
Otizm Konusunda Çocuğunuza Yardım Etmek
Ebeveynler, otizmli çocuklarının hayatta başarılı olmalarına yardımcı olmak için çok çalışmaktadırlar. Bununla birlikte, çocuğunuzun bazı durumları gözden kaçırmasının kolay olabileceğinden emin olmasını sağlamak için yapmanız gereken çok şey vardır. Bunu akılda tutarak, göz ardı etmemeniz gereken en önemli şeylerden bazıları şunlardır.
Çocuğunuza Plan ve Güvenlik Sağlayın
Tutarlılık otizmli çocuklar için oldukça önemlidir, çünkü dünya tahmin edilemez bir yer gibi hissediyorlar. Çocuğunuz yemek, terapi, okul ve yatma vakti gibi şeyler için düzenli zamanlara sahip son derece yapılandırılmış bir programa bağlı kalarak, ne bekleyeceğini ve ne zaman bekleyeceğini bilecektir. Bu programı oluşturduktan sonra, programdaki aksaklıkları minimumda tutmak önemlidir. Tabii ki, yol boyunca meydana gelecek bazı kaçınılmaz program değişiklikleri olacaktır. Böyle durumların geldiğini bildiğinizde, çocuğunuzu bu durumlara önceden hazırlamak için zaman ayırdığınızdan emin olun.
Çocuğunuzla Sözsüz Yollarla Bağlantı Kurmayı Öğrenin
Otizmli çocuğunuzla bağlantı kurmak zorlayıcı olabilir. Unutmayın, iletişim sadece konuşmaktan veya dokunmaktan çok daha ileri ve derindir. İletişim ayrıca çocuğunuza nasıl baktığınızı, ses tonunuzu, sözsüz ipuçlarınızı ve beden dilinizi içerir. Çocuğunuz da bunları her gün sizinle iletişim kurmak için kullanır. Bunu anladıktan sonra, bu “dili” öğrenmenin önemini anlayabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun öfke nöbetlerinden kaçınabilmeniz için neyi sevdiğini ve sevmediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun Terapi Planını Kişiselleştirin
Bugün otizm için birçok farklı terapi türü vardır. Bu bir ebeveyn olarak sizin için harika bir haber olsa da, sizin ve çocuğunuz için hangisinin en iyi olacağına karar vermenizi zorlaştırabilir. Bu, ebeveynlerden, öğretmenlerden ve tıp uzmanlarından çelişkili öneriler olması gerçeğiyle daha da zorlaşmaktadır. Bunun anlamı, herkes için doğru şekilde çalışan tek bir yaklaşım olmadığını her zaman hatırlamanız gerektiğidir. Çünkü otizm spektrumunda olan her insan, özellikle güçlü ve zayıf yönler söz konusu olduğunda farklılık göstermektedir.
Kaynakça: https://www.speechandot.com/helping-your-child-with-autism-thrive/