Otizm Hakkında Arkadaşlarınız ve Ailenizle Paylaşmanız Gereken 10 Gerçek
Otizmli çocukların ebeveynleri, hızlı bir şekilde bozukluk hakkında gerekli olan tüm bilgileri öğrenir. Peki ya aile büyükleri,öğretmenler, koçlar ve kuzenler? Yakın aile dışında çok az insan Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yazılmış olan 20 adet sayfayı okumak ister. İşte çocuğunuzu bilen, onunla etkileşime giren kişiler için ve genel olarak öğrenmek isteyenler için bazı durumların temelleri ve bunların bilgi bağlantıları.
1. Otizm Bir Spektrum Bozukluğudur
Otizmli insanlar biraz veya fazla otizm derecesine sahip olabilir. Yani, sözel çıktıları olan bir otizmli olabilmekle birlikte, bilişsel olarak zorlayıcı, sözel çıktısı olmayan bir otizmli birey olmakta mümkündür. Semptomlar, ışığa ve sese duyulan hassasiyetten, sıra dışı yeteneklere kadar değişebilir. Bu kadar geniş bir semptom yelpazesini içeren bir bozukluğa genellikle spektrum bozukluğu denir; dolayısıylada bu bozukluğua "Otizm Spektrum Bozukluğu" adı verilmiştir. Paylaşılan en önemli semptom sosyal iletişimde zorluktur (göz teması, konuşma, başka birinin bakış açısını anlama vb.).
2. Asperger Sendromu Otizmin Yüksek İşlevli Olan Şeklidir
Asperger Sendromu (AS) artık resmi bir tanı olarak mevcut değildir (Mayıs 2013 itibariyle, Zihinsel Bozukluklar için Tanı Kılavuzunun 5. baskısının yayınlanmasıyla). Bununla birlikte bu terim, insanların konuşma geliştiren ve sözel çıktıları olan, ancak önemli sosyal zorlukları içeren bir otizm formunu tanımlamaları için kullanılmaktadır. Genellikle "yüksek işlevli otizm" olarak adlandırılan bu bozukluk, anksiyete, duyusal işlev bozukluğu ve diğer semptomları da içerebileceği için oldukça zorlayıcı olabilir.
3. Otizmli İnsanlar Birbirinden Farklıdır
Rainman (Yağmur Adam filmi) veya otizmle ilgili bir TV şovu izlediyseniz, otizmin neye benzediğini bildiğinizi düşünebilirsiniz. Aslında, otizmli bir kişiyle tanıştığınızda otizmli bir kişiyle tanışmış olursunuz. Otizmli bazı insanlar konuşkan; bazıları ise sessizdir. Birçoğunun duyusal sorunları, gastrointestinal sorunları, uyku güçlükleri ve diğer tıbbi sorunları vardır.Bazılarının ise yoktur. Diğerlerinin sosyal iletişim gecikmeleri olabilir, ancak tipik ortamlarda çok iyi işlev gösterebilirler.
4. Otizm için Düzinelerce Tedavi Yönetmi Vardır, Fakat Tedavisi Yoktur
Tıp bilimine göre, şu anda otizm için net bir tedavi yoktur. Bu, otizmli insanların iyileşmediği anlamına gelmez, çünkü çoğu radikal bir şekilde iyileşme gösterir. Ancak otizmli insanlar becerilerini artırsalar bile, otizmli olmaya devam ederler, yani çoğu insandan farklı düşünür ve farklı algılarlar. Otizmi olan çocuklara birçok tedavi türü uygulanabilir.
Bu tedaviler, tıbbi, duyusal, davranışsal, gelişimsel ve hatta sanat temelli olabilirler Çocuğa bağlı olarak bazı tedaviler diğerlerinden daha başarılı olmaktadır.
5. Otizmin Sebebiyle İlgili Birçok Teori Vardır, Fakat Oybirliği Yoktur
Otizmin olası nedenleri ile ilgili haberleri görmüş veya duymuş olabilirsiniz. Teoriler, bebek aşılarındaki civadan (teoriyi çürüten çok sayıda kanıt olmasına rağmen) genetiğe, ebeveynlerin yaşına ve neredeyse her şeye kadar uzanır. Günümüzde, çoğu araştırmacı otizme genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını düşünmektedir ve farklı insanların semptomlarının farklı nedenleri olması oldukça olasıdır.
6. Çocuklar Nadiren Otizmin Üstesinden Gelir
Otizm genellikle ömür boyu süren bir tanıdır. Genellikle (ancak her zaman değil) yoğun erken müdahale alanlar için bazı tipik belirtiler azalmış olabilir. Otizmli insanlar zorluklarını yönetmelerine ve hatta kendi güçlü yönlerini geliştirmelerine yardımcı olacak baş etme becerilerini de öğrenebilirler. Ancak otizmli bir kişi muhtemelen yaşamı boyunca otizmli olacaktır.
7. Otizmle Başa Çıkan Ailelerin Yardım ve Desteğe İhtiyacı Vardır
"Yüksek işleyli" otizm bile zorlayıcıdır. "Düşük işlevli" otizm tüm aile için bir yıkım olabilir. Aileler büyük bir stres altında olabilirler ve arkadaşlarından, akrabalarından ve hizmet sağlayıcılardan alabilecekleri tüm yardıma ihtiyaç duyarlar.
8. Otizmli Bir Çocuk İçin “En İyi” Okul Yoktur
Harika bir "otizm okulu" duymuş olabilirsiniz veya belirli bir sınıf ortamında inanılmaz derecede iyi gelişim gösteren otizmli bir çocuk hakkında birşeyler okumuş olabilirsiniz. Belirli bir ortam tipik bir çocuk için mükemmel olsa da, otizmi olan her çocuğun kendine özgü ihtiyaçları vardır. İdeal bir dünyada bile, tipik öğrencilerin olduğu bir sınıfa, otizmli bir çocuğu “dahil etmek” en iyi seçenek olmayabilir. Otizm eğitimi ile ilgili kararlar genellikle ebeveynler, öğretmenler, yöneticiler ve çocuğu iyi tanıyan terapistlerden oluşan bir ekip tarafından verilir.
9. Otizm Hakkında Temeli Olmayan Birçok Efsane Mevcuttur
Medya otizmle ilgili efsanelerle doludur ve bunların çoğu doğru değildir. Örneğin, otizmli insanların soğuk ve duygusuz olduklarını veya otizmli insanların hiçbir zaman evlenmediklerini veya iş bulamadıklarını duymuş olabilirsiniz. Bununla birlikte, otizmi olan her insan farklı olduğundan, bu tür "daima" ve "asla" ifadeleri gereksizdir. Otizmli bir kişiyi anlamak için, onu kişisel olarak tanımak adına, onunla biraz zaman harcamak iyi bir fikir olacaktır.
10. Otizmli Olan İnsanların Birçok Güç Yönü ve Yetenekleri Vardır
Otizm tamamen olumsuz bir teşhis gibi görünebilir. Ancak otizm spektrumundaki hemen hemen herkesin dünyaya sunabileceği bir becerisi vardır Otizmi olan insanlar, karşılaşacağınız en dürüst, yargılayıcı olmayan, tutkulu insanlar arasındadır. Ayrıca birçok kariyer türü için ideal adaylardır.
Bilgileri Başkalarına Aktarın
Sabah şovlarında, gerçek bilgi paylaşmayan internet sitelerinde ve forumlarda çok fazla yanlış bilgi olması nedeniyle, spektrumdaki çocukların ebeveynleri için gerçekleri paylaşmak önemlidir. Aslında ebeveynler, otizmin ne olduğunu ve ne olmadığını tüm dünyaya açıklamak için uygun olan en iyi elçilerdir.
Kaynakça: https://www.verywellhealth.com/top-autism-facts-to-share-260617