Müzik Terapisi: Otizm Spektrum Bozukluğunda Bir Tedavi Yöntemi

Müzik Terapisi: Otizm Spektrum Bozukluğunda Bir Tedavi Yöntemi

Müzik Terapisi Nedir?

Müzik Terapisi, onaylanmış bir müzik terapi programını tamamlamış, yetkin bir profesyonel tarafından terapötik bir ilişki içinde kişiselleştirilmiş hedeflere ulaşmak için müzik müdahalelerinin klinik ve kanıta dayalı kullanımıdır. Müziği davranışsal, sosyal, psikolojik, iletişimsel, fiziksel, duyusal-motor ve/veya bilişsel işlevleri ele almak için terapötik olarak kullanan köklü bir yardımcı sağlık mesleğidir. Müzik terapisi güçlü ve tehdit edici olmayan bir araç olduğu için benzersiz sonuçlar mümkündür.

Müzik terapisi davranışsal, biyomedikal, gelişimsel, eğitimsel, hümanist, uyarlanabilir müzik eğitimi ve/veya diğer modellerin kullanımını içerebilir. Müzik terapisi, nitelikli bir müzik terapisti ile birey arasındaki ilişkileri içeren, kişinin yaşam kalitesini artırır; bir birey ile diğeri arasında, birey ve ailesi arasında; ve müzik ve katılımcılar arasında. Bu ilişkiler, olumlu bir ortam yaratmak ve başarılı bir büyüme için fırsat yaratmak için müziğin unsurları aracılığıyla yapılandırılır ve uyarlanır.

Otizm Spektrumu Tanısı Olan Bireyler İçin Müzik Terapisi Nasıl Fark Yaratır?

Müzik terapisi, davranıştaki değişiklikleri etkilemek ve becerilerin gelişimini kolaylaştırmak için kasıtlı ve gelişimsel olarak uygun bir şekilde benzersiz çeşitli müzik deneyimleri sağlar.

Literatür, OSB’li bireylerin çoğunun müziğe olumlu yanıt verdiğini bildirmektedir. OSB’li insanlar genellikle müziğe yüksek bir ilgi ve tepki gösterirler, bu da onu onlarla çalışmak için mükemmel bir terapötik araç haline getirir.

Müzik, tüm yetenek/engellilik derecelerini kapsayan çok temel bir insan tepkisidir. Müzik terapistleri, danışanlarıyla kendi seviyelerinde tanışabilir ve onların oradan büyümelerine izin verebilir. Müziğin yumuşaklığı, onu her bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için uyarlanabilen bir ortam haline getirir. Müzik motive edici ve eğlencelidir. Müzik, akrabalığı, rahatlamayı, öğrenmeyi ve kendini ifade etmeyi teşvik edebilir. Müzik terapisi aynı anda birden fazla gelişimsel sorunu ele alır. Müzik terapisi, başarı ve ustalık için başarı odaklı fırsatlar sağlayabilir. Müziğin doğasında bulunan yapı ve duyusal girdi, tepki ve rol beklentileri, olumlu etkileşimler ve organizasyon oluşturmaya yardımcı olur.

Müzik Terapistleri Ne Yapar?

Müzik terapistleri, yönlendirmeleri kabul eden, danışanların davranışlarını ve etkileşimlerini gözlemleyen ve onların davranışsal, duygusal, psiko-sosyal, bilişsel, akademik, iletişim, dil, algısal, duyusal, motor ve müzik becerilerini değerlendiren eğitimli profesyonellerdir.

Belirlenen ihtiyaçlara yönelik gerçekçi hedefler ve hedef hedefler tasarladıktan sonra, müzik terapistleri, otizm spektrum teşhisleri olan bireyler için optimum düzeyde bir başarı veya yaşam kalitesi elde etmek için gerekli becerileri geliştirmek için stratejiler, prosedürler ve müdahaleler içeren bireyselleştirilmiş müzik terapi tedavi programlarını planlar ve uygular.

Müzik terapistleri, danışanlarının yanıtlarını belgeler, ilerleme ve performansın devam eden değerlendirmelerini yürütür ve gelecekteki değerlendirmeler için önerilerde bulunur. Müzik terapistleri, ekip üyeleri ve ailelerle birlikte çalışarak, tüm disiplinlerde ve danışanların hayatlarının diğer yönlerinde tedaviyi destekleyen başarılı müzik terapi tekniklerini dahil etmenin yollarını sunar.

Kimler Müzik Terapisti Olur?

Profesyonel bir müzik terapisti, 70’in üzerinde Amerikan Müzik Terapi Derneği (AMTA) onaylı kolej ve üniversite programlarından birinden müzik terapisi alanında lisans veya daha yüksek bir dereceye sahiptir. Akademik kurslara ek olarak, lisans derecesi, denetimli bir staj da dahil olmak üzere 1200 saatlik klinik eğitim gerektirir. Müzik Terapisinde yüksek lisans dereceleri, ileri klinik uygulama ve araştırmaya odaklanır.

Lisans eğitimini tamamlayan müzik terapistleri, MT-BC (Müzik Terapisti – Yönetim Kurulu Sertifikalı) sertifikasını almak için ulusal kurul sertifikasyon sınavına girmeye hak kazanırlar. MT-BC kimlik bilgisi ayrı, akredite bir kuruluş olan Müzik Terapistleri için Sertifikasyon Kurulu (CBMT) tarafından mesleğin mevcut seviyesinde uygulama yapmak için gerekli bilgi, beceri ve yetenekleri sergileyen müzik terapistlerini belirlemek için verilir.

Müzik terapistleri, çalıştıkları eyalet tarafından bir eyalet ruhsatlandırma/kayıt süreci uygulanmışsa lisanslı veya kayıtlı olabilirler.

Müzik Terapistleri Nerelerde Çalışır?

Müzik terapistleri, Engelli Bireyler Eğitim Yasası (IDEA) uyarınca, müzik terapisinin başarıda “önemli bir motivasyon ve/veya yardımcı” sağlayan ilgili bir hizmet olarak kabul edildiği devlet okulu sistemlerinde Bireysel Eğitim Planı (BEP) amaç ve hedefleri olarak OSB’li kişilerle çalışabilir.

Müzik terapistleri ayrıca evde, erken müdahale merkezlerinde, Head Start programlarında, gündüz bakım merkezlerinde, diğer profesyonellerle birlikte çalışan özel programlarda, gündüz tedavi merkezlerinde, grup evlerinde, destekleyici istihdam sitelerinde ve topluluk içindeki çeşitli mekanlarda hizmet verebilir.

OSB için Müzik Terapi hizmetlerini destekleyecek araştırmalar var mı?

Müzik Terapisi ve Müzik Terapisi Perspektifleri dergisi gibi meslek içindeki hakemli dergiler ve meslek dışındaki dergilerdeki kapsamlı makaleler aracılığıyla AMTA, otizm spektrumunda teşhisleri olan bireylerle müzik terapisinin faydalarını araştıran çok sayıda araştırmayı desteklemiştir. İncelenen klinik sonuçlar, esas olarak aşağıdakileri ele almak için müziğin kullanımına odaklanmıştır:

  • İletişim
  • Biliş
  • Davranışlar
  • (Sorun//Tekrarlayan/Stereotipik (Basmakalıp davranışlar) )
  • Sosyal Beceriler ve Etkileşim
  • Duygusal düzenleme

Aşağıdaki ifadeler, yayınlanmış araştırmaların, kanıta dayalı uygulamaların ve/veya klinik gözlemlerin konusu olan OSB’li bireylerle müzik terapisi kullanmanın hedeflenen alanlarını ve gerekçesini temsil etmektedir:

  • Müzik evrensel bir çekiciliğe sahiptir. İnsanlar arasında ve/veya bireyler arasında tehdit oluşturmayan bir ortamda bir köprü sağlar ve çevrelerinde, ilişkileri kolaylaştırmada, öğrenmede, kendini ifade etmede ve iletişimde. Müzik dikkati çeker ve dikkatin korunmasına yardımcı olur. Oldukça motive edicidir ve istenen tepkiler için doğal bir “pekiştirici” olarak kullanılabilir.
  • Müzik terapisi, bireyleri olumsuz ve/veya kendi kendini uyarıcı tepkileri azaltmaya ve katılımı daha uygun ve sosyal olarak kabul edilebilir yollarla artırmaya teşvik edebilir.
  • Müzik terapisi, sözlü dili olmayanların iletişim kurmalarını, katılmalarını ve kendilerini sözsüz olarak ifade etmelerini sağlayabilir. Müzik terapisi sıklıkla sözlü iletişim, konuşma ve dil becerilerinin geliştirilmesine de yardımcı olur. Ortak oyun, sıra alma, dinleme ve başka bir kişiye yanıt vermede kişilerarası zamanlama ve karşılıklılık, otizmli çocuklar ve yetişkinlerle müzik terapisinde iletişim tarzlarına uyum sağlamak ve bunlara hitap etmek için artırılır.
  • Müzik terapisi, OSB’li bireylerin duygularını tanımlamasına ve uygun şekilde ifade etmesine yardımcı olur.
  • Müzik beynin her iki yarım küresinde işlendiğinden, bilişsel işleyişi uyarabilir ve bazı konuşma/dil becerilerinin iyileştirilmesi için kullanılabilir. Son araştırmalar, müziğin, insan ayna nöron sistemiyle örtüşen beyin bölgeleriyle etkileşime girebileceğini belirtiyor (Wan ve diğerleri, 2010).
  • Müzik somut, çoklu duyusal uyarım sağlar (işitsel, görsel, proprioseptif, vestibüler ve dokunsal).
  • Müziğin ritmik bileşeni, otizm teşhisi konan bireylerin duyu sistemleri için oldukça düzenleyicidir. Sonuç olarak, işitsel işleme ve diğer duyusal-motor, algısal/motor, kaba ve ince motor becerileri müzik terapisi yoluyla geliştirilebilir.
  • Müzikal unsurlar ve yapılar, müzik terapi ortamında bir güvenlik ve aşinalık duygusu sağlayarak OSB’li bireyleri öngörülebilir ancak şekillendirilebilir bir çerçevede yeni görevler denemeye teşvik eder.
  • Müzik terapisi, her bireyin ihtiyaç duyduğu alanlara hitap etmek için kullanılabilecek güçlü yönlere odaklanır. OSB’li birçok insanın doğuştan gelen müzik yetenekleri vardır; böylece müzik terapisi başarılı deneyimler için bir fırsat sağlar.

Daha fazla bilgi için lütfen AMTA’nın Müzik Terapisi ve Otizm Spektrum Bozukluklarına İlişkin Araştırma ve Literatürlerine bakın.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynakça

Makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

AMTA (2008). Autism Spectrum Disorders: Music Therapy Research and Evidenced-Based Practice Support. Silver Spring, MD: AMTA.

Wan, C., Demaine, K., Zipsea, L., Norton, A., & Schlaug, G. (2010). From music making to speaking: Engaging the mirror neuron system in autism. Brain Research Bulletin 82, 161–168.

Bir Müzik Terapistini Nereden Bulabilirsiniz ve Nasıl Bilgi Alabilirsiniz?

American Music Therapy Association, Inc. 8455 Colesville Road, Suite 1000 Silver Spring, Maryland 20910, ABD