Oyun Aşamaları ve Rol Yapmaya Geçiş

Oyun Aşamaları ve Rol Yapmaya Geçiş

Oyun, çocukların bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocukların kelimeleri güvenli ve anlamlı bir şekilde keşfetmelerini sağlar. Oyun önemlidir. Peki, siz oyunları nasıl kullanıyorsunuz?

Çocuğunuzun oyun seviyesini tanıyarak işe başlayın. Basitleştirilmiş terimlerle, oyunun dört ana aşaması vardır:

 

  1. Keşif – Nesneleri, onlara bakarak, dokunarak ve ağız yoluyla keşfeden bir bebek veya çocuk düşünün.
  2. Atma ve Doldurma – Çocuğunuzun tüm toplarını sepete koyduğunu ve sonra onları dışarı attığını düşünün.
  3. İşlevsel Oyun – İşlevsel oyun, çocuklar nesneleri amaçlarına göre kullandıkları zaman gerçekleşir (örneğin kule inşa etmek için blokları kullanma).
  4. Rol Yapma Oyunu

 

 

Oyun aşamaları genellikle birbiriyle örtüşür. İki yaşındaki çocuğunuz biraz doldurma, biraz işlevsel ve biraz da rol yapma oyunu oynuyor olabilir. Ancak çocuğunuzun oyunlarında nerede olduğunu anlamanız, neye hazır olduklarını belirlemenize yardımcı olur.

 

 

Yetişkinler, çocukları için oyun modellemelidirler. Bu, oyunu çocuklar için yeterince ilgi çekici hale getirecektir. Çocuğunuzun rol yapmaya hazır olduğunu düşünüyorsanız, ona en basit seviyeden başlayarak aşağıdakiler gibi model olabilirsiniz:

 

 

  • Bir işlev için bir nesneyi kullanmaya başlamak (örneğin, bir bebeği uyutuyormuş gibi yapmak veya birisini “aramak” için bir muz kullanmak).
  • Çocuk daha sonra bir nesneyle (örneğin, bebeği öpmek ve sonra onu uyutmak) bu eylemleri oyun dizileri haline getirir.
  • Çocuklar sonraki aşamalarda daha fazla nesne ve daha fazla adım eklemeye başlarlar. Taklit oyun buradan gelişmeye devam eder.

 

 

Hangi taklit oyunu modellemelisiniz? Çocuğunuzun günlük hayatından ve rutinlerinden ilham alın. Ortamı ayarlayın (örneğin, sahile gitmek, doktora gitmek veya yatmaya hazırlanmak) ve katılımın olup olmadığını görmek ve adımlar eklemeye başlamak için çocuğunuzun gözlemleyin. Emniyet kemerini takıyor gibi davranmak, aracı çalıştırmak için anahtarı çevirmek (veya düğmeye basmak) gibi küçük adımları uygulamayı unutmayın. Ayrıca çocuğunuzun en sevdiği hikâyelerden veya programlardan da ilham alabilirsiniz.

 

 

Son olarak, unutmayın, oyun eğlenceli olmalıdır. Siz ve çocuğunuz eğlenmiyorsa, bir şeylerin değişmesi gerekir.

 

Kaynakça
https://talkbayarea.com/blog/2019/8/12/the-ins-and-outs-of-play

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94