Okul Öncesi Dil ve Konuşma Gecikmeleri İçin Terapi

Okul Öncesi Dil ve Konuşma Gecikmeleri İçin Terapi

Okul öncesi yaştaki çocuğunuzun dil ve konuşma gelişimi akranlarının gerisinde kaldıysa, çocuğunuzun akranlarına yetişmek için terapiye ihtiyacı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Çocuğunuzla akranları arasındaki konuşma farklılıkları, resmi bir öğrenme ortamında onlarla giderek daha fazla etkileşime girdiği için daha belirgin şekilde görünebilir.

Doğal olarak, çoğu ebeveyn çocuklarının gelişimi hakkında endişe duymaktadır. Ancak diğer gelişim alanlarında olduğu gibi, çocukların konuşma ve dil becerileri de farklı oranlarda ilerler.

Çocuğunuzun dil ve konuşma gelişimindeki gecikmelerini izlemek önemli olmakla birlikte, iletişim becerilerinde görülen bir gecikmenin mutlaka bir dil veya konuşma sorunu görüleceği anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir.

 

Gecikmiş Konuşma Belirtileri

Dil ve konuşma becerilerinin, kesin yaşlardan ziyade bir zaman aralığı içinde geliştiği düşünülmelidir. Bununla birlikte, dikkat edebileceğiniz potansiyel dil ve konuşma gecikmelerinin işaretleri olabilecek yaygın davranışlar vardır. Örneğin, çocuğunuzun konuşması anaokulundaki diğer çocuklardan farklı mı görünüyor? Öğretmenler ve diğer çocuklar çocuğunuzu anlamakta zorluk çekiyor mu?

Çocuğunuz başkalarıyla konuşmayı, başkalarını dinlemeyi veya talimatları takip etmeyi içeren öğrenme ve oyun etkinliklerinden kolayca huzursuz oluyor mu? Çocuğunuz başkalarına karşı ilgisiz görünüyor ve sınıf etkinlikleriyle ilgilenmiyor veya diğer çocuklar ile oynamıyor mu?

Konuşmada zorlanan çocuklar, sözcüklerini kullanmak yerine öfkelenebilir, ısırma veya diğer çocuklara vurma davranışı gösterebilir. Nesneleri veya insanları işaret eden ve nesneleri veya insanları adlarıyla çağırmak yerine yanıtlarını belirtmek için sadece sesler çıkaran çocuklarda da bir dil gecikmesi görülebilir.

Aynı durum, bir veya iki adım içeren talimatları tamamlamakta veya talimatları takip etmekte zorluk çeken çocuklar için de geçerlidir. Çocuğunuzu dikkatlice gözlemleyin. Kendisi denemeden önce başkalarını izleyerek faaliyetleri takip ediyor mu? Belkide bir konuşma problemi olabilir.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Davranışlar

Bazı durumlarda, çocuğunuzun söylediklerine ve nasıl söylediğine yakından dikkat ederek olası dil ve konuşma gecikmelerini tespit edebilirsiniz. Uzun cümlelerle konuşmak yerine çoğunlukla tek kelime veya kısa cümlelerle konuşmak endişe yaratabilir. Örneğin, gecikmiş konuşması olan bir okul öncesi dönemindeki çocuk, bir oyuncak kamyona doğru kavrama hareketleri yapabilir ve “Kamyonu istiyorum” demek yerine “kamyon” diyebilir.

Konuşma gecikmeleri ve olası işitme sorunları olan çocuklar, kelimelerin başlangıç seslerini atabilir veya birden fazla hece ekleyerek kelimelerin üzerinde uzun süre durabilir. Olası konuşma ve işitme sorunları olan çocuklar, doğru sese benzer ancak doğru ses olmayan sesler üretebilirler.  Bir çocuk bal yerine “dal” diyebilir.

Bu tür konuşma farklılıkları bazen erken dil gelişimi sırasında sık görülen orta kulak enfeksiyonlarının sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Diğer durumlarda ise, bu tür konuşma hatalarına, çocuğun ağız, dil ve kaslarının koordinasyonunun yeteri kadar iyi olmaması neden olabilir. Dil ve konuşma terapisinde buna oral motor koordinasyonu denir. Her iki durumda da, dil ve konuşma terapisi genellikle bu koşullarda konuşmayı iyileştirebilir.

Okul öncesi dönemdeki çocuğunuzun dil gecikmesi olduğundan şüpheleniyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynakça 

Bu makale orjinal olarak Ann Logsdon tarafından yazılmıştır. Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.