Oyun Terapisinin 5 Faydası
Oyun terapisi tüm çocuklara, özellikle de zihinsel sağlık sorunları olan veya istismar veya ihmal yaşayan çocuklara fayda sağlayabilir.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, çocukların oyun yoluyla düşüncelerini ve duygularını işlemelerine ve ifade etmelerine yardımcı olur. Zorlu olayları ve konuları keşfetmek için eğlenceli ve çocuk dostu bir yaklaşım sunar. Bu sadece “eğlenmekten” çok daha fazlasıdır. Seanslar sırasında bir terapist, çocuğun deneyimleri, davranışları ve genel duygusal sağlığı hakkında fikir edinmek için oyun boyunca çocuğun eylemlerini ve seçimlerini gözlemler.
Tedavi edilmeyen fiziksel/zihinsel/cinsel istismar, ihmal, terk ve/veya şiddete tanık olan çocuklar çeşitli zorlayıcı davranışlar sergileyebilir. Küçük çocuklar korkudan, utançtan veya gerekli iletişim becerilerini henüz geliştirmedikleri için olanlar hakkında konuşamayabilirler. Duygularını ifade etme yeteneği olmadan, bunun yerine farklı şekillerde “harekete geçerler”.
Rol yapmak, şiddetli kaygı, ağlama, öfke patlamaları, kendine zarar verme, duygusal çöküşler ve hatta başkalarına fiziksel zarar vermeyi içerebilir.
Psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve danışmanlar, davranışçı terapistler veya mesleki terapistler gibi lisanslı ruh sağlığı uzmanları, çocukları deneyimlerini ve duygularını işlemede desteklemek için oyun terapisi seansları yürütür.
Oyun terapisinden kimler yararlanır?
Oyun terapisi en çok 3-12 yaş arası çocuklar için kullanılır, ancak bebekler ve yetişkinler de bundan yararlanabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumlarda önerilir:
- Gelişimsel gecikmeleri veya öğrenme güçlüğü olan çocuklar için
- OSB’li çocuklar için
- DEHB olan çocuklar için
- Okulda problem davranışlar sergileyen çocuklar için
- Öfkeli veya saldırgan davranışlar için
- Ailede boşanma, ayrılık veya ölüm gibi aile sorunları için
- Doğal afetler veya diğer travmatik olaylardan sonra
- Aile içi şiddet, istismar veya ihmalden sonra
- Anksiyete ve depresyon için
- Yeme bozuklukları için
Oyun Terapisi Nasıl Çalışır?
Oyun terapisi programı yapısı haftalık veya iki haftada bir seanslar arasında değişebilir. Seans sayısı, sorunun ciddiyeti, geçmiş travma ve çocuğun ne kadar iyi tepki verdiği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Terapistler, en iyi klinik yargılarına dayalı olarak önerilerde bulunacaklardır. Oturumlar yönlendirici veya yönlendirici olmayan olabilir. Yönlendirici yaklaşımla, terapist belirli oyuncaklarla veya belirli bir amacı olan oyunlarla seanslara rehberlik ederek liderliği alır.
Yönlendirici olmayan yaklaşım, çocuğun oyuncaklarını ve oyunlarını seçmesine izin verir. Bu seanslar, terapistin daha az müdahalesi ile çok daha az yapılandırılmıştır.
Terapist, her iki durumda da çocuğun oyun sırasında nasıl etkileşime girdiğini ve iletişim kurduğunu gözlemleyecektir.
Şimdi oyun terapisinin beş faydasından bahsedelim:
1. Oyun terapisi, bağlantı kurmak ve paylaşmak için güvenli bir yol sağlar.
Birçok küçük çocuk, özellikle travma, ihmal veya istismar yaşadıktan sonra duygularını iletmekte güçlük çeker. Oyun terapisi, terapistlerin çocukları rahat hissettirecek şekilde meşgul etmelerine yardımcı olur, böylece duygularını açıklayabilirler. Oyuncaklar ve diğer oyun malzemeleri, çocukların deneyimlerini ve duygularını sözsüz bir şekilde iletmelerine yardımcı olacak metaforlar olarak hizmet edebilir.
2. Oyun terapisi, dikkatin dağılması için fırsatlar sunar.
Travma yaşayan çocuklar için oyun terapisi stres ve kaygıyı azaltmak için fırsatlar sunar. Oyun, çocuklar için yatıştırıcı olabilirken, kullanılan araçlar, sahip olabilecekleri rahatsız edici düşüncelerden geçici olarak dikkatlerini dağıtabilir.
3. Oyun terapisi, öz-farkındalığı öğrenmek ve başa çıkma becerilerini geliştirmek için fırsatlar sunar.
Oyun bilinçli farkındalığın dışında gerçekleşir. Çocuklar bir şeye ihtiyaç duydukları veya istedikleri için veya belirli girdiler aradıkları için oynayabilirler. Kendileri ve çevreleri hakkında bilgi edinmeleri, başkalarıyla etkileşimler yoluyla sosyal becerilerini geliştirmeleri ve karmaşık duyguları ifade etmeleri için fırsatlar sağlar. Seanslar sırasında çocuklar çeşitli materyaller kullanarak farklı senaryolar oynayabilirler.
4. Oyun terapisi, çocuklarla güç mücadelelerini önler.
Oyun, çocukların hayal güçlerini keşfetmelerinin yanı sıra kendilerinin ve başkalarının kişisel sınırlarını keşfetmeleri için etkili bir yol olabilir. Bu, terapiste çocukla güç mücadelelerine girme riski olmadan oyunu yönlendirme fırsatı verir. Çocuklar direnç gösterir veya işbirliği yapmayı reddederse, terapist dikkati tetikleyici konulardan veya materyallerden başka yöne çeviren yeni oyun materyalleri sunabilir.
5. Oyun terapisi yaratıcı ifade için fırsatlar sunar.
Küçük çocuklar, özellikle oyun oynamaya geldiğinde doğal olarak yaratıcıdır. Kendilerini ifade etmek ve duygularını iletmek için güvenli bir alan sağlayabilen başka bir dünyaya veya alternatif gerçekliğe kapılırlar. Terapistler, çocukların düşünce ve duyguları ile davranışlarını nasıl etkilediklerini keşfetmelerine ve aralarında bağlantı kurmalarına yardımcı olmak için bu anlardan yararlanabilir.
Oyun terapisi teknikleri şunları içerebilir:
- Yaratıcı görselleştirme
- Hikaye anlatımı
- Rol yapma oyunu
- Oyuncak telefonlar
- Kuklalar ve doldurulmuş hayvanlar
- Maskeler
- Bebekler ve aksiyon figürleri
- Sanat ve El işi
- Su ve kum oyunu
- Bloklar ve inşaat oyuncakları
- Dans ve yaratıcı hareket
- Müzikal oyun
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.