Okul Çağı Çocuklarında Spor Performansı ve Yeteneği
6-9 yaş arasındaki çocukların dikkat süreleri hâlâ kısa olabilir ve birçok kaynaktan gelen bilgileri işlemeye çalışmakta güçlük çekebilirler. Bu çocukların çoğunun hâlâ daha derinlemesine bir anlatım formuna ve talimata ihtiyacı var. Uzun, ayrıntılı talimatları hatırlamalarını ve tamamen gerçekleştirmelerini beklemeyin, aksi taktirde aşırı yüklenmiş bir beyin riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Eğitmenlerin gerçekçi olmayan beklentileri, çocukların bir çamaşırhane oyun listesini tamamlayamaması gibi hoş olmayan durumlara yol açabilir. Kısa bölümlerde görsel ve sözlü öğretim çok daha başarılı bir yaklaşımdır.
Eğitmenler ve çocuklar, büyük ve karmaşık bir görevi kısmen tamamlamak yerine, birçok küçük görevi başarıyla tamamladıklarında, çocukta bir başarı hissi oluşur. Unutmayın, bazılarımız hâlâ yetişkin olarak hafızamıza meydan okuyoruz ve bir market listesini yazmadan hatırlayamıyoruz. Küçük yapışkan notlar iyi ki varlar.
Karmaşık becerileri içeren spor ve aktiviteler, bir durumun hızlı bir şekilde değerlendirilmesini, hızlı karar vermeyi ve olgun geçiş becerilerini gerektirir. Bu sporlardan birkaçına örnek olarak futbol, basketbol, hokey, voleybol, beyzbol, su topu ve futbolun daha gelişmiş biçimleri verilebilir. Elbette çocuklar bu sporların temellerini genç yaşlarda öğrenebilirler, ancak bu yaş grubundaki çocukların çoğundan yüksek performans beklenmez çünkü hafızalarının ve karmaşık düşünme modellerinin gelişimi henüz daha sınırlıdır.
Her zamanki gibi, her kuralın istisnaları vardır. Çocuğunuz bu nadir vakalardan biriyse, programın ilerisinde olduğu gerçeğini kutlayabilirsiniz, yeteneklerini değerlendirin ve acele etmeye ihtiyaç duymamaya veya hızlı bir şekilde davranmamaya dikkat edin. Genel olarak, bu etkinlikleri çoğu küçük çocuk için temellerinin ötesinde kavramak zordur ve temel ve geçiş becerilerini, genel zindeliği ve tekniği geliştirmeye odaklanılmalıdır.
Yeni yürümeye başlayan çocukların becerileri üzerinde pratik yapmak, daha sonrasında yeteneklerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olmadığı görülmüştür. Buna karşılık olarak 6-9 yaş grubunda bazı becerilerin pratiğini yapmak, genel spor gelişimi üzerinde daha olumlu bir etki yaratabileceğini ve aynı zamanda pratik yapmayan çocuklarla karşılaştırıldığında yetenek avantajı sağlayabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Bu orantıyı abartmayın ve çocuğunuzun aşırı egzersiz yapmasına neden olmayın, çünkü bu yaşta pratik yapmak sadece birkaç spora fayda sağlar, hepsine sağlamaz.