteleri için tıklayınız.)
4.Gelişimsel ebeveynliği kolaylaştırın. Ebeveynler çocukların ilk öğretmenleridir ve bu kritik dönemlerde destekleyici gelişimsel ebeveyn davranışları önemli derecede sosyal-duyusal öğrenmeye katkı sağlar. Gelişimsel ebeveynlik, ebeveynlerin çocuklarının öğrenimini ve gelişimini desteklemek için yaptığı şeydir. Ebeveynlerin, bebeklerinin ilk adımları için ellerini çırptıklarında, hüsrana uğramış yürümeye başlayan çocuklarını yatıştırdıklarında, okul öncesi çocuklarını bir şarkı söylemeye teşvik ettiklerinde veya birinci sınıftaki çocuklarına okulda ne olduğunu sorduklarında yaptıkları şey budur. Bir çocuğun gelişimine değer veren, çocuğun gelişimini destekleyen ve çocuğun gelişimiyle birlikte değişen ebeveynlik türüdür. Gelişimsel ebeveynlik sıcak, duyarlı, cesaret verici ve iletişimseldir.
5.Ebeveynlerin zorluklara pozitif bir şekilde yaklaşmalarına yardımcı olun. Dr. V. Mark Durand İyimser Ebeveynlik adlı kitabında, ebeveynlerin her gün karşılaştıkları zorluklara karşı kendinden emin ve pozitif bir yaklaşım geliştirmenin önemini vurguluyor. İşte kitaptan uyarlanan, ailelerle paylaşmak için birkaç önemli mesaj:
- İyi bir ebeveyn olduğunuza inanın ve olumlu yönlerin muhtemelen, yaşayabileceğiniz nadir hatalardan çok daha ağır bastığını bilin.
- Çocuğunuzun zorlu davranışlarını değiştirebileceğine inanın.
- Kendinize iyi bakın, çünkü inciniyorsanız çocuğunuza yardım edemezsiniz.
- Anında ebeveyn olun – başka şeyler hakkında endişelenmek yerine çocuğunuzla şu anda olanlara odaklanmanızı hatırlatmaya devam edin.
- Hayattaki iyi şeyleri tanıyın ve takdir edin ve her gün meydana gelen iyi şeyleri kendinize hatırlatarak pratik yapın.
- Çocuğunuza yardımcı olanlara şükran ifade etmeyi unutmayın.
- Bazen herkes için kötü hissetmenin kaçınılmaz olduğunu ve "düşüş zamanları" olacağı gerçeğini kabul edin.
Olumlu, iyimser ebeveynlik bulaşıcıdır ve muhtemelen bir çocuğun daha güçlü sosyal-duygusal beceriler geliştirmesine yardımcı olacaktır.
6.Anaokulu sınıfınızdaki stresi ele alın. Stres sadece yetişkinler için değildir. Küçük çocuklar, bir ebeveyn tarafından azarlanmak veya okulda bir kavgaya tanık olmak gibi kısa süreli olaylardan boşanma, yoksulluk, ciddi hastalık, aile taşınması gibi uzun vadeli durumlara kadar akademik başarılarını ve sosyal-duygusal sağlıklarını etkileyebilecek bir stresör mayın tarlasında gezinirler. Genç öğrencilerin bakımınızda olduğu saatlerde stresi azaltmanın yollarını arayın. Yeni olayları gerçekleşmeden önce çocuklara açıklamak için zaman ayırın, çocukların korkularını empati kurarak dinleyin, samimi ve özel övgüler sunun, gerilimi azaltan dansları ve egzersizleri deneyin ve stresi azaltmak ve duyguları keşfetmek için yaratıcı sanat etkinliklerini kullanın. (Sınıfınızda stresle başa çıkmak için ipuçlarına bakın.)
7.Çocukların büyük duyguları anlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olun. Muhtemelen sınıfınızda veya programınızda gördüğünüz gibi, küçük çocuklar genellikle derin ve zorlu duygularla boğuşur. Çocuklar başa çıkma stratejileriyle donatılmamışsa, endişe, öfke, korku, kıskançlık ve diğer sert duygular sosyal ve akademik başarıya engel olabilir.
8.Arkadaşlıkları ve diğer sosyal ilişkileri teşvik edin. Akranlarla güçlü ve olumlu bağlantılar, engelli ve engelsiz çocukların sosyal-duygusal sağlığını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Sınıfınızda veya programınızda, her gün bu bağlantıları geliştirmek için harika fırsatlarla doludur. Çocukları birlikte oynamaya motive eden ortak projeler ve oyunlar seçin, etkinlikler için çocukları arkadaşlarla eşleştirin ve paylaşma ve sıra alma gibi önemli sosyal becerileri açık bir şekilde modelleyin.
9.Travmaya duyarlı bir öğrenme ortamı yaratın. Çoğu zaman, bir çocuğun hayatındaki stres unsurları, kısa vadeli hayal kırıklıklarından ve korkulardan çok daha derine iner. Pek çok küçük çocuk, travma öyküsü olan programlara ve sınıflara girer ve bu, ele alınmazsa sosyal-duygusal gelişim üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, genç öğrenciler için travmaya duyarlı bir öğrenme ortamını aktif olarak inşa etmek çok önemlidir ve tüm çocukların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacak ve istismar, ihmal ve toplum şiddeti gibi faktörlerin uzun vadeli etkileriyle mücadele eden çocukların ihtiyaçlarını ele alacaksınız. (Detaylı bilgi için buraya tıklayın).