Otizm: NöroPLAY Yöntemi ve TEACCH Metodu Nedir?

Otizm: NöroPLAY Yöntemi ve TEACCH Metodu Nedir?

Tek bir otizm tipi yoktur, çeşitlilik gösterir. Otizm veya otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal beceriler, tekrarlayan davranışlar, SÖZLÜ ve sözsüz iletişim ile ilgili zorluklarla karakterize edilen geniş yelpaze bir terimi ifade eder. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, otizm bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde tahmini 54 çocuktan 1’ini etkiliyor.

Tek tipik bir otizm olmadığını, çoğu genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan etkilenen birçok alt tipinin olduğunu biliyoruz. Otizm bir spektrum bozukluğu olduğu için, otizmi olan her bireyin kendine özgü güçlü ve zayıf  yönleri vardır. Otizmi olan kişilerin öğrenme, düşünme ve problem çözme yolları, çok yetenekli olanlardan ciddi şekilde zorlananlara kadar değişebilmektedir. OSB’li bazı insanlar günlük yaşamlarında önemli bir desteğe ihtiyaç duyabilirken, diğerleri daha az desteğe ihtiyaç duyabilir ve bazı durumlarda tamamen bağımsız olarak da yaşayabilirler.

Otizmin gelişimini çeşitli faktörler etkileyebilir ve buna sıklıkla duyusal hassasiyetler ve gastrointestinal (GI) bozuklukları, nöbetler veya uyku bozuklukları gibi tıbbi sorunların yanı sıra anksiyete, depresyon ve dikkat sorunları gibi zihinsel sağlık sorunları eşlik eder.

Otizmin belirtileri genellikle 2 veya 3 yaşında ortaya çıkar. İlişkili bazı gelişim gecikmeleri daha da erken ortaya çıkabilir ve çoğu zaman 18 ay gibi erken bir zamanda teşhis edilebilir. Araştırmalar, erken müdahalenin otizmli insanlar için yaşamın ilerleyen dönemlerinde olumlu sonuçları beraberinde getirdiğini gösteriyor.

 

NöroPLAY Yöntemi Nedir?

NöroPLAY Yöntemi 12-42 aylık çocuklar için, Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Ekici ile Çocuk Gelişim alanından Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı, Uzm. Sezen Şerife Dursun, Feyza Kutlu ve Elif Nur Gürkan tarafından geliştirilmiş otizm erken müdahale programıdır. Ebeveyn-çocuk etkileşimini baz alan, ev merkezli, yoğunlaştırılmış bir oyun terapi sürecinde; çocuklarda görülen sosyal bozuklukların sosyal oyun aracılığıyla giderilmesi amaçlanır.

Bu yöntem ebeveynlere, çocuklarının sosyal iletişimini desteklemek için hangi oyuncak ile nasıl bir strateji izleyerek oynamaları gerektiği konusunda detaylı bilgiler sunar. Yoğunlaştırılmış seansları ile ebeveynler çocuklarıyla hangi oyuncakları kullanarak nasıl oyun oynamaları gerektiğini ve ev ortamının nasıl düzenlenmesi gerektiğini öğrenirler. Böylece terapiyi tüm güne yansıtılarak çocuğun etkileşim süreci doğal ortamında desteklenmeye devam eder.

Nöroplay Uygulayıcısı olmak için lütfen buraya tıklayın.

 

TEACCH Metodu Nedir?

Yapılandırılmış TEACCH Methodu, Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB) olan bireylerin öğrenme stilleri ve yapılandırılmış TEACCH (öğretme) üzerine oluşturulmuş bir methoddur. Yapılandırılmış TEACCH otizmli bireylerin semptomlarını ve öğrenme stillerini anlamaya ve anlam sağlamak, bağımsızlığı teşvik etmek ve kişinin güçlü yanlarını vurgulamak için görsel desteklerin kullanımına dayanır.

 

Kaynakça

Bu makalenin yazımında Autism Speaks sitesi kaynak olarak kullanılmıştır. Orijinal metne buradan ulaşabilirsiniz.