Oyun Terapisinin Faydaları
Başarısızlık hakkında çocuğunuzla kaç kez konuşmaya çalıştınız? Pek çok iyi niyetli ebeveyn ve terapist benzer bir deneyime sahiptir. Zaman zaman, kelimeler çocuğunuza ulaşmıyor gibi görünüyor. Oyun terapisi, çocuklar için gelişimsel olarak uygun olan ve iletişim ortamını hedefleyen kanıta dayalı bir tedavi yaklaşımıdır.
Oyun uzun zamandır çocukların dili olarak kabul ediliyor. Bu şekilde çocukların deneyimlerini, duygularını keşfettikleri ve dünyalarıyla kendilerini bütünleştirdikleri bir bağlam oluyor. Terapist çocuğu oyunla problemleri çözmek için kullanma konusunda desteklediğinden, oyun terapisi oyunun gelişimsel görevi üzerine kuruludur. Oyun terapisine katılım, çocukların kontrolü deneyimlemelerine ve ustalık kazanmalarına izin verir. Bu kontrol hissi çocuğun sağlıklı duygusal gelişimi için gereklidir.
Garry L. Landreth, ‘Oyun Terapisi: İlişki Sanatı (2012)’ adlı kitabında çocuk merkezli oyun terapisinin geniş terapötik hedeflerini listeliyor:
- Daha olumlu bir benlik kavramı geliştirme.
- Daha fazla öz sorumluluk üstlenmek.
- Daha fazla kendi kendini yönetmek.
- Daha fazla kendini kabullenmek.
- Kendine daha fazla güven.
- Kendi kendine karar verme sürecine girmek.
- Kontrol hissi yaşamak.
- Başa çıkma sürecine duyarlı olmak.
- Dâhili bir değerlendirme kaynağı geliştirmek.
Oyun terapisi kavramı, yetişkinler için (sadece ebeveynlerin değil) geleneksel dil ve konuşma temelli bir terapi gibi görünmediğinden inanması zor bir müdahale olabilir. Bu, özellikle ebeveynlerin küçük çocuklarının ne zaman gelişmiş kelime dağarcığına sahip olacaklarını anlamaları için sinir bozucu olabilir.
Oyun terapisinin ilk adımı çocukla güvenilir bir ilişki geliştirmektir. Tedavideki çalışmaların çoğu çocuk ve terapist arasındaki bu ilişkiye dayanır ve büyüme genellikle terapötik ilişki bağlamında gerçekleşir. Garry L. Landreth ayrıca oyun terapisinde değişimi kolaylaştıran 8 temel öğrenme deneyimini de tanımlıyor:
- Çocuklar kendilerine saygı duymayı öğrenirler.
- Çocuklar duygularının kabul edilebilir olduğunu öğrenirler.
- Çocuklar duygularını sorumluluk bilinciyle ifade etmeyi öğrenirler.
- Çocuklar kendileri için sorumluluk almayı öğrenirler.
- Çocuklar problemlerle yüzleşmede yaratıcı ve becerikli olmayı öğrenirler.
- Çocuklar özdenetimi ve öz-yönelimi öğrenirler.
- Çocuklar yavaş yavaş kendilerini kabul etmeyi bir duygu düzeyinde öğrenirler.
- Çocuklar seçimler yapmayı ve seçimlerinden sorumlu olmayı öğrenirler.
Çocuğunuzun terapisti ile tedaviyle ilgili endişeleriniz ve sorularınız hakkında konuşmak önemlidir. Tedaviye yönelik anlayışınız ve desteğiniz, çocuğunuzun hedeflere ulaşma hızına ve ilerlemesine olumlu katkıda bulunacaktır.
Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/parenting/benefits-play-therapy/