Okuma Öncesi Dönemde Stratejiler: Kelimesiz Kitapların Faydaları
Konuşma terapisinde kullandığım ve en sevdiğim araçlardan biri de kelimesiz kitaplardır. Sonsuz (tamam, belki de tamamen sonsuz değil, bu resimlerde bir hikaye var) yaratma, hayal etme, tahmin etme ve hikaye kurdurabilme özellikleri var.
İşte kelimesiz kitapları sevmemin ve çocuklar için kullanmamın 10 nedeni:
1. Okumadan önce okumak. Bu kitaplar, küçük bir çocuğun, anne veya babanın kelimeleri okumak ve dinlemek yerine hikaye anlatıcısı olmasını sağlayabilir. Bu, hikaye anlatma becerilerini, dili ve genel kavrayışı teşvik eder.
2. Kelime dağarcığını artırır. Çocuğunuza yeni kelimeler tanıtmak için bu kitaplardaki nesneleri veya eylemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca bu kitaplar eş anlamlılar üzerinde çalışmanın harika bir yoludur. Örneğin, çocuğunuz “Köpek hızlı koştu.” diyebilir ve siz de resimde neler olduğunu ifade etmenin diğer yolları hakkında konuşabilirsiniz (“Köpek hızlıca koştu”).
3. Çıkarım yapmayı sağlar. Kelimeler olmadan, çocuğunuz hikayede neler olduğunu anlamak için sadece resimlere güvenmek zorunda kalacak. “Bunu nasıl bildin?” diye sorarak daha fazla araştırma yapabilirsiniz.
4. Tahmin yapmayı sağlar. Siz ve çocuğunuz, bakmakta olduğunuz resme dayanarak bir sonraki adımda ne olacağını düşünebilirsiniz ve neden bu tahmini yaptıklarını da çocuklarınızla birlikte konuşabilirsiniz.
5. Hikaye yapısını tanıtır. Çocuğunuz, her resmi tarif ettiği gibi hikayenin başlangıcı, ortası ve sonu hakkında bilgi edinecektir. Kitabın sonunda geri dönüp her bir bölümü tanımlayabilir, sonra tartışabilirsiniz.
6. Yaratıcılığı teşvik eder. Çocuğunuz sürekli sayfadaki kelimelerle kısıtlanmaz. Hiçbir kelime olmadığından, her sayfadaki resimler için söyleyecek çok şeyi vardır. Bu, hikayesini anlatmasını sağlayarak, çocuğunuzu daha da ileriye gitmeye teşvik eder.
7. Hikayeyi yeniden anlatmaya yardımcı olur. Okudukları veya duydukları hikayeleri yeniden anlatmakta güçlük çeken çocukların, gelişmelerine daha kolay yardımcı olan hikayeleri tekrar anlatabileceklerini fark ettim. Sözsüz kitaplar, okudukları veya duydukları hikayeleri yeniden anlatmak için harika bir yapı taşı sağlar.
8. Yazılı dilde yardımcı olabilir. Daha büyük çocuklar hikayelerini sözlü olarak ifade etmek yerine yazabilirler. Bu, tanımlayıcı dil, sıralama ve genel olarak tutarlı yazma üzerinde çalışmanın harika bir yoludur.
9. Üst düzey düşünme becerilerini teşvik eder. Bazı resimler soyut olabilir. Bu, “Ya öyleyse?” ve “Ne yapardın?” “Bu nasıl bir şey olurdu?” gibi sorulara yol açar.
10. Kelimesiz kitaplar eğlencelidir! Her okuduğumuzda hikayenin daima değişip gelişmesini seviyorum. Çocuklar hayal güçlerini yaratmayı ve kullanmayı severler ve kelimesiz kitaplar bunun için bir çıkış sağlar. Çocukların sahip oldukları fikirleri görmek ve bilgileri işleme koyma biçimlerini görmek şaşırtıcıdır. Resimde neler olduğundan tamamen farklı bir fikirleri olabilir ve fikirlerinin genellikle sizinkinden daha yaratıcı ve özgün olduğunu fark edebilirsiniz.
Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/parenting/the-benefits-of-wordless-books-north-shore-pediatric-therapy/