Okul Çağı Çocuklarında Ortaya Çıkabilecek Davranış Sorunlarını Önlemenin 8 Yolu

Okul Çağı Çocuklarında Ortaya Çıkabilecek Davranış Sorunlarını Önlemenin 8 Yolu

Üzüntü, her insanın yaşayabileceği bir duygusal durumdur. İnsanların yaşadıkları olumsuz ciddi değişimlerden dolayı üzüntü ortaya çıkar ve bu sorunlar çözüldüğünde genellikle azalır. Ancak sorunları çözme sürecinde gerekli dikkat gösterilmezse üzüntü daha karmaşık duygusal problemlere ve davranış sorunlarına yol açan depresyona neden olabilir.

Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da – özellikle okul öncesi olanlar – üzüntü yaşayabilirler. Bazı davranışsal ve sosyolojik faktörler nedeniyle küçük çocuklar özellikle yeterli zaman, güvence, bakım bulamadıkları ve ebeveynlerinden veya akranlarından destek almadıkları durumlarda kendilerini üzüntülü hissedebilirler.

Davranış sorunlarının bilişsel öğrenmeyi etkilediğine inanılmaktadır. Bu sorunlar özellikle okul çağındaki çocukların hafızasını ve dillerini geliştirmede de olumsuz bir etkendir. Davranış sorunlarını çözmek için ebeveynlere ve öğretmenlere çocukların dikkatini desteklemeleri tavsiye edilir.

Hem evde hem de okulda çocuklardaki davranış sorunlarını kontrol altına almak için ebeveynlerin ve öğretmenlerin kullanabileceği bazı stratejiler vardır. Bunlar:

Çocuğun ne istediğine dikkat edin.Çocukların isteklerine özen göstermek, kendilerini daha önemli hissettirecek ve olayları olumlu bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olacaktır.

Çocukların olumlu bir bakış açısı kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz. Erken yaşta çocuğa daha bağımsız ve kendine yeterli olma konusunda rehberlik ederek yaşamları boyunca olumlu bir bakış açısına sahip olmayı öğretebilirsiniz.

Sevginiz ve desteğiniz daima onlarla olsun. Her gün ona “Seni seviyorum” demek, çocuğunuzun onun yanında olmadığınız zamanlarda hissedeceği olası bir üzüntüyle baş etmesine yardımcı olur. Sevginizin ve desteğiniz onların özgüvenini artırabilir.

Çocuğun dediklerini dinleyin.Çocuğun günlük etkinlikleriyle ilgilenmek veya ona bazı şeyler hakkında nasıl hissettiğini sormak kendisini önemli hissetmesini sağlayacaktır. Bu his, çocuğun yetişkinler tarafından önemli biri olarak gördüğünü bilerek kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.

Çocuğun çıkarlarını gözetin.Çocuğun çıkarlarını, hobilerini ve bazı şeylere olan eğilimlerini teşvik etmek ve desteklemek kararlarını ve tercihlerini desteklediğinizi hissetmesini sağlayacaktır.

Birlikte kaliteli zaman geçirin.Meşgul olsanız da çocuğunuzla kaliteli zaman geçirdiğinizden emin olun, böylece çocuğunuzun kendi yaşamında nelerin olup bittiğiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz. Bu bağlanma, çocuğun hissettiği üzüntüden uzaklaşmasına da yardımcı olabilir.

Dikkatli olun.Bir çocuğun ruh halinin sürekli dalgalandığını fark ederseniz veya daha önce yapmaktan zevk aldığı bir şeyi yapma dürtüsünü artık kaybetmişse, ona neyin yanlış olduğunu sormanın zamanı gelmiştir. Çocuğun davranışlarını gözlemlemek, onu rahatsız eden şeyin ne olduğunu belirlemenize ve bu şeylerin davranış problemlerine neden olup olmadığını görmenize yardımcı olabilir.

Rol model olun.Çocuğa problemlerle başa çıkma konusunda olumlu yaklaşımlar göstermek, kendi sorunları ile ilgileneceği zaman ihtiyaç duyduğu becerileri edinmesinde yardımcı olabilir. Belirli problemlerle nasıl başa çıktığınızı görürse, sizi taklit edip kendi başınayken bunları uygulaması muhtemeldir.

Ebeveynler ve öğretmenler, çocuklardaki hüzün ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olabilir, bu da daha sonra ortaya çıkabilecek davranışsal problemlerin engellenmesini sağlayacaktır. Bir çocuğa gerçekten önem verdiğinizi göstermek için ona zaman ayırmak yaşamı boyu sürecek bir etkiye sahip olabilir.

Kaynakça: https://childdevelopmentinfo.com/parenting/8-ways-to-prevent-behavior-problems-in-school-age-kids/#.XMvH1-gzZ1t