Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğunda Tanı

Çocuğunuzun doktoru, düzenli kontrollerde gelişimsel gecikme belirtileri arayacaktır. Çocuğunuz herhangi bir otizm spektrum bozukluğu belirtisi gösteriyorsa, değerlendirme için çocuk psikiyatristi veya psikoloğu, pediatrik nörolog veya gelişimsel çocuk doktoru gibi otizm spektrum bozukluğu olan çocukları tedavi eden bir uzmana yönlendirileceksiniz.

Otizm spektrum bozukluğu, semptomlar ve şiddet açısından büyük farklılıklar gösterdiğinden, tanı koymak zor olabilir. Bozukluğu belirlemek için özel bir tıbbi test yoktur. Bunun yerine, bir uzman şunları yapabilir:

  • Çocuğunuzu gözlemleyin ve çocuğunuzun sosyal etkileşimlerinin, iletişim becerilerinin ve davranışlarının zaman içinde nasıl geliştiğini ve değiştiğini sorun.
  • Çocuğunuza işitme, konuşma, dil, gelişim düzeyi, sosyal ve davranışsal sorunları kapsayan testler yapın.
  • Çocuğunuza yapılandırılmış sosyal ve iletişim etkileşimleri sunun ve performansı puanlayın.
  • Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabındaki (DSM-5) ölçütleri kullanın.
  • Tanı belirlemede diğer uzmanları dahil edin.
  • Çocuğunuzun Rett sendromu veya fragile X sendromu gibi bir genetik bozukluğu olup olmadığını belirlemek için genetik testler önerin.

Tedavi

Otizm spektrum bozukluğunun herkese uyan tek bir tedavisi yoktur. Tedavinin amacı, otizm spektrum bozukluğu semptomlarını azaltarak ve gelişim ve öğrenmeyi destekleyerek çocuğunuzun fonksiyonlarını en üst düzeye çıkarmaktır. Okul öncesi yıllarda erken müdahale, çocuğunuzun kritik sosyal, iletişim, işlevsel ve davranışsal becerileri öğrenmesine yardımcı olabilir.

Otizm spektrum bozukluğu için ev ve okul temelli tedaviler ve müdahaleler bunaltıcı olabilir ve çocuğunuzun ihtiyaçları zamanla değişebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız seçenekler önerebilir ve bölgenizdeki kaynakları belirlemenize yardımcı olabilir.

Çocuğunuza otizm spektrum bozukluğu teşhisi konulursa, bir tedavi stratejisi oluşturma konusunda uzmanlarla konuşun ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için profesyonellerden oluşan bir ekip oluşturun.

Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Davranış ve iletişim terapileri: Birçok program, otizm spektrum bozukluğu ile ilişkili sosyal, dilsel ve davranışsal zorluklara yöneliktir. Bazı programlar sorunlu davranışları azaltmaya ve yeni beceriler öğretmeye odaklanır. Diğer programlar, çocuklara sosyal durumlarda nasıl davranacaklarını veya başkalarıyla nasıl daha iyi iletişim kuracaklarını öğretmeye odaklanır. Uygulamalı davranış analizi (UDA), çocukların yeni beceriler öğrenmesine ve bu becerileri ödüle dayalı bir motivasyon sistemi aracılığıyla birden çok duruma genelleştirmesine yardımcı olabilir.

 Eğitimsel terapiler: Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar genellikle yüksek düzeyde yapılandırılmış eğitim programlarına iyi yanıt verirler. Başarılı programlar tipik olarak bir uzman ekibini ve sosyal becerileri, iletişimi ve davranışı geliştirmeye yönelik çeşitli etkinlikleri içerir. Yoğun, bireyselleştirilmiş davranışsal müdahaleler alan okul öncesi çocuklar genellikle iyi bir ilerleme gösterirler.

Aile terapileri: Ebeveynler ve diğer aile üyeleri, sosyal etkileşim becerilerini geliştirecek, sorunlu davranışları yönetecek ve günlük yaşam becerilerini ve iletişimi öğretecek şekilde çocuklarıyla nasıl oynayacaklarını ve etkileşime gireceklerini öğrenebilirler.

Diğer terapiler: Çocuğunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak, iletişim becerilerini geliştirmek için konuşma terapisi, günlük yaşam aktivitelerini öğretmek için mesleki terapi ve hareket ve dengeyi geliştirmek için fizik tedavi faydalı olabilir. Bir psikolog, sorunlu davranışı ele almanın yollarını önerebilir.

İlaçlar: Hiçbir ilaç otizm spektrum bozukluğunun temel belirtilerini iyileştiremez, ancak belirli ilaçlar semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir. Örneğin, çocuğunuz hiperaktif ise bazı ilaçlar verilebilir; antipsikotik ilaçlar bazen ciddi davranış problemlerini tedavi etmek için kullanılır ve antidepresanlar anksiyete için reçete edilebilir. Tüm sağlık hizmeti sağlayıcılarını, çocuğunuzun aldığı ilaçlar veya takviyeler hakkında güncel tutun. Bazı ilaçlar ve takviyeler etkileşime girerek tehlikeli yan etkilere neden olabilir.

Diğer tıbbi ve zihinsel sağlık durumlarını yönetmek

Otizm spektrum bozukluğuna ek olarak çocuklar, gençler ve yetişkinler şunları da yaşayabilir:

Tıbbi sağlık sorunları: Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların epilepsi, uyku bozuklukları, sınırlı yiyecek tercihleri veya mide problemleri gibi tıbbi sorunları da olabilir. Çocuğunuzun doktoruna bu koşulları birlikte en iyi nasıl yöneteceğini sorun.

Yetişkinliğe geçişle ilgili sorunlar: Otizm spektrum bozukluğu olan gençler ve genç yetişkinler, vücut değişikliklerini anlamakta zorluk çekebilirler. Ayrıca, ergenlikte sosyal durumlar giderek daha karmaşık hale gelir ve bireysel farklılıklara daha az tolerans olabilir. Davranış sorunları gençlik yıllarında zorlayıcı olabilir.

Diğer ruh sağlığı bozuklukları: Otizm spektrum bozukluğu olan gençler ve yetişkinler genellikle anksiyete ve depresyon gibi diğer zihinsel sağlık bozukluklarını yaşarlar. Doktorunuz, ruh sağlığı uzmanınız ve toplum savunuculuğu ve hizmet kuruluşlarınız yardım sunabilir.

Gelecek için planlama

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar tipik olarak yaşamları boyunca öğrenmeye ve sorunları telafi etmeye devam ederler, ancak çoğu bir düzeyde desteğe ihtiyaç duymaya devam edecektir. Çocuğunuzun istihdam, kolej, yaşam durumu, bağımsızlık ve destek için gerekli hizmetler gibi gelecekteki fırsatlarını planlamak bu süreci daha sorunsuz hale getirebilir.

Alternatif Tıp

Otizm spektrum bozukluğu tedavi edilemediği için birçok ebeveyn alternatif veya tamamlayıcı tedaviler arar, ancak bu tedavilerin etkili olduklarını gösteren çok az araştırma vardır veya hiç yoktur. Olumsuz davranışları istemeden de olsa pekiştirebilirsiniz. Ve bazı alternatif tedaviler potansiyel olarak tehlikelidir.
Çocuğunuz için düşündüğünüz herhangi bir tedavinin bilimsel kanıtları hakkında çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
Kanıta dayalı tedavilerle birlikte kullanıldığında bazı faydalar sağlayabilecek tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin örnekleri arasında şunlar yer alır:

Yaratıcı terapiler: Bazı ebeveynler, eğitimsel ve tıbbi müdahaleyi, çocuğun dokunma veya sese duyarlılığını azaltmaya odaklanan sanat terapisi veya müzik terapisi ile tamamlamayı tercih eder. Bu tedaviler, diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında bazı faydalar sağlayabilir.

Duyusal temelli terapiler: Bu terapiler, otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin dokunma, denge ve işitme gibi duyusal bilgileri tolere etme veya işlemede sorunlara neden olan bir duyusal işleme bozukluğuna sahip olduklarına dair kanıtlanmamış teoriye dayanmaktadır. Terapistler bu duyuları uyarmak için fırçalar, sıkma oyuncakları, trambolinler ve diğer malzemeleri kullanırlar. Araştırmalar bu terapilerin etkili olduğunu göstermedi, ancak diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında bazı faydalar sağlayabilirler.

Masaj: Masaj rahatlatıcı olsa da otizm spektrum bozukluğunun semptomlarını iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için yeterli kanıt yoktur.

Evcil hayvan veya at terapisi: Evcil hayvanlar arkadaşlık ve eğlence sağlayabilir, ancak hayvanlarla etkileşimin otizm spektrum bozukluğunun semptomlarını iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bazı tamamlayıcı ve alternatif tedaviler zararlı olmayabilir, ancak yardımcı olduklarına dair bir kanıt yoktur. Bazıları ayrıca önemli finansal maliyetler içerebilir ve uygulanması zor olabilir. Bu terapilerin örnekleri şunları içerir:

Özel diyetler: Özel diyetlerin otizm spektrum bozukluğu için etkili bir tedavi olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Ve büyüyen çocuklar için kısıtlayıcı diyetler beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Kısıtlayıcı bir diyet uygulamaya karar verirseniz, çocuğunuz için uygun bir yemek planı oluşturmak için kayıtlı bir diyetisyenle birlikte çalışın.

 Vitamin takviyeleri ve probiyotikler: Normal miktarlarda kullanıldığında zararlı olmasa da,otizm spektrum bozukluğu semptomları için faydalı olduklarına dair bir kanıt yoktur ve takviyeler pahalı olabilir. Vitaminler ve diğer takviyelerin çocuğunuz için uygun doz alımı hakkında doktorunuzla konuşun.

Akupunktur: Bu terapi, otizm spektrum bozukluğu semptomlarını iyileştirmek amacıyla kullanılmıştır, ancak akupunkturun etkinliği araştırmalarla desteklenmemektedir.

Bazı tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin faydalı olduklarına ve potansiyel olarak tehlikeli olduklarına dair kanıtları yoktur. Otizm spektrum bozukluğu için önerilmeyen tamamlayıcı ve alternatif tedavi örnekleri şunları içerir:

Şelasyon terapisi: Bu tedavinin vücuttan cıva ve diğer ağır metalleri uzaklaştırdığı söyleniyor, ancak otizm spektrum bozukluğu ile bilinen bir bağlantı yok. Otizm spektrum bozukluğu için şelasyon tedavisi araştırma kanıtlarıyla desteklenmemektedir ve çok tehlikeli olabilir. Bazı durumlarda, şelasyon tedavisi gören çocuklar ölmüştür.

Hiperbarik oksijen tedavisi: Hiperbarik oksijen, basınçlı bir oda içinde oksijen solumayı içeren bir tedavidir. Bu tedavinin otizm spektrum bozukluğu semptomlarının tedavisinde etkili olduğu gösterilmemiştir ve bu kullanım için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamıştır.

İntravenöz immünoglobulin (IVIG) infüzyonları: IVIG infüzyonlarının otizm spektrum bozukluğunu iyileştirdiğine dair bir kanıt yoktur ve FDA bu kullanım için immünoglobulin ürünlerini onaylamamıştır.

Başa Çıkma ve Destek

Otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuk yetiştirmek fiziksel olarak yorucu ve duygusal olarak yorucu olabilir. Bu öneriler size yardımcı olabilir:

Güvenilir profesyonellerden oluşan bir ekip bulun. Doktorunuz tarafından koordine edilen bir ekip, sosyal hizmet uzmanları, öğretmenler, terapistler ve bir vaka yöneticisi veya hizmet koordinatörü içerebilir. Bu uzmanlar, bölgenizdeki kaynakları belirlemeye ve değerlendirmeye yardımcı olabilir ve engelli çocuklar ve yetişkinler için mali hizmetleri ve eyalet ve federal programları açıklayabilir.

Hizmet sağlayıcılarla yapılan ziyaretlerin kayıtlarını tutun: Çocuğunuz, bakımıyla ilgilenen birçok kişiyle ziyaretler, değerlendirmeler ve toplantılar yapabilir. Tedavi seçenekleri hakkında karar vermenize ve ilerlemeyi izlemenize yardımcı olması için bu toplantıların ve raporların düzenli bir dosyasını tutun.

Bozukluk hakkında bilgi edinin: Otizm spektrum bozukluğu hakkında birçok efsane ve yanlış anlama vardır. Gerçeği öğrenmek, çocuğunuzu ve iletişim kurma girişimlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Kendinize ve diğer aile üyelerine zaman ayırın:Otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuğa bakmak, kişisel ilişkileriniz ve aileniz üzerinde stres yaratabilir. Tükenmişliği önlemek için dinlenmek, egzersiz yapmak veya en sevdiğiniz aktivitelerin tadını çıkarmak için zaman ayırın. Diğer çocuklarınızla bire bir zaman geçirmeye çalışın ve eşiniz veya partnerinizle randevu geceleri planlayın, çocuklar yattıktan sonra birlikte bir film izliyor olsa bile.

Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların diğer ailelerini araştırın:Otizm spektrum bozukluğunun zorluklarıyla mücadele eden diğer ailelerin faydalı tavsiyeleri olabilir. Bazı toplulukların, bozukluğu olan çocukların ebeveynleri ve kardeşleri için destek grupları vardır.

Yeni teknolojiler ve tedaviler hakkında doktorunuza danışın: Araştırmacılar, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara yardımcı olacak yeni yaklaşımları keşfetmeye devam ediyor. Yararlı materyaller ve kaynaklara bağlantılar için otizm spektrum bozuklukları ile ilgili Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri web sitesine bakın.

Randevunuza Hazırlanırken

Çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısı, düzenli kontrollerde gelişimsel sorunları araştıracaktır. Randevunuz sırasında endişelerinizi dile getirin. Çocuğunuz herhangi bir otizm spektrum bozukluğu belirtisi gösteriyorsa, muhtemelen bir değerlendirme için bozukluğu olan çocukları tedavi eden bir uzmana yönlendirileceksiniz.

Mümkünse, bilgileri hatırlamanıza yardımcı olması ve duygusal destek için bir aile üyesini veya arkadaşınızı randevuya getirin.

İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler;

Ne Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun randevusundan önce aşağıdakilerin bir listesini yapın:

  • Çocuğunuzun aldığı vitaminler, şifalı bitkiler ve reçetesiz satılan ilaçlar dahil tüm ilaçlar ve bunların dozajları.
  • Çocuğunuzun gelişimi ve davranışlarıyla ilgili tüm endişeleriniz.
  • Çocuğunuzun ne zaman konuşmaya başladığı ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaştığı. Çocuğunuzun kardeşleri varsa, onların dönüm noktalarına ne zaman ulaştıklarını da paylaşın.
  • Çocuğunuzun diğer çocuklar, kardeşler ve ebeveynlerle nasıl oynadığına ve etkileşime girdiğine dair bir açıklama.
  • Çocuğunuzun doktoruna zamanınızı en iyi şekilde kullanması için sorulacak sorular.

Ek olarak, şunları yanınızda getirmek yararlı olabilir:

Bebek bakıcıları, akrabalar ve öğretmenler gibi diğer yetişkinlerden ve bakıcılardan gelen gözlemlerin notları. Çocuğunuz diğer sağlık uzmanları tarafından,erken müdahale veya okul programı tarafından değerlendirildiyse, bu değerlendirmeyi getirin.

Çocuğunuz için bebek kitabı veya varsa bebek takvimi gibi gelişimsel dönüm noktalarının kaydı.

Varsa, çocuğunuzun olağandışı davranışlarının veya hareketlerinin bir videosu.

Çocuğunuzun doktoruna sorulacak sorular şunları içerebilir:

  • Sizce çocuğumda neden otizm spektrum bozukluğu var (veya yok)?
  • Teşhisi doğrulamanın bir yolu var mı?
  • Çocuğumda otizm spektrum bozukluğu varsa, bunun ne kadar şiddetli olduğunu söylemenin bir yolu var mı?
  • Çocuğumda zaman içinde ne gibi değişiklikler görmeyi bekleyebilirim?
  • Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ne tür özel terapilere veya bakıma ihtiyacı var?
  • Çocuğumun ne kadar ve ne tür düzenli tıbbi bakıma ihtiyacı olacak?
  • Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ailelerine ne tür destekler sağlanmaktadır?
  • Otizm spektrum bozukluğu hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebilirim?

Randevunuz sırasında başka sorular sormaktan çekinmeyin.

Çocuğunuzun Doktorundan Ne Beklersiniz ?

Çocuğunuzun doktoru muhtemelen size birtakım sorular soracaktır. Odaklanmak istediğiniz noktaların üzerinden geçmeye zaman ayırmak için onlara cevap vermeye hazır olun. Doktorunuz şunları sorabilir:

  • Bugün ziyaretinizi hangi belirli davranışlar tetikledi?
  • Çocuğunuzda bu belirtileri ilk ne zaman fark ettiniz? Başkaları işaretleri fark etti mi?
  • Bu davranışlar sürekli mi yoksa ara sıra mı oldu?
  • Çocuğunuzun mide problemleri gibi otizm spektrum bozukluğu ile alakasız gibi görünebilecek başka semptomları var mı?
  • Çocuğunuzun semptomlarını iyileştiren herhangi bir şey var mı?
  • Belirtileri kötüleştiren herhangi bir şey varsa ne olabilir?
  • Çocuğunuz ilk ne zaman emekledi? Yürümeye ne zaman başladı? İlk kelimesini ne zaman söyledi?
  • Çocuğunuzun en sevdiği aktivitelerden bazıları nelerdir?
  • Çocuğunuz sizinle, kardeşleriyle ve diğer çocuklarla nasıl iletişim kuruyor? Çocuğunuz başkalarına ilgi gösteriyor mu, göz teması kuruyor mu, gülümsüyor mu veya başkalarıyla oynamak istiyor mu?
  • Çocuğunuzun ailesinde otizm spektrum bozukluğu, dil gecikmesi, Rett sendromu, obsesif-kompulsif bozukluk veya anksiyete veya diğer duygudurum bozuklukları öyküsü var mı?
  • Çocuğunuzun eğitim planı nedir? Okul aracılığıyla hangi hizmetleri alıyor?

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Makalenin orijinalini buradan bulabilirsiniz.

Kaynakça

Autism spectrum disorder (ASD). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/facts.html. Accessed April 4, 2017.

  1. Uno Y, et al. Early exposure to the combined measles-mumps-rubella vaccine and thimerosal-containing vaccines and risk of autism spectrum disorder. Vaccine. 2015;33:2511.
  2. Taylor LE, et al. Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies. Vaccine. 2014;32:3623.
  3. Weissman L, et al. Autism spectrum disorder in children and adolescents: Overview of management. https://www.uptodate.com/home. Accessed April 4, 2017.
  4. Autism spectrum disorder. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed April 4, 2017.
  5. Weissman L, et al. Autism spectrum disorder in children and adolescents: Complementary and alternative therapies. https://www.uptodate.com/home. Accessed April 4, 2017.
  6. Augustyn M. Autism spectrum disorder: Terminology, epidemiology, and pathogenesis. https://www.uptodate.com/home. Accessed April 4, 2017.
  7. Bridgemohan C. Autism spectrum disorder: Surveillance and screening in primary care. https://www.uptodate.com/home. Accessed April 4, 2017.
  8. Levy SE, et al. Complementary and alternative medicine treatments for children with autism spectrum disorder. Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America. 2015;24:117.
  9. Brondino N, et al. Complementary and alternative therapies for autism spectrum disorder. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://dx.doi.org/10.1155/2015/258589. Accessed April 4, 2017.
  10. Volkmar F, et al. Practice parameter for the assessment and treatment of children and adolescents with autism spectrum disorder. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. 2014;53:237.
  11. Autism spectrum disorder (ASD). Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/autism/Pages/default.aspx. Accessed April 4, 2017.
  12. American Academy of Pediatrics policy statement: Sensory integration therapies for children with developmental and behavioral disorders. Pediatrics. 2012;129:1186.
  13. James S, et al. Chelation for autism spectrum disorder (ASD). Cochrane Database of Systematic Reviews. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD010766.pub2/abstract;jsessionid=9467860F2028507DFC5B69615F622F78.f04t02. Accessed April 4, 2017.
  14. Van Schalkwyk GI, et al. Autism spectrum disorders: Challenges and opportunities for transition to adulthood. Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America. 2017;26:329.
  15. Autism. Natural Medicines. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com. Accessed April 4, 2017.
  16. Autism: Beware of potentially dangerous therapies and products. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm394757.htm?source=govdelivery&utm_medium=email&utm_source=govdelivery. Accessed May 19, 2017.
  17. Drutz JE. Autism spectrum disorder and chronic disease: No evidence for vaccines or thimerosal as a contributing factor. https://www.uptodate.com/home. Accessed May 19, 2017.
  18. Weissman L, et al. Autism spectrum disorder in children and adolescents: Behavioral and educational interventions. https://www.uptodate.com/home. Accessed May 19, 2017.
  19. Huebner AR (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. June 7, 2017.