Otizm Tersine Dönebilir mi? Olasılıklar Nelerdir?

Otizm Tersine Dönebilir mi? Olasılıklar Nelerdir?

Ne zaman birisi çocuğunun otizmli olduğunu öğrense, belki de akıllarından geçen ilk soru şudur: Otizmi tersine çevirmek mümkün mü? Cevap olarak size doğrudan bir “evet” veya “hayır” verebilmeyi dilerdik ama ne yazık ki veremiyoruz. Otizm Spektrum Bozukluğu, farklı bireylerde farklı şekillerde kendini gösteren karmaşık bir durumdur. Bu nedenle, Otizm ile ilgili herhangi bir soruya her şeye uygun bir cevap olamaz. Çoğu durumda, Otizm tedavi edilemez, ancak erken müdahale ve uygun takipler, Otistik bir kişinin daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmasını sağlayabilir.

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Güncel Tedavi Seçenekleri

Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD), nörogelişimsel bir bozukluktur, yani sinir sisteminin gelişim bozukluğudur. Temelde bir kişinin iletişimini ve davranışını etkilemesine rağmen, semptomlar sayısız şekilde olabilir. Otizm belirtileri çok erken kendini göstermeye başlar – tipik olarak 12 ila 24 ay arasında. Ancak, normalde çocuk doktorları bunu daha sonra teşhis edemezler. Semptomlar tipik olarak, çocuk okula gitmeye veya kendi yaşındaki diğer çocuklarla oynamaya başladığında daha belirgin hale gelir.

OSB’yi tedavi eden sağlık uzmanlarının çoğu, bunun tedavi edilemeyeceği ancak semptomların yönetilebileceği görüşündedir. Destekleyici bir tedaviye mümkün olduğunca erken başlamanın çok önemli olduğu konusunda hemfikirdirler. Yardım ne kadar erken verilirse, kişi semptomlarını o kadar iyi yönetebilir. Bununla birlikte, sabit bir OSB tedavisi seti yoktur. OSB ile ilgili terapiler açık büfe gibidir; ihtiyacınız olanı seçmelisiniz.

Aslında, Amerikan Pediatri Derneği, çocuğunuzun Otistik olabileceğinden şüphelendiğiniz anda, çocuğunuz için tedaviler için araştırma yapmanızı önerir. Karmaşık bir durum olduğu için çok kolay teşhis edilemez. Çocuğunuz için doğrulanmış bir OSB teşhisi almak için değerli zamanınız çokca kaybolacak.

Otizmli Çocuğunuz İçin Alabileceğiniz Terapi Türleri

Daha önce de belirtildiği gibi Otizm, farklı bireylerde farklı şekillerde kendini gösterir. Bazı insanlar davranışlarıyla ilgili daha şiddetli semptomlara sahip olabilirken, bazıları ciddi konuşma ve iletişim sorunlarıyla karşılaşabilir. Farklı semptomlar farklı tedavi gerektirir. Çocuğunuzdaki Otizm belirtilerini azaltmanıza yardımcı olabilecek yaygın terapi seçeneklerinden bazıları burada.

Davranışsal Sorunlar İçin Terapi

Otizmli kişilerde davranış sorunları hemen hemen her zaman mevcuttur. Bununla birlikte, davranış sorunu kategorisi çok geniştir ve aşırı öfke nöbetleri, kendine zarar verme, duygusal düzenlemelerle ilgili sorunlar, saldırgan veya şiddet içeren davranışlar vb. gibi sorunları kapsar. Çocuğunuz davranış sorunlarının belirtilerini gösteriyorsa bir terapistten yardım alabilirsiniz. .

Duyusal Sorunlar için Terapiler

Çocuğunuz çevresindeki uyaranlara karşı aşırı veya aşırı tepki gösterebilir. Duyusal ve dokunsal savunmacılık da otistik bir çocukta sık görülen semptomlardır. Bazen sevgi dolu bir kucaklama, otistik bir çocuğun üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olabilir. Duyusal sorunlar için bir terapi, çocuğunuzun duyusal aşırı yüklenmesiyle başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Konuşma ve İletişim Sorunları İçin Terapi

Çocuğunuzun söyleyecek çok şeyi olabilir ama otizm belirtisi kendisini ifade etmesini engelleyebilir. Konuşma ve iletişimde bir terapi çocuğunuzun kelime dağarcığını, dilini ve iletişim becerilerini geliştirebilir.

Sosyal Beceri Sorunları için Terapi

Otizmli çocukların ve yetişkinlerin çoğunluğunun sosyal ve kişilerarası becerilerini geliştirmede yardıma ihtiyacı vardır. Sosyal beceri sorunlarına yönelik terapiler, kendini kabul etme ve kendini sevme gibi kişilik gelişiminin önemli yönlerini içerir. Bu terapilerle, otistik insanlar kendileri olmayı ve kendilerini toplumun ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmeyi öğrenirler ve bu da okulda, işte veya genel olarak yaşamda olsun, sosyal çevrelerinde daha geniş kabul görmelerine yardımcı olur.

Oyun Terapileri

Yukarıda bahsedilen terapilerin aksine, oyun terapileri herhangi bir özel gelişim becerisine odaklanmaz. Daha ziyade otistik çocukların genel gelişimi içindir. Oyun terapileri, özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklar ve küçük çocuklar için tasarlanmıştır. Otizmli çocuklar için Floortime terapisi ve Entegre Oyun Grupları Terapisi gibi çeşitli oyun terapileri vardır. Bu terapiler küçük çocuklarda davranışsal, iletişim ve sosyal becerilerin geliştirilmesinde etkilidir.

Mesleki Terapiler

Otistik bir çocuk çatal tutma, saç tarama, diş fırçalama, elbise ilikleme, ayakkabı bağlama gibi günlük yaşam aktivitelerini öğrenmede yavaş ilerleme gösteriyorsa, bir ergoterapistin yardımına ihtiyacı olabilir. Ergoterapilerin odak noktası, yaşına göre çocuğun ihtiyaçları üzerinde kalır. Bu nedenle, uğraşı terapileri farklı bireyler için farklı şekilde yapılandırılmıştır. Bir ergoterapist, çocuğunuza motor ve koordinasyon becerileri, beden farkındalığı, görsel ve öğrenme becerileri, etkileşim ve iletişimin yanı sıra uyarlama stratejileri konusunda yardımcı olabilir. Özetle, uğraşı terapileri otizmli insanları olabildiğince bağımsız kılar.

Otizmi Tersine Çevirme Olasılığı

Şimdi size Otizm ve semptomlarının yönetimi hakkında mevcut pratik bilgileri verdiğimize göre, şimdi araştırmacıların bize vermeye çalıştıkları umutlara bir göz atalım. Son zamanlarda, çocukların Otizm semptomlarının ‘büyüdüğüne’ dair birkaç iddia var. Birkaç araştırma da, otizm teşhisi konan azınlık çocukları arasındaki azınlığın, nedeni henüz bilinmese de, durumdan kurtulabileceğini doğrulamaktadır.

UT Southwestern Tıp Merkezi’nde fareler üzerinde yapılan bir 2018 araştırması, ergen ve yetişkin farelerde otistik davranışların tersine çevrilebileceğini de ortaya koydu. Bulgu kendini insanlara tercüme ederse, bilim için büyük bir başarı olacak ve buna yakında tanık olmayı umuyoruz. Ancak şu anda tıp bilimi ve doktorlar pratikte sadece Otizm semptomlarının yönetimi hakkında konuşuyorlar.

SONUÇ

Gelecek, Otizmin tersine çevrilmesini bir olasılık haline getirebilir. Şu anda, Otizm tersine çevrilemez, ancak semptomlar yönetilebilir. Çocuğunuza gerekli terapileri ne kadar erken sağlarsanız, otizm semptomlarını yönetmede ve bağımsız ve tatmin edici bir yaşam sürmede o kadar iyi olabilir.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.