Öğrenme, Oyun ve Yenidoğan

Öğrenme, Oyun ve Yenidoğan

Yeni doğan Öğrenimi Nedir?

Oyun, bebeklerin çevreleri ile nasıl iletişime geçebileceklerini, sosyalleşebileceklerini ve anlaşabileceklerini öğrenmelerinin en temel yoludur. Bebeğiniz bunları yaşamının ilk ayında sizinle etkileşime girerek öğrenir.

Bebeğinizin öğreneceği ilk şey, dokunuşunuzun hissi, sesinizin tonu ve yüzünüzün görünüşüdür. Bebeğiniz bunları rahatlık ve ihtiyaçlarını karşılama ile ilişkilendirmektir.

Bu küçük yaşta bile, yeni doğanlar çevrelerindeki dünyayı öğrenmeye hazırdırlar. Yeni doğan, yüzünüze bakmayı sever. Yeni doğanlar, annenin veya babanın sesini (veya diğer ilginç sesleri) tanıyabilir ve yanıt verebilirler. Bebek etrafa bakarak ve başını çevirerek sesin nereden geldiğini bulmaya çalışabilir.

Gülümsemeler, yatıştırıcı sesler ve nazik okşamalarla öğrenmeyi teşvik edin. Gülüşünüz ve bebeğinizle konuşmanız, yüzünüz ve sesinizin tanıdık olması bir huzur ve rahatlık kaynağı olacaktır. Küçük çocuğunuz sizi beslenme, sıcaklık ve rahatlatıcı bir dokunuşla ilişkilendirmeyi öğrenecektir.

 

Kökünü Arama Refleksi Nedir?

Bebekler hayatta kalmayı sağlamaya yardımcı olan istemsiz reflekslerle doğarlar. Refleksler aynı zamanda bebeklerin dünyayla etkileşime girmesinin bir yoludur. Örneğin, yeni doğmuş bir bebeğin yanağını hafifçe dokunmak, bebeğin başını ve ağzını o tarafa çevirip yemeye hazır hale gelmesini sağlayacaktır. Buna kökünü arama refleksi denir.

Ancak 3 haftalık olduklarında, bebekler sadece bir refleks sonucu değil, bunun bir gıda kaynağı olduğunu öğrendiklerinden, memeye veya biberona doğru döneceklerdir.

 

 

Uykulu, Aktif veya Uyanık?

Yaşamın ilk ayında, yeni doğan günün çoğunu uyuyarak veya uykulu görünerek geçirir. Önümüzdeki birkaç haftadan aylara kadar bebeğiniz git gide daha uzun süre uyanık olacaktır. Bebeğinizin öğrenmeye ve oynamaya hazır olduğunu aşağıdaki ipuçlarından anlamayabilirsiniz:

 

  • Sessiz ve uyanık bir bebek, dikkatli ve duyarlı olacak, çevreye ilgi duyacaktır.
  • Uyanık ama aktif veya huzursuz olan bir bebek size daha az odaklanabilir. Bebeğinizin dikkat çekmeye çalıştığınızda istediğiniz tepkiyi vermeyebilir veya ağlayabilir. Bunlar bebeğinizin acıkmış olabileceğine, yorgunluğuna veya aşırı uyarıldığına dair işaretlerdir.

 

Yeni doğanın Öğrenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Yeni doğan bebeğinize bakım verirken onunla konuşun, gülümseyin ve onunla etkileşime geçin. Dikkatli olun ve bebeğinizin ipuçlarına cevaplar verin. Örneğin, bebeğinizin nasıl hareket ettiğini veya konuştuğunuzda nasıl dinlemeye başladığını izleyin. Birbirinizle sıra alarak konuşun. Bebeğiniz bu şekilde iletişim kurmayı daha iyi öğrenir.

İlk birkaç haftada görme, duyma ve dokunma duyularına hitap eden, yaşa uygun bazı basit oyuncakları tanıtmak isteyebilirsiniz:

  • Çıngırdaklar
  • Dokulu oyuncaklar
  • Müzikal oyuncaklar
  • Kırılmaz beşik aynalar

Zıt renklere ve desenlere sahip olan oyuncakları ve cep telefonlarını deneyin. Baskın zıt renkler (kırmızı, beyaz ve siyah gibi), eğriler ve simetriler, bir bebeğin gelişimini destekler. Dikkat ve ilgi alanları geliştikçe ve bebekler hareketleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi oldukça, çevreleriyle daha fazla etkileşime gireceklerdir.

Yenidoğan bebeğinizi öğrenmeye ve oynamaya teşvik etmek için sayılabilecek başka fikirler de şunlar olabilir:

  • Sakinleştirici bir müzik açın, bebeğinizi tutun ve hafifçe sallayın.
  • Sakinleştirici bir şarkı veya ninni seçin ve bunu sık sık bebeğinize söyleyin. Sesinize ve kelimelere aşina olması özellikle telaşlı zamanlarda sakinleştirici bir etkiye sahip olacaktır.
  • Gülümseyin, dilinizi çıkarın ve bebeğinizin çalışması, öğrenmesi ve taklit etmesi için başka ifadeler yapın.
  • Yeni doğan bebeğinize odaklanmak ve onu takip etmek için favori bir oyuncak kullanın veya bir çıngırak sallayın.
  • Bebeğinizin boynunu ve omuzlarını güçlendirmek için yüz üstü pozisyonunda biraz uyanık kalmasına izin verin. “Yüz üstü zamanı” boyunca bebeğinizi daima denetleyin ve bu pozisyonda yorgun veya sinirli olursa ona yardım etmeye hazır olun.
  • Konuşun ve bebeğinizle kitaplar okuyun.

Bebeklerin farklı oranlarda geliştiğini ve çok çeşitli normal gelişimlerin olduğunu unutmayın. Yeni doğan bebeğinizin nasıl gördüğü ve duyduğu ya da bebeğinizin genel gelişimi hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, doktorunuzla ya da bir uzmanla konuşun.

 

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/learnnewborn.html?WT.ac=p-ra

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94