Osteoporoz (Kemik Erimesi) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Osteoporoz, kemiklerin zayıflamasına ve kırılgan olmasına neden olur. Kemikler o kadar kırılgan olur ki, bir düşme veya eğilme gibi hafif stresler bile kırılmaya neden olabilir. Osteoporozla ilişkili kırıklar en sık kalça, el bileği veya omurgada görülür.

Kemik, sürekli parçalanan ve değiştirilen canlı dokudur. Osteoporoz,yeni kemik oluşumu eski kemik kaybına yetişemediğinde ortaya çıkar.

Osteoporoz her ırktan kadın ve erkeği etkiler. Ancak beyaz ve Asyalı kadınlar özellikle menopozu geçmiş yaşlı kadınlar en yüksek risk grubundadır. İlaçlar, sağlıklı beslenme ve ağırlık kaldırma egzersizi kemik kaybını önlemeye veya zaten zayıf olan kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir.


Semptomlar

Kemik kaybının erken aşamalarında tipik olarak hiçbir belirti yoktur. Ancak kemikleriniz osteoporoz nedeniyle zayıfladıktan sonra, aşağıdakileri içeren belirti ve semptomlarınız olabilir:

  • Kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu sırt ağrısı
  • Zamanla boy kaybı
  • Eğik bir duruş
  • Beklenenden çok daha kolay kırılan bir kemik

Osteoporozun Nedenleri

Kemikleriniz sürekli yenilenme halindedir, yeni kemik yapılır ve eski kemik parçalanır. Gençken, vücudunuz yeni kemiği eski kemiği parçaladığından daha hızlı yapar ve kemik kütleniz artar. 20’li yaşların başından sonra bu süreç yavaşlar ve çoğu insan 30 yaşına kadar en yüksek kemik kütlesine ulaşır. İnsanlar yaşlandıkça, kemik kütlesi oluştuğundan daha hızlı kaybolur.

Osteoporoz geliştirme olasılığınız, kısmen gençliğinizde ne kadar kemik kütlesi elde ettiğinize bağlıdır. Tepe kemik kütlesi bir şekilde kalıtsaldır ve etnik gruba göre de değişir. Kemik üretme durumunuz ne kadar yüksekse, depolanan o kadar fazla kemiğiniz olur ve yaşlandıkça osteoporoz geliştirme olasılığınız o kadar az olur.


Kemik Erimesi Risk Faktörleri

Yaşınız, ırkınız, yaşam tarzı seçimleriniz ve tıbbi durumlarınız ve tedavileriniz dahil olmak üzere bir dizi faktör osteoporoz gelişme olasılığınızı artırabilir.


Değiştirilemez Risk Faktörleri

Osteoporoz için bazı risk faktörleri kontrolünüz dışındadır:

  • Cinsiyet: Kadınların osteoporoz geliştirme olasılığı erkeklerden çok daha fazladır.
  • Yaş: Yaşlandıkça osteoporoz riskiniz artar.
  • Irk: Beyazsanız veya Asya kökenliyseniz, osteoporoz için en büyük risk altındasınız.
  • Aile öyküsü: Osteoporozlu bir ebeveyne veya kardeşe sahip olmak, özellikle anneniz veya babanız bir kalçanız
    kırılmışsa sizi daha büyük riske sokar.
  • Gövde boyutu: Küçük vücut çevrelerine sahip erkekler ve kadınlar daha yüksek riske sahip olma eğilimindedir, çünkü yaşlandıkça daha az kemik kütlesine sahip olabilirler.


Hormon Seviyeleri

Osteoporoz, vücutlarında çok fazla veya çok az belirli hormon bulunan kişilerde daha yaygındır. Örnekler şunları içerir:

  • Cinsiyet hormonu: Düşük cinsiyet hormonu seviyeleri kemiği zayıflatma eğilimindedir. Menopoz döneminde kadınlarda östrojen seviyelerinin düşmesi, osteoporoz gelişimi için en güçlü risk faktörlerinden biridir. Erkekler yaşlandıkça testosteron seviyelerinde kademeli bir düşüş yaşarlar. Erkeklerde testosteron seviyelerini düşüren
    prostat kanseri tedavileri ve kadınlarda östrojen seviyelerini düşüren meme kanseri tedavileri muhtemelen kemik kaybını hızlandıracaktır.
  • Tiroid problemleri: Çok fazla tiroid hormonu kemik kaybına neden olabilir. Bu, tiroidiniz aşırı aktifse veya yetersiz tiroid tedavisi için çok fazla tiroid hormonu ilacı kullanıyorsanız ortaya çıkabilir.
  • Diğer bezler: Osteoporoz ayrıca aşırı aktif paratiroid ve adrenal bezlerle ilişkilendirilmiştir.


Beslenme Faktörleri

Osteoporoz, aşağıdakilere sahip kişilerde daha olasıdır:

  • Düşük kalsiyum alımı: Ömür boyu sürecek kalsiyum eksikliği, osteoporoz gelişiminde rol oynar. Düşük kalsiyum alımı, azalmış kemik yoğunluğuna, erken kemik kaybına ve artmış kırık riskine sebep olur.
  • Yeme bozuklukları: Yiyecek alımını ciddi şekilde kısıtlamak ve zayıf olmak hem erkeklerde hem de kadınlarda kemiği zayıflatır.
  • Gastrointestinal cerrahi: Midenizin boyutunu küçültmek veya bağırsağın bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyat, kalsiyum dahil besinleri emmek için mevcut yüzey alanı miktarını sınırlar. 

Steroidler ve Diğer İlaçlar

Prednizon ve kortizon gibi oral veya enjekte edilen kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı kemik yeniden oluşturma sürecini engeller. Osteoporoz ayrıca aşağıdakilerle savaşmak veya önlemek için kullanılan ilaçlarla ilişkilendirilmiştir:

  • Nöbetler
  • Reflü
  • Kanser


Tıbbi Durumlar

Osteoporoz riski, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli tıbbi sorunları olan kişilerde daha yüksektir:

  • Çölyak hastalığı
  • Enflamatuar barsak hastalığı
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı
  • Kanser
  • Lupus
  • Multipl myeloma
  • Romatizmal eklem iltihabı


Yaşam Tarzı Seçimleri

Bazı kötü alışkanlıklar osteoporoz riskinizi artırabilir. 

  • Tembel yaşam tarzı: Oturarak çok fazla zaman geçiren kişilerde osteoporoz riski, aktif olanlara göre daha
    yüksektir. Dengeyi ve iyi duruşu destekleyen herhangi bir ağırlık kaldırma egzersizi ve faaliyetler kemikleriniz için faydalıdır, yürümek, koşmak, zıplamak, dans etmek ve halter özellikle yararlı görünmektedir.
  • Aşırı alkol tüketimi: Günde ikiden fazla alkollü içeceğin düzenli olarak tüketilmesi osteoporoz riskinizi artırır.
  • Tütün kullanımı: Tütünün osteoporozda oynadığı kesin rol net değildir, ancak tütün kullanımının kemiklerin zayıflamasına katkıda bulunduğu gösterilmiştir.


Komplikasyonlar

Özellikle omurga veya kalçadaki kemik kırıkları, osteoporozun en ciddi komplikasyonlarıdır. Kalça kırıklarına genellikle
düşme neden olur, sakatlığa ve hatta yaralanmadan sonraki ilk yıl içinde ölüm riskinin artmasına neden olabilir.

Bazı durumlarda düşmemiş olsanız bile omurga kırıkları meydana gelebilir. Omurganızı oluşturan kemikler (omurlar) buruşma noktasına kadar zayıflayabilir, bu da sırt ağrısına, boy kaybına ve öne doğru kambur bir duruşa neden olabilir.


Kemik Erimesini Önlemek

Kemiklerinizi yaşamınız boyunca sağlıklı tutmak için iyi beslenme ve düzenli egzersiz şarttır.


Protein

Protein, kemiğin yapı taşlarından biridir. Bununla birlikte, protein alımının kemik yoğunluğu üzerindeki etkisine dair çelişkili kanıtlar var.

Çoğu insan diyetlerinde bol miktarda protein alır, ancak bazıları almaz. Vejetaryenler ve veganlar, soya kabuklu yemişler,
baklagiller, veganlar ve vejetaryenler için tohumlar ve vejetaryenler için süt ürünleri ve yumurta gibi kasıtlı olarak uygun kaynakları ararlarsa, diyette yeterli protein alabilirler.


Vücut Ağırlığı

Düşük kilolu olmak kemik kaybı ve kırık olasılığını artırır. Fazla kilonun da kolunuzda ve bileğinizde kırık riskini artırdığı
bilinmektedir. Bu nedenle, uygun vücut ağırlığını korumak, genel olarak sağlık için olduğu gibi kemikler için de iyidir.


Kalsiyum

18 ila 50 yaş arasındaki erkek ve kadınların günde 1000 miligram kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kadınlar 50 yaşına, erkekler 70
yaşına geldiğinde bu günlük miktar 1.200 miligrama yükseliyor.

İyi kalsiyum kaynakları:

  • Az yağlı süt ürünleri
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Kemikli konserve somon veya sardalya
  • Tofu gibi soya ürünleri
  • Kalsiyum takviyeli tahıllar ve portakal suyu

Diyetinizde yeterince kalsiyum almakta zorlanıyorsanız, kalsiyum takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte,
çok fazla kalsiyumun böbrek taşına sebebiyet olduğu düşünülmektedir. Henüz belirsiz olmasına rağmen, bazı uzmanlar, özellikle takviyelerdeki çok fazla kalsiyumun kalp hastalığı riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Ulusal Bilimler, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin (eski adıyla Tıp Enstitüsü) Sağlık ve Tıp Bölümü, 50 yaşın üzerindeki kişiler için takviyeler ve diyet kombinasyonundan toplam kalsiyum alımının günde 2.000 miligramdan fazla olmamasını önermektedir.


D Vitamini

D vitamini, vücudunuzun kalsiyumu emme yeteneğini geliştirir ve farklı yollarla kemik sağlığını iyileştirir. İnsanlar D
vitaminlerinin bir kısmını güneş ışığından alabilir, ancak yüksek bir enlemde yaşıyorsanız, eve bağlıysanız, düzenli olarak güneş kremi kullanıyorsanız veya cilt kanseri riski nedeniyle güneşten kaçınıyorsanız, bu iyi bir kaynak olmayabilir.

Kemik sağlığını korumak için yeterli D vitamini almak için, 51-70 yaş arası yetişkinlerin gıda veya takviyeler yoluyla 70 yaşından sonra günde 600 uluslararası birim (IU) ve 800 IU almaları önerilir.

Diğer D vitamini kaynaklarına sahip olmayan ve özellikle sınırlı güneşe maruz kalan kişiler ekstra bir kaynağa ihtiyaç
duyabilir. Çoğu multivitamin ürünü 600 ila 800 IU D vitamini içerir. Çoğu insan için günde 4.000 IU’ya kadar D vitamini güvenlidir.


Egzersiz Yapmak

Egzersiz, güçlü kemikler oluşturmanıza ve kemik kaybını yavaşlatmanıza yardımcı olur. Egzersiz, ne zaman başlarsanız
başlayın kemiklerinize fayda sağlayacaktır, ancak gençken düzenli olarak egzersiz yapmaya başlarsanız ve hayatınız boyunca egzersiz yapmaya devam ederseniz en fazla faydayı elde edersiniz.

Kuvvet antrenmanı egzersizlerini ağırlık taşıma ve denge egzersizleriyle birleştirin. Kuvvet antrenmanı, kollarınızdaki ve
omurganızın üst kısmındaki kasları ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ağırlık kaldırma egzersizleri, yürüme, koşma, merdiven çıkma, ip atlama, kayak yapma ve darbe üreten sporlar gibi temel olarak bacaklarınızdaki, kalçalarınızdaki ve alt omurganızdaki kemikleri etkileyen egzersizler önerilir. Tai chi gibi denge egzersizleri, özellikle yaşlandıkça düşme riskinizi azaltabilir.

Yüzme, bisiklete binme ve eliptik antrenörler gibi makinelerde egzersiz yapmak iyi bir kardiyovasküler egzersiz sağlayabilir, ancak bunlar kemik sağlığını iyileştirmez.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli

Erken menopoza girdiyseniz, birkaç ay kortikosteroid aldıysanız veya ebeveynlerinizden birinde kalça kırığı varsa, doktorunuzla osteoporoz hakkında konuşmak isteyebilirsiniz.


Kaynakça

Bu makale Mayo Klinik Ekibi tarafından hazırlanmıştır. Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.