Motor Konuşma Bozukluğu- Dizartri

Motor Konuşma Bozukluğu- Dizartri

Dizartri, konuşmada kullanılan kaslarla ilgili sorunlardan kaynaklanan bir konuşma güçlüğüdür. Çocuklarda ortaya çıktığında, genellikle doğumdan önce veya doğum sırasında beyin değişikliklerinin bir sonucudur ve gelişimsel dizartri olarak bilinir. Dizartri, kafa travması, felç veya parkinson hastalığı gibi tıbbi bir durumun bir sonucu olarak yaşamın ilerleyen dönemlerinde de gelişebilir. Bu, edinilmiş dizartri olarak bilinir.

Dizartrili bir çocuk veya yetişkinin anlaşılması zor olabilir. Konuşmaları geveleyerek, belirsiz veya sessiz olabilir. Bazı durumlarda, kişi yalnızca kısa cümleler, tek tek kelimeler üretebilir veya hiç yararlı konuşmayabilir. Sizde veya çocuğunuzda dizartri varsa, bir dil ve konuşma terapistiyle görüşmeniz faydalı olabilir. Doktorunuzdan sizi yönlendirmesini isteyin. Durumun dil ve konuşma terapisiyle düzelip düzelmediği, dizartriye neyin neden olduğuna ve beyin hasarının veya işlev bozukluğunun boyutuna bağlıdır.

Bu sayfa: gelişimsel ve edimsel dizartrinin nedenlerini ve semptomlarını kapsar, bir konuşma ve dil terapistinin nasıl yardımcı olabileceğini kısaca açıklar ve bazı iletişim ipuçları sunar.

Farklı Dizartri Türleri

Yetişkinlerde ve çocuklarda dizartrinin nedenleri farklıdır. Belirtiler altta yatan nedene bağlıdır.

Edinilmiş Dizartri (yetişkinler)

Hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan dizartri, genellikle aşağıdaki gibi bir durumdan kaynaklanır:

  • inme,
  • kafa travması,
  • beyin tümörü,
  • parkinson hastalığı
  • motor nöron hastalığı gibi ilerleyici bir durum

Konuşma, yukarıdaki koşullardan çeşitli şekillerde etkilenebilir. Örneğin: konuşma daha sessiz veya hödük olabilir, ses kısık veya gergin olabilir, hastalar konuşma ritmini değiştirmiş olabilir veya konuşmalarında tereddütler olabilir. Dizartri, kişinin günlük aktivitelere ve çalışmaya katılma yeteneğini etkileyebilir. Ayrıca salyaları akabilir ve yutma sorunları olabilir.

Gelişimsel Dizartri (çocuklar)

Gelişimsel dizartri en sık serebral palsili çocuklarda görülür. Bu, doğumdan önce veya doğum sırasında meydana gelen beyin hasarından kaynaklanır.

Dizartri hastası çocuklar genellikle sığ, düzensiz nefes alırlar ve sesleri ve konuşmaları aşağıdaki yollardan herhangi biriyle etkilenebilir:

  • Ses gergin, kısık veya nazal olabilir ve sarkabilir, ifade etmede zorluk çekebilir ve yutma problemleri yaşayabilir
  • Ses aşırı yüksek ve alçak sesli olabilir ve dil hareketleri yapmakta zorlanabilirler
  • Ses, kelimelerin hızlı, kesin olmayan bir şekilde ifade edilmesiyle nefes alabilen ve monoton olabilir
  • Ses ıslak gelebilir ve dil hareketleri yapmak ve dudakları kontrol etmek için mücadele edebilirler

Bu sorunlar iletişimi çok zorlaştırabilir ve çocuğun sosyal etkileşimini, istihdamını ve eğitimini etkileyebilir.

Bir Dil ve Konuşma Terapisti Nasıl Yardımcı Olabilir?

Dil ve konuşma terapistleri, dizartrisi olan çocukların ve yetişkinlerin belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde önemli bir rol oynar.

Bununla birlikte, dil ve konuşma terapisinin dizartrili tüm hastaların konuşmasını iyileştirebileceğinin garantisi yoktur. Tedavi başarısı, zamanlamaya ve beyin hasarının veya beyin işlev bozukluğunun kapsamına ve konumuna veya buna neden olan ilerleyici durumun aşamasına bağlıdır.

Dizartri Teşhisi

Konuşma probleminin boyutunu değerlendirmek için bir konuşma terapisti sizden veya çocuğunuzdan aşağıdaki görevlerden herhangi birini denemenizi isteyebilir:

  • farklı sesler çıkartmak
  • tanıdık bir konu hakkında kendiliğinden konuşmak
  • sayıları say veya haftanın günlerini söylemek
  • bir bölümü yüksek sesle okumak

Konuşma terapisti ayrıca ağzınızdaki ve gırtlaktaki (ses kutusu) kasların hareketini incelemek isteyecek ve bir kayıt yapmak isteyebilir.

Dizartri Terapisi

Bir konuşma terapisti, konuşma yeteneğinizi geliştirmeye ve en üst düzeye çıkarmaya çalışacak, farklı iletişim yolları bulmanıza, sizin ve ailenizin yeni duruma uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Sağlık, sosyal ve gönüllü sektörden insanları içeren bir sağlık profesyonelleri ekibinin parçası olarak çalışacaklardır.

Başarılı tedavi, hastanın altta yatan durumuna ve kişisel koşullarına göre belirlendiğinden, neyin etkili olacağı konusunda genelleme yapmak zordur.

Konuşma terapisti şunları önerebilir:

  • konuşmayı yavaşlatma gibi konuşmayı iyileştirme stratejileri
  • konuşma hacmini ve / veya netliğini iyileştirmek için bir egzersiz programı
  • basit bir alfabe panosu, bir amplifikatör veya bilgisayarlı bir ses çıkış sistemi gibi yardımcı cihazlar

Amerika’da en iyi Dil Konuşma Terapisti seçilen Beckman tarafından geliştirilen protokol vakanın gösterdiği tepkinin; hareket açısına, çeşitliliğine, kuvvetine ve baskısına uyumlu olması için bilişsel olarak harekete geçmeyen mekanik kas tepkileri kullanmaktadır.

 

Bakıcılar İçin İletişim İpuçları

Dizartri hastasıyla birlikte yaşıyor veya ona bakıyorsanız, aşağıdaki tavsiyeleri faydalı bulabilirsiniz:

  • Sohbet ederken dikkat dağıtıcı unsurları ve arka plandaki gürültüyü azaltın.
  • Kişiyi konuşurken izleyin.
  • Konuştuktan sonra, cevap vermeleri için bolca zaman tanıyın. Konuşmak için acele edildiğini veya baskı altında olduklarını hissederlerse endişeli olabilirler ve bu da iletişim yeteneklerini etkileyebilir.
  • Kızgınlık ve hayal kırıklığına neden olabileceğinden, cümlelerini bitirmekten veya kendi dillerindeki hataları düzeltmekten kaçının. Kişinin neyi tercih ettiğini sorun.
  • Ne iletmeye çalıştıklarını anlamıyorsanız, anlıyormuş gibi yapmayın. Bunu küçümseyici ve üzücü bulabilirler. Anlayamadığınız konusunda dürüst olmak her zaman en iyisidir. Evet / hayır soruları sorarak veya başka kelimelerle ifade ederek açıklama isteyebilirsiniz, örneğin, "Alışverişi yapıp yapmadığımı bana sordunuz mu?"

Kaynakça: https://www.livehealthily.com/speech-problems/dysarthria