Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklarda Gerilemenin 5 Nedeni

Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklarda Gerilemenin 5 Nedeni

Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklarda Gerilemenin 5 Nedeni

 

Çok uğraştınız ve yatma vaktinde yaşanan zorlu mücadeleleri kazandınız ve çocuğunuza başarılı bir şekilde tuvalet eğitimi de verebildiniz. Şimdi hızla büyüyen sevimli küçük çocuğunuz okul öncesi dönemde ve siz de yeni zorluklara hazırlanıyorsunuz.

 

Ama bu nedir? Çocuğum az önce sinir krizi mi geçirdi? Onları bitirmiştik!

 

Gecenin ortasında kim yatağıma tırmanıyor? Bu davranışı geçmiş olduğumuzu sanıyordum. Tüm bu alt kaçırmaların nedeni nedir? Tuvalet alışkanlığını da bitirmiştik! Peki çocuğum neden bu kadar sinirleniyor?

 

Nefes alın. Yalnız değilsiniz. Regresyon (gerileme) sinir bozucu ve endişe verici olabilir, ancak aslında çok yaygın ve genellikle basit bir sorundur. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, çocuklar öğrenme ve daha sonra gerileme aşamalarından geçer. Regresyonun en yaygın tetikleyicisi değişimdir. (Tabii ki, fiziksel problemler veya istismar gibi diğer olasılıkları elediğinizden emin olun.)

 

Regresyona yol açabilecek aşağıdaki genel değişiklikleri inceleyin ve şu anda ailenizde bunların var olup olmadığına göz atın.

  • Hamilelik veya yeni bir bebek
  • Taşınma
  • Boşanma veya evlilik
  • Ölüm ya da hastalık
  • Okulların başlaması

 

Bunlardan herhangi biri size tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse, o zaman sorunun kaynağını tespit etmiş olabilirsiniz. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, “Sizler zor dönemleriniz boyunca diyetinizi veya egzersiz rutininizi bırakabilirsiniz, aynı şekilde çocuğunuz da yeni ev durumuna uyum sağlamak için zaman isteyebilir.”

 

Peki, bu konuda ne yapabilirsiniz? Açıkçası, değişimin sınırlandırılması veya önlenmesi imkânsızdır. Değişim hayatın bir parçasıdır ve hepimiz nasıl baş edeceğimizi öğrenmeliyiz. Amerikan Pediatri Akademisi, gerilemeyle baş etmek için dört öneri sunuyor.

 

İlk önce sorunu tanımlayın. Bu aşamada çocuğunuz için konuyu sözlü hale getirmek zor olabilir. Aslında, o sorunu anlayamayabilir. Çocuğunuzun sorunu fark ettiğinizi bilmesini ve tartışmasını isteyin. Sorular sorun ve çocuğunuzun cevaplarını dinleyin.

İkincisi, empati gösterin. Çocuğunuzun yaşadıklarının normal olduğunu ve sizin anladığınızı bildiğinden emin olun.

 

Ardından, sorunu çözmek için elinizden geleni yapın. Durumu düzeltmek için attığınız adım soruna bağlıdır. Yeni bir bebekten dolayı çocuğunuzun kıskanç olması durumunda, ona bire bir zaman ayırmayı deneyin. Sorun, yeni bir evin bilinmeyen çevresiyse, çocuğunuzu tanıdık nesnelerle çevreleyerek geçişi olabildiğince konforlu hale getirin. Çocuğunuza da çözümler sunması için bir şans verin.

 

Son olarak beklentileriniz hakkında net olun. Çocuğunuza, sorunun üstesinden gelmeye çalışacağından ve onun istediğinden tamamen emin olduğunuza dair beklentilerinizi söyleyin. Olumlu olun, cesaret verin ve her adımda çocuğunuzu övün.

Bu regresyonun sonsuza dek sürmeyeceğini unutmayın. İkiniz de hayatta kalacaksınız. Ancak bu süreç çok uzarsa ya da baş etmekte çok zorlanırsanız, bir uzmandan destek almayı deneyebilirsiniz.

 

Kaynakça:https://www.everydayfamily.com/5-reasons-preschoolers-regress/?pg=1&internallink=5-reasons-preschoolers-regress#post-58760

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42 
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94