Motor Konuşma Bozuklukları

Motor Konuşma Bozuklukları

Konuşmada motor planlama, bir fikri düşünerek onu nasıl ifade edeceğini planlama ve en sonunda da söyleme yeteneğine denir. Kas tonusu; kaslara ve çeneyi, dili ve konuşmak için gereken diğer kasları hareket ettirmek için ihtiyaç olan güce denir.

Motor konuşma bozuklukları nelerdir?

Motor konuşma bozukluğu; bir çocuğun motor planlamasındaki ya da konuşması için gerekli olan kas tonusu ile ilgili problemler nedeniyle konuşma üretmede sıkıntı yaşadığı zaman ortaya çıkar. Motor konuşma bozukluklarının iki temel tipi vardır: disartri ve apraksi.

Disartri nedir?

Disartri genel anlamıyla geveleyerek konuşma olarak bilinir. Konuşurken kullanılan kasın zayıflaması, felç olması, spastisitesi ya da kontrolü ve koordinasyonunun sağlanamaması nedeni ile ortaya çıkan yavaş, belirsiz ve bozulmuş konuşma olarak tanımlanır.

Apraksi nedir?

Konuşma apraksisi normal kas fonksiyonu olmasına rağmen konuşmada da olduğu gibi belirli hareketleri istemli olarak yapamama durumudur.

Motor konuşma bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Motor konuşma bozukluğu olan bir çocuk kelimeler üretmeye çalışıyor ancak başaramıyor gibi görünebilir. Geveleyerek ve anlaşılması güç bir konuşma sergileyebilirler. Motor konuşma bozukluğu olan bir çocuk tek bir kelimeyi söylemekte güçlük çekmeyebilir ancak cümleler uzadıkça anlaşılması zorlaşmaya başlar.

Motor konuşma bozuklukları nasıl teşhis edilir?

Bir çocuğun iletişim bozukluğuna katkıda bulunan bir motor konuşma bozukluğu olup olmadığını teşhis etmek için kapsamlı bir konuşma ve dil değerlendirmesi yapılmalıdır. Karmaşık nörolojik durumları olan çocuklarda motor konuşma bozukluğu ile beraber başka iletişim bozuklukları da görülebilir.

Motor konuşma bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Çocuğun konuşma ve dil terapisti ile diğer doktorları tarafından aşağıdaki koşullara dayalı olarak özel bir motor konuşma bozukluğu tedavisi belirlenir:

  • Çocuğun yaşı ve genel sağlık geçmişi
  • Bozukluğun derecesi
  • Bozukluğun tipi
  • Bozukluğun devam ettiği süreçteki beklentiler
  • Ailenin fikri ya da tercihi

Çocuğun konuşma nefesini geliştirecek egzersizler, oral motor egzersizler ve gittikçe zorlaşan ses ve hece tekrarları gibi özel motor konuşma terapisi teknikleri. Terapiyi daha eğlenceli hale getiren ve teşvik eden oyun bazlı terapi teknikleri ve takviyeler kullanılır.

Dil gelişimi ve bozuklukları için kullanabileceğiniz alternatif materyaller aramakta iseniz, DİLGEM olarak satış yapmakta olduğumuz Dil ve Konuşma Terapisi Materyallerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kaynak

Orijinal metne buradan ulaşabilirsiniz.