Öz Bakım Neden Mental Sağlığımız İçin Bu Kadar Önemli?

Öz Bakım Neden Mental Sağlığımız İçin Bu Kadar Önemli?

Zaman zaman kendimizi çok yorgun, depresif ve negatif hissederiz. Günlük hayatımıza devam ederken para kazanma, eğitim, aile ve arkadaşlar derken bu karmaşanın içinde kendimizi unutup otomatik bir akış içerisine gireriz. Günlük rutinimizde kendimizi, ihtiyaçlarımızı unutup bir karmaşanın içinde buluruz kendimizi. Bunlara ek olarak, kendimizi yorgun ve bitkin hissedebilir ve hayatımızın anlamının ne olduğunu unutabiliriz. Böyle zamanlarda, kendimize, kendi ihtiyaçlarımıza dönüp bakmak gerekir. Bunun içinde öz bakım yapmalı ve öz bakım rutinlerimizi geliştirmeliyiz.

 

Öz Bakım Nedir?

Türkiye’de insanların aklına öz bakım deyince her sabah duş almak, diş fırçalamak ve parfüm kullanmak gibi örnekler geliyor. Fakat öz bakımın tam karşılığında mutluluğumuzu ve kişisel ihtiyaçlarımızı sağlamak için yaptığımız her türlü etkinliğe öz bakım deniyor. Öz bakım genel sağlımızı için çok önemli olmasına rağmen birçoğumuz tarafından ihmal ediliyor. Öz bakım bu kadar önemli iken çok az insan öz bakım rutinlerini gerçekleştiriyor. Neden insanlar öz bakım rutinlerini gerçekleştirmez dediğimizde ise karşımıza enerji düşüklüğü, zaman kısıtlaması, finansal durumlar ya da kişinin kendini bencil ya da suçlu hissetmesi geliyor.

 Herkesin bir genel psikolojik hal durumu vardır. Öz bakım sadece psikolojik rahatsızlığı olan insanlar için değil hepimiz için gereklidir.

 

Öz Bakım Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ‘’Ben buna değerim’’.
Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar. Buna ek olarak öz bakımla beraber kendimizi geliştirmeyi de öğreniriz. Öz bakım insanda dinlenme ve rahatlama hissi uyandırır. Öz bakım rutinleri sayesinde sağlığımız ve mutluğumuz arttığı için çevremiz ile daha sağlıklı ilişkiler kurarız. Öz bakım ile öz güvenimiz ve genel iyilik halimiz arttığı için zihnimiz de bir dinginliğe kavuşur. Dingin rahat ve temiz bir zihin ile çevremize karşı da daha sakin ve ılımlı oluruz.
 

Bazı Öz Bakım Aktiviteleri

 Öz bakım rutinleri zaman alan, pahalı ve fiziksel olarak yorucu olan aktiviteler demek değildir. Kişinin kendi hayatı ve iyilik hali için yapacağı her türlü küçük değişiklik öz bakım rutininin içerisine girer. Öz bakım rutinlerine örnek olarak aşağıdaki aktiviteler verilebilir.
 

  • Günlük Tutmak: Gün içerisinde yaşadığınız olayları, hissettiklerinizi ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Düşünceleri kâğıda dökmek insan beynindeki karmaşıklığının gitmesini ve düşüncelerin daha düzenli bir hal almasını sağlar.
  • Güne Ilık Bir Duş İle Başlamak: Sabah duşları için kendinize ekstra zaman ayırın. Şampuan ile saç diplerinize masaj yapın ve suyun akışından sonra derin bir nefes alın. Sabahları biraz erken kalkıp duş almak size gün içerisinde çok rahat hissettirecek ve gün boyu fresh hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Cilt Bakımı: Cilt bakımı rutini oluşturun. Yüzünüze ve vücut derinize iyi bakmak size kendinizi çok iyi hissettirecektir. Zaman içinde vücudumuzun ürettiği kolajen miktarı düşmekte buda yüzümüzde bir takım kırışıklıklara sebep olmaktadır. Doğal yöntemler ile yapılan cilt bakım rutinleri ile daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • Küçük Uyku Molaları Vermek: Şekerleme yapmak yorgunluğunuza çok iyi gelecektir çünkü bu küçük uyku molalarında çok fazla hücre üretimi yapılmakta bu da kişinin kendisini daha enerjik ve dinlenmiş hissetmesini sağlamaktadır.
  • Sağlıklı Beslenmek: Kendinize ve sevdiklerinize sağlıklı yemekler pişirin. Özellikle sebze yemeği yemek kişinin kendisini çok daha rahat ve sakin hissetmesini sağlamaktadır. Bunlara ek olarak düzenli olarak balık yemek omega üç için çok önemlidir. Yoğun miktarda kırmızı et, fast food veya şekerli gıdalar tüketmek kişinin moodunu düşürmektedir.
  • Egzersiz Yapmak: Hafif egzersizler yapmak öz bakım rutininizin bir parçası olabilir. Yoga ve yavaş tempoda bir yürüyüş stresinizi alır.
  • Klasik Müzik Dinlemek: Klasik müzik dinlemek ruhunuzu ve zihninizi dinginleştirir. Gün içerisinde kahvenizi içerken Chopin, Bach, Schubert veya Beethoven gibi sanatçıların eserlerini dinleyebilirsiniz.
  • Kitap Okumak: Gün sonunda yatmadan yarım saat önce kitap okuyabilirsiniz. Eğer kitap okumaktan hoşlanmıyorsanız kitap okumak size sıkıcı geliyor ise okuma yapmaya kısa romanlar veya hikâye kitapları ile başlayabilirsiniz. Yapılan bir araştırma kitap okumanın 6 dakika içerisinde kişinin beynindeki serotonin miktarını artırdığını ortaya koymaktadır. Bu madde kişinin mutlu olması için çok önemli bir maddedir. Yani biraz sabırlı olup okumayı sürdürdüğünüzde bir süre sonra daha sakin ve mutlu bir zihne sahip olduğunuzu göreceksiniz.
  • Sosyal Çevre: Sosyal çevreniz ile zaman geçirmek, arkadaşlarınızla kahve içmek, kaliteli sohbetler yapmak ruh halinize iyi gelecektir.
 
Öz bakım rutinleri oluşturmak ve bunları yapmak temel ihtiyaçlarımız kadar gereklidir. Öz bakım rutinlerinizi gerçekleştirdiğinizde kendinize ne kadar değerli olduğunuzu söyleyin ve asla suçluluk duymayın.
 

Kaynakça

Bu makale Nicole Carman tarafından yazılmıştır.Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.