Otizm Spektrumundaki Çocuklar İçin Beslenme İpuçları

Otizm Spektrumundaki Çocuklar İçin Beslenme İpuçları

Çocuğun açlık ipuçlarını veya açlık hissini anlamasına ve bunu somut dil ve öngörülebilir bir olaylar zinciri aracılığıyla yemek yeme ile ilişkilendirmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun ne zaman acıktığını biliyorsunuz, bu yüzden “Ben acıktım” diyerek rol modeli olabilirsiniz, sonrasında küçük bir atıştırmalık alıp, onu yemek için masaya gidebilirsiniz. Bu aşamadan sonra çocuğunuza bakarak “Sen de acıktın mı?” “Bir atıştırmalık ister misin?” gibi sorular sorabilirsiniz. Sürekli olarak atıştırmalıkları kullanmaktan kaçının çünkü bu, açlık hissi hissetmenin yanı sıra yemek zamanı / masa saati ile yemek ilişkisini de engeller.

Çocuğun yemek için rahat hissettiği yiyecekleri bulun ve yiyecek repertuarınızı genişletmek için aynı lezzet ve doku ailesindeki yiyeceklerle yavaş yavaş ilişkilendirin.

Açlığı yapılandırılmış bir rutin ile yemekle ilişkilendirmelerine yardımcı olmak için yemek ve atıştırmalık zamanlarını planlayın. Tutarlılık özellikle otizm spektrumundaki çocuklar için oldukça önemlidir. Bazı çocuklar resim programlarına, seçim panolarına veya diğer görsel ipuçlarına iyi yanıt verirler.

Otizm spektrumundaki bireyler için değişimler çok üzücü olabilir. Yemek zamanı rutinlerinde değişiklik yapılması gıdaların tamamen reddedilmesine yol açabilir. Değişikliklerden sonra, bu çocukları genellikle parmak ile beslemeye başlandığında daha olumlu tepki verirler, böylece yiyecekleri ağzına yerleştirmeden önce ısırmanın dokusu hakkında duyusal girdi alabilirler. Bebeğin yemeği çiğnemeden önce dokunma, oynama, koklama ve yalama adımları yeni yiyecekleri kabul etmek için önemli adımlardır.

Bazen ilk hedef basitçe masadaki bir sandalyede oturmak olmalıdır, bu durumda olumlu takviye stratejileri başlangıç ​​için ilk yol olacaktır. Somut güçlendiriciler kullanarak veya bir görevi bitirmek için övgü kullanarak masada başka etkinlikler yapabilirsiniz. Birkaç başarılı seanstan sonra, bu sürenin sonuna arzulanan bir atıştırmalığı ekleyebilirsiniz.

Kaynakça: https://www.speechandot.com/feeding-tips-for-kids-on-the-autism-spectrum/