Otizmli Kardeşleri Olan Çocuklar Nasıl Desteklenir?
Bu makaleyi otizmli kardeşleri olan çocuklar için yazdık. Otizmli bir çocuğa sahip olmak, çok çaba gerektirebilecek yoğun zaman, sabır ve planlama gerektirir. Bazen otizmli bir çocuk size o kadar çok çaba sarf ettirir ki, evdeki kardeşler bazen göz ardı edilebilir. Otizmli çocukların kardeşleri, bu durum ele alınmazsa daha büyük, daha ciddi sorunlara dönüşebilecek çeşitli farklı duygular yaşayabilirler.
Otizmli Kardeşleri Olan Çocukların Yaşayabilecekleri Duygular
Otizm bir çocuğun kardeşlerinin yaşayabilecekleri duygular şunları içerebilir:
- Öfke: Çocuğunuz son dakikada değiştirilen planlanmış olayları kaçırdığında öfke duyguları ortaya çıkabilir. Stresli bir ev ortamı yaratabilen günlük olarak sorunlu davranışlara tanıklık edebilecekleri için de öfkeli hissedebilirler.
- Suçluluk: Çocuğunuz kardeşinin otizmli olduğu ve kendi olmadığı için suçlu hissedebilir. Otizmli kardeş başkalarına kolay gelen basit görevleri yapmakta zorlandığında da çocuğunuz kendini suçlu hissedebilir.
- Karışıklık: Küçük çocuklar özellikle kardeşlerinin neden öyle davrandığını veya neden onlarla oynamak istemediklerini tam olarak anlayamayabilirler.
- Endişe: Yaygın endişeler, “Ebeveynlerim gittiğinde kardeşimle kim ilgilenecek? Kardeşim kendisine bakabilecek mi?” olabiliyor.
- Utanç: Çocukların, diğer çocuklardan farklı olan ve başkalarının, özellikle akranlarının anlamadığı davranışlarda bulunan kardeşlerinden utanması doğaldır.
- Kıskançlık: Özel ihtiyaçları olan çocuklar çok dikkat gerektirir, bu da gelişmekte olan kardeşlerin dışlanmış veya ihmal edilmesine neden olabilir ve bu da kıskanmaya neden olabilir.
Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
- Çocuğunuzun duygularını kabul edin ve yargılamadan nasıl hissettiklerini dinleyin.
- Çocuğunuza karşı açık ve dürüst olun. Hastalığı gizlemeyin ve yeterince büyüdüklerinde, otizmi ve ilişkili özellikleri tam olarak bilmelerini sağlayın.
- Küçük çocuklar için, konu ile ilgili okuyabileceğiniz kitaplar bulun ve gelişimsel olarak uygun bir şekilde onlarla konuşun.
- Otizmi olmayan çocuklarınızla dışlanma veya ihmal edilme duygusunu hissetmemeleri için onlara zaman ayırdığınızdan emin olun.
- Aynı durumda olan diğer çocuklarla tanışma fırsatı vermek için çocuğunuz için destek grupları arayın.
- Çocuğunuz iyi görünse bile, her gün oturup biraz konuşmanız, ona biraz zaman ayırmanız ve onları herhangi bir şekilde dinlemek ve desteklemek için her zaman müsait olduğunuzu bilmelerini sağlamanız önemlidir.
Ebeveynlerin tanı sürecinin başında soracakları birçok soruyu bilmemize rağmen, daha küçük seslerden gelen sorulardan kaynaklanan soru işaretlerini gözden kaçırabiliriz.
Kardeşlerden gelen sorulardan bahsediyoruz. Otizmli kardeşlere sahip çocukların bir sürü sorusu ve korkusu var ve onları nasıl ifade edeceklerini her zaman bilmiyorlar. Ama kardeşler genellikle gençken bile değerli bilgilere sahiptir. Aile merkezli tedaviyi planlarken kardeşlerden bu girdiyi istemek ve onları otizmli kardeşlerinin terapisine dahil etmek bizim için çok önemli.
Çocuk Dostu Bir Dil Kullanarak Sorular Sorun
Ebeveynlerle röportaj yaparken, kardeşin sorularını da sorduğunuzdan emin olun. Açık ve cesaret verici olun, böylece istedikleri zaman size soru sorabileceklerini bilirler. Gerçekten küçük bir çocuğun ne düşündüğünü bulmaya çalışıyorsanız, ebeveynleri onlarla ayrı ayrı konuşmaya teşvik edin. Ebeveynler görüşmeyi kaydedebilir veya çocuğun yazılı yanıtlarını size sağlayabilir. Göz önünde bulundurabileceğiniz bazı sorular olabilir:
- Kardeşinle yaşamanın en zor yanı nedir?
- Kardeşin konuşmaya başladığında nelerin düzeleceğini umuyorsun?
- Kardeşin seninle konuşmadığında nasıl hissediyorsun?
- Kardeşinin şu anda yapmadığı şeylerden neyi yapmasını isterdin?
Bu sorular kardeşler için bir doğrulama hissi sağlar ve bu sürecin önemli bir parçası olduklarını hissetmelerine yardımcı olur.
Kardeşleri Erken Ve Mümkün Olduğunca Çok Şekilde Müdahaleye Dahil Edin
Bunu birkaç basit şekilde yaptım. Örneğin, insanlardan yardım istemekle ilgili sosyal bir hikaye; bakıcıları, öğretmenleri ve kardeşleri içerebilir. Diğer fikirler arasında kardeşlerin resmini görsel bir zamanlamaya yerleştirmek veya bunları rutin komut dosyalarına veya video modellerine dahil etme yer almaktadır. Oyun tabanlı, gelişimsel bir model kullanıyorsanız, kardeşi bu etkinliklere dahil etmeye çalışın.
Kardeşleri sosyal beceri eğitimlerine de dahil edin. Bu, otizimli kardeşleriyle etkileşime girmelerine ve kendi sosyal iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Bu eylemler ASD’li çocuğu destekler ve kardeşin tedavi süreci için güçlü ve değerli hissetmesini sağlar.
Kardeşler otizm spektrumunda biriyle yaşamayı öğrenebilirler.
Kaynakça
Bu makale North Shore Pediatric Therapy ve Nathan Wood kaynak alınarak yazılmıştır.