Otizm ve Sosyal-Duygusal Gelişim
Sosyal – Duygusal
Otizm ve Sosyal Duygusal Gelişim
Sosyal ve duygusal becerilerde zorluk, otizmin veya otizm spektrum bozukluğunun (OSB) ayırt edici bir özelliğidir. Araştırmalar, bunun nedeninin beynin sosyal-duygusal işlevlerle bağlantılı bazı bölgelerinin OSB’li çocuklarda daha az gelişmiş olması olabileceğini düşündürmektedir. OSB’li tüm bireyler duygular ve sosyal etkileşim dünyasında gezinirken zorluklarla karşılaşsa da, kaliteli müdahale (ne kadar erken olursa o kadar iyi) OSB’li çocukların sosyal-duygusal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Önemli Noktalar:
Araştırmalar, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarda beynin sosyal-duygusal işleyişe bağlı bazı bölgelerinin daha az gelişmiş olması nedeniyle, duyguları yönetmede ve sosyal etkileşimlerde daha fazla zorlukla karşılaştıklarını göstermektedir.
OSB’li çocuklar için duyguları anlamak ve ifade etmek, yüz ifadelerine dikkat etmek ve ortak dikkate katılmak gibi şeyleri yapmak zordur.
OSB yaygın olduğundan, bu zorlukları ele almak için birçok müdahale geliştirilmiştir. Bunlar genellikle dil ve konuşma terapistleri, psikologlar, mesleki terapistler ve klinik sosyal hizmet uzmanlarını içerebilen profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından yönetilir.
Ebeveynler, OSB’li çocuklarda sosyal-duygusal gelişimin desteklenmesine şu şekilde yardımcı olabilir
Etkileşimi başlatamayabilecekleri için çocuğunuzla günde birkaç kez etkileşimde bulunun.
Sıra alma oyunları oynayarak ortak dikkati teşvik etmek.
Duyguları işaret etmek, etiketlemek ve bunlar hakkında konuşmak.
Oyun zamanını ilginç ve kısa tutmak ve çok sayıda olumlu pekiştireç kullanmak.
OSB ile ilişkili yaygın sosyal-duygusal zorluklar nelerdir?
OSB’li çocukların aşağıdaki konularda zorluk yaşaması yaygındır:
Duyguları Anlama ve İfade Etme
OSB’li çocuklar genellikle başkalarının duygularını okumakta, yorumlamakta ve uygun şekilde yanıt vermekte zorlanırlar. Duyguları taklit etmek ve empati kurmak da onlar için zor olabilir. Başkalarının OSB’li bir çocuğun kasıtlı olarak kaba veya umursamaz olmadığını anlaması önemlidir – sadece, örneğin bir gülümsemeye nasıl karşılık verileceğini veya biri üzgün olduğunda nasıl endişe gösterileceğini anlama becerilerine sahip değildirler.
Yüz İfadelerine Dikkat Etmek
OSB’li çocuklar bir kişinin yüzünü normal gelişim gösteren akranlarından farklı bir şekilde tarayabilir. Normalde, bir kişi önce gözlerine odaklanır ve daha sonra yüzün geri kalanına geçer. Öte yandan, OSB’li bir çocuk yalnızca diğer kişinin gözlerinden daha az duygusal bilgi sunan ağzına odaklanabilir.
Ortak Dikkate Katılın
Ortak dikkat ya da iki kişinin aktif olarak aynı şeye odaklanırken aynı zamanda birbirlerine de odaklanması, OSB’li çocuklar için zorlayıcı olabilir. Aslında, işaret etme, yeni yürümeye başlayan çocukların ortak dikkati başlatmasının ilk işaretlerinden biridir, bu nedenle 1 yaşına kadar işaret etme eksikliği.
Diğer Sosyal Beceriler
OSB’li çocukların mücadele etme eğiliminde olduğu diğer alanlar şunlardır:
Başkalarının niyetini veya bakış açısını anlamak
Yeni insanlara oryantasyon
Sıra alma etkinliklerine katılma (konuşma dahil)
Kendi duygularını başkalarının duygularından ayırt edebilme
Sosyal referans kullanma (alışılmadık veya beklenmedik olaylarla karşılaşıldığında nasıl tepki verileceğini görmek için ebeveynlere veya bakıcılara bakma)
Duygusal Beceriler
OSB’li çocuklar rutin veya çevre değişikliklerine direnç gösterebilir, tekrarlayan davranışlar sergileyebilir (dönme veya el çırpma gibi), beklenmedik olumsuz duygular sergileyebilir, öz düzenleme için mücadele edebilir, belirli nesnelere alışılmadık bağlılıklar gösterebilir ve endişe veya sosyal geri çekilme yaşayabilir.
OSB ile ilişkili sosyal-duygusal zorluklar için yaygın müdahaleler nelerdir?
OSB yaygın olduğu için (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin son raporuna göre ABD’de 59 çocuktan 1’i), sosyal-duygusal zorlukları ele almak için düzinelerce müdahale geliştirilmiştir. Bu müdahaleler, dil ve konuşma terapistleri, ergoterapistler, psikologlar, klinik sosyal hizmet uzmanları ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli pediatri uzmanları tarafından yönetilebilir. Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği, tedavi seçeneklerinin özetleriyle birlikte kapsamlı bir listesini sunmaktadır.
Ebeveynler ve Bakıcılar için İpuçları
Tüm çocuklar sosyal-duygusal destekten yararlanır, ancak OSB’li çocukların ekstra ilgiye ve uygulamaya ihtiyacı vardır.
Çocuğunuzla her gün birkaç kez etkileşime geçin. OSB’li çocuklar etkileşimi başlatamayabileceğinden, başlatma işini sizin yapmanız önemlidir. Sosyal referansları teşvik etmek için, ce-ee oynayın; çocuğunuzun emeklemesi için bir tünel oluşturun ve size doğru emeklemesini teşvik etmek için bir ucundan bakın; ve top yuvarlamak gibi ileri geri oyunlar oynayın.
Çocuğunuzu oyuna dahil etmeden önce dikkatini çektiğinizden emin olun. Onun görüş alanına girin ve şöyle bir ifade kullanın: “Dinle, lütfen.”
Sırayla oyun oynayarak veya hareketleri senkronize etmeyi içeren aktiviteler yaparak ortak dikkati teşvik edin: Dans etmek, zıplamak, yan yana araba yarışı yapmak vb.
Duyguları işaret edin, etiketleyin ve bunlar hakkında konuşun – onun, başkalarının ve kendinizin duyguları.
Bir yüz ifadesini gösteren duygu kartlarını kullanın ve çocuğunuzdan görüntünün neyi temsil ettiğini size söylemesini isteyin (bunları çizimler, dergiler veya fotoğraflar kullanarak kendiniz yapabilirsiniz).
2 veya daha büyük yaştaki çocuklar için, çocuğunuzu başka bir kişiyle oynamaya alıştırmak için taklit oyunu kullanın.
Çocuğunuzla oyunu en üst düzeye çıkarmak için oyunu çocuğunuzun ilgi alanlarına dayandırın, oyun süresini kısa tutun ve çok sayıda olumlu pekiştireç kullanın.
Diğer tüm gelişim alanlarında olduğu gibi, çocuğunuzun terapistleri ile sürekli ve açık iletişim çok önemlidir. Terapi hedeflerini evinize taşımak, çocuğunuzun bireysel potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmanın anahtarıdır.
Makalenin orijinaline buradan erişebilirsiniz.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.