Otizmde Tanılama Süreci
Ebeveynler, çocuklarının davranışlarındaki veya gelişimindeki herhangi bir farklılığın, otizm gibi yaşam boyu sürecek bir bozukluk belirtisi olabileceğinden endişe ediyorlar. Bazen bu endişeler gereksizdir. Dikkatli gözlem, erken tanı, erken tedavi ve şansla birlikte olumlu sonuçlar alınabilir.
Otizm çocukluk döneminde veya yetişkinlikte tanılansa ve tedavi edilse bile, tedaviler ve destekler büyük ve olumlu bir fark yaratabilir. Otizm tanısının konulması için asla “çok geç” olmasa da, bir tarama veya değerlendirme için asla erken değildir. Bazı durumlarda, otizm erken ve yoğun olarak tedavi edilebilir, bu da en uygun yaklaşımdır. Bazı durumlarda da, otizm göz ardı edilebilirken, diğer zorluklar erken tanılanıp tedavi edilebilir.
Belirtileri Fark Etmek
Genellikle, otizm belirtileri erken dönemde ebeveynler veya büyükanne ve büyükbaba tarafından gözlenir. Siz veya sevdiğiniz birinin otistik olabileceğini düşünüyorsanız, muhtemelen belli semptomları fark etmişsinizdir. Belki göz teması eksikliği, sosyal ilişkilerde zorluk, konuşma gecikmeleri ya da sallanma, parmak ucunda gezinme gibi garip fiziksel davranışları görmüşsünüzdür.
Çocuğunuzda yalnızca bir veya iki belirti olabilir ama normal gelişimde bu belirtilerin görülmesinin kesin bir şekilde otizme sebep olmayacağını bilmemiz gerekir. Ancak bu belirtilerin sürekliliği, başka zorluklara yol açamayacağı anlamına gelmez. Konuşma gecikmeleri olan ancak başka belirtileri olmayan bir çocuk otistik olmasa bile konuşma terapisinden yararlanabilir.
Daha büyük çocuklar ve yetişkinler yukarıda yazılan semptomların bir kısmını veya tamamını gösterebilir. Bununla birlikte, çoğu zaman bu semptomlar nispeten hafiftir ve bireyin otistik zorlukları telafi etmeyi başarmış olabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bireyler yaşlandıkça, günlük yaşamın karmaşık sosyal taleplerini yönetmeleri zor olabilir.
Sağlık Uzmanı Seçimi
Bir şeylerin yanlış olabileceğini belirledikten sonra, otizm taraması için bir sağlık profesyoneli aramak iyi bir fikirdir. Doğru profesyonel bir psikolog, gelişimsel bir çocuk doktoru veya bir pediatrik nörolog olabilir. Seçiminiz, büyük ölçüde, bölgenizde kimlerin bulunabileceğine bağlı olacaktır. Uzmanlık alanı ne olursa olsun, seçtiğiniz uzmanın otizm spektrum bozuklukları konusunda deneyim ve bilgi sahibi olduğundan emin olun.
Sadece alanında deneyimli bir uzmanın otizmi teşhis edebileceğini unutmayın. Çocuğunuzun öğretmeni endişe verici belirtiler görse de, tanı koyamaz ve koymaması gerekir.
Aynı durum, çocuğunuzda otizm belirtileri gördüğüne inanabilecek arkadaşlar ve akrabalar için de geçerlidir. Profesyonel bir değerlendirme almak için endişelerini ciddiye almak yeterli olsa da, kendilerince tanı koyma yetkileri yoktur. Otizm tanısı isteyen yetişkinlerin genellikle otizm konusunda uzmanlaşmış bir psikolog veya psikiyatrist görmeleri gerekir. Bu kişiler uygun testleri uygulayabilir ve tedavileri önerebilir.