Otizmde Gerileme Nasıl Anlaşılır?
Otizmde gerileme, bir çocuğun bir zamanlar sahip olduğu bir beceriyi kaybetmeyi ifade eder. Örneğin, bir çocuk birkaç kelime öğrenebilir, ancak bunları kullanmayı bırakabilir. Ya da insanlara sık sık baktığı halde insanlara bakmaya olan ilgisini kaybedebilir. Erken çocukluk döneminde beceri kaybetmek, otizm spektrum bozukluğu (ASD) için kırmızı bayraklardan biridir.
Otizmli çocuklarda on yıllardır gerileme tarif edilse de, gizemli bir şey olmaya devam ediyor ve bu konudaki bilgiler kafa karıştırıcı. Son zamanlarda, araştırmacılar gerileme hakkında bilgi edinmek için yeni yollar buldular. Otizmli çocukların küçük kardeşlerini inceliyorlar, çünkü bu çocuklar otizmi kendileri geliştirmek için daha yüksek risk altındalar. Araştırmacılar, bu yüksek riskli bebeklerin gelişmesini izleyerek, otizmli küçük çocuklarda en erken gerileme belirtileri hakkında bazı yeni şeyler öğrendiler. İşte en son keşiflerinden bazıları:
Gerileme, Erken Sosyal İletişim Becerilerini Dili Etkilediğinden Daha Sık Etkileyebilir
Otizmde gerileme ebeveyn tanımlarının çoğu çocukların kelime kaybetmesini içermekle birlikte, yeni bir çalışma otizmli çocukların erken sosyal iletişim becerilerini kelime kaybettiklerinden daha sık kaybedebileceğini ortaya koymuştur. Bu sosyal iletişim becerilerinden bazıları şunlardır:
- Ebeveynin izleyip izlemediğini görmek için oynatırken ebeveyne bakın
- Duyguları göstermek
- Ebeveyne bakarken gülümsemek veya gülmek
- Ebeveynin işaret parmağını odanın karşısındaki bir oyuncağa kadar takip etmek
Araştırmacılar, otizmin bu tür erken belirtilerini tanımlayarak, daha fazla çocuğun daha erken tanımlanabileceğini ve ihtiyaç duydukları tedavinin sağlanabileceğini umuyorlar.
Otizmde Gerileme Erken Olur
Otizimde gerileme raporlarının çoğu, 18-24 aylıkken becerilerini kaybeden çocukları tanımlar. Bununla birlikte, yeni araştırmalar otizmli bazı çocukların yaklaşık 12 aydan başlayarak erken sosyal iletişim becerilerinde farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu erken beceriler, kelimeleri kullanmak gibi daha sonra gelişen becerilerden daha incedir, bu nedenle çocuklar bu erken gelişen becerileri kullanmayı bıraktıklarında fark edilmeden gidebilir. Bu nedenle birçok insan yeni yürümeye başlayana kadar çocuğunda gerileme fark etmiyor olabilir.
Başlangıçta Düşünülenden Daha Fazla Çocuk Gerileme Yaşayabilir
Muhtemelen otizmli çocukların %80’i bir tür beceri kaybı yaşıyor.
Geçmiş araştırmalar, otizmli çocukların yaklaşık üçte birinin gerileme yaşadığını tahmin ediyor. Bu bilgiler, ebeveynlerin çocuklarının gelişimine ilişkin raporlarına dayanıyordu. Bununla birlikte, çocukları erken bebeklikten itibaren takip eden yeni çalışmalar, araştırmacıların gelişmelerinin beklendiği süre boyunca bu erken, ince sosyal iletişim becerilerini aramalarını sağlamaktadır. Bu çalışmalar, otizmli çok daha fazla çocuğun -muhtemelen % 80’inden fazlasının- bir tür beceri kaybı yaşadığını göstermiştir.
Yeteneklerini Yitirebilecek Olan Sadece Otizmli Çocuklar Değil
Yeni yapılan bir çalışmada, tipik olarak gelişmekte olan çocuklar, daha sonra dil bozukluğu gelişen çocuklar ve daha sonra otizm tanısı alan çocuklar olmak üzere üç bebek grubunun gelişimi karşılaştırıldı. Yedi yaşına kadar bebeklerin nasıl geliştiğini izlediler. Üç çocuk grubunun bir kısmında gerileme fark ettiler. Otizmli çocuklar diğer iki gruptan daha fazla beceri kaybetti, ancak tipik olarak gelişmekte olan çocukların% 26’sı bile bazı becerilerini kaybetti. Bu da teşhisi zorlaştırır.
Otizmde gerileme şu anda otizm için kırmızı bayrak olarak görülüyor; ancak, diğer çocuk gruplarında da mümkündür. Araştırmacılar, otizmin ilk belirtilerini incelemeye devam ederek ve bebeklerin ve küçük çocukların erken becerilerinde herhangi bir değişiklik fark ederek, daha erken tanı ve tedavi elde edebileceğimizi umuyorlar. Çocuklara mümkün olduğunca erken yardım etmenin otizmin gelişimini kesintiye uğratabileceğini veya ilerleme şeklini değiştirebileceğini öne sürüyorlar. Çocuklara erken yardım bunların mümkün olan en iyi başlangıcı sağladığını biliyoruz.
Çocuğunuzun gelişiminden endişe ediyorsanız, otizimde gerileme yaşadığını düşünüyorsanız veya bazı becerilerini kaybettiğini fark ediyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla veya dil konuşma terapistiyle konuşun.
Kaynakça
Bu yazı Lauren Lowry tarafından hazırlanmıştır. Orijinal linke buradan ulaşabilirsiniz.