Pandemi Neden Zaman Algınızı Bozuyor?

Pandemi Neden Zaman Algınızı Bozuyor?

Son birkaç aydır bir zaman tüneline inmiş gibi mi hissediyorsun? Yalnız değilsin.Birleşik Krallık’taki Liverpool John Moores Üniversitesi’nde yapılan bir anket, salgın sırasında fiziksel veya sosyal mesafenin insanların zaman algısını etkilediğini ortaya koydu.

  • Stres dönemleri zaman algınızı bozabilir.
  • Duygular zamanın ne kadar hızlı ve yavaş geçtiğine katkıda bulunur.
  • Pandemi sırasında zaman algısını kontrol altında etmenin yolları vardır.

Ogden, Birleşik Krallık’taki 604 katılımcıdan, 7 Nisan ile 30 Nisan 2020 tarihleri arasında hem tek bir gün boyunca hem de tam bir hafta boyunca zamanın normale kıyasla ne kadar hızlı geçtiğini hissettiklerine dair kayan bir ölçekte derecelendirmelerini isteyen bir çevrimiçi anket oluşturdu.

Ankette katılımcılara duygusal halleri, görev yükleri ve bu süre zarfında sosyal etkileşimleri hakkındaki duyguları da soruldu. Ogden, katılımcıların yaklaşık yüzde 20’sinin kilitlenme sırasında normal zaman yaşadığını, yüzde 40’ının normalden daha yavaş ve yüzde 40’ının normalden daha hızlı yaşadığını keşfetti.

Zamanın yavaş geçmesini sağlayan şeye baktığımda, daha yaşlı olmanın (65’in üzerinde) ve mevcut sosyal etkileşim seviyelerinden ve yüksek stres seviyelerinden düşük memnuniyet seviyelerine sahip olmanın, birinin kilitlenmenin yavaş geçtiğini hissetmesine neden olma olasılığının yüksek olduğunu buldu. Tersine, genç, meşgul ve sosyal açıdan tatmin olmuş olmak, karantinanın daha hızlı geçmesini sağladı.

Columbia Üniversitesi Zuckerman Enstitüsü baş araştırmacısı Dr. Michael N. Shadlen, bu bulguların zaman algısının sinirbiliminden gelen kavramlarla ilişkili olduğunu söylüyor.

İnsan Beyni ve Duyguları Zaman Algısını Nasıl Etkiler?

Beyin zamanla geliştikçe planlama ve yürütme kontrolü gibi düşünce ve bilişsel işlevi içeren bölümlerinin zamanın kaydını ve kontrolünü tutma yeteneğini gelişti. Yaptığımız her şey zamanla kontrol edilmelidir, aksi takdirde şu anda tepki veren basit yaratıklar olurduk..

Zaman algısı söz konusu olduğunda, duygular bir rol oynar.İnsanlar, zamanın geçişi de dahil olmak üzere her deneyime duygusal bir değer atarlar. Deneyimlerimizi zevkimizi veya sevmediğimiz şeyleri yansıtacak şekilde renklendiriyoruz. Örneğin, bir konsere gitmekten veya basketbol maçında oynamaktan hoşlanıyorsak, daha uzun sürmelerini isteyebiliriz. Ancak, bu olaylardan hoşlanmazsak, çok uzun sürdüğünü hissedebiliriz.

Duygu, zamanın geçişine bozulmanın birincil nedenlerinden biridir.Bu yüzden, korku yaşadığımızda, normalden daha fazla zaman geçirme hissi yaşarız. Bunun nedeni, zaman algımızın uyarılma seviyemizden etkilenmesi.Ogden, vücudu savaş ya da kaç tepkisine hazırlayan sempatik sinir sistemindeki aktivitedeki artışların zamanın uzamasıyla ilişkili olduğunu açıklıyor.

Öte yandan, vücudu sakinleştirir olan parasempatik sinir sisteminin aktivitelerindeki artışlar, zamanın yavaşlaması veya kısalması ile ilişkilidir. Shadlen, zamanın uzamasını ölüme yakın deneyimlerin yeniden anlatıcılarına benzetiyor.

Bu bir spekülasyon, ancak ölüme yakın deneyimleri olan insanlar [sık sık] zamanın ​yavaşladığını bildirir. Muhtemelen her ayrıntının son derece farkında oldukları içindir. Adrenalin, olayı hızlı bir şekilde işlemelerini sağlar, ancak beyin sadece normal kare hızında iç raporlar oluşturabilir, bu nedenle bilinçli deneyim ağır çekim gibidir.

Benzer etkilerin ruh sağlığı bozuk olan kişilerde de görülebiliyor. Depresyonlu insanlar genellikle depresyon dönemlerinde günlerin sürüncemede olduğunu bildireceklerdir. Bu, katantina deneyimimize de yansıyor.

Bununla birlikte, Shadlen, hoş ve hoş olmayan deneyimlerle olan ilişkinin her zaman sırasıyla hızlı ve yavaş zaman geçişleriyle ilişkili olmadığına dikkat çekiyor."Hastanedeki hastalarla çalışırdım. Acil serviste meşgulken zaman geçti ama bu eğlenceli olduğu anlamına gelmez. Oldukça korkunç şeylerle uğraşıyor olabilirim." dedi.

Yani, olumsuz olarak yaşadığınız her şey zamanın yavaş hissedeceği anlamına gelmiyor; daha çok noktalama işaretlerini anlatıyor. Bir bölgedeyseniz, konsantre oluyorsanız, dikkat dağıtıcı birkaç olay vardır. Çılgın Şapkacı’nın sözleriyle anlatmak gerekirse, ‘iletiş​im başladı, sonuna kadar gitti ve durdu’.

Zamanı Kendi Tarafınıza Çekmenize Yardımcı Olacak 4 Yol

Pandemi sırasında zamanın bozulmasıyla başa çıkmak için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun.

Düzen Oluşturun

Pandemi sırasında zaman sizin için yavaş ilerliyorsa, bir rutin oluşturmak yardımcı olabilir.

Normal yaşam çoğu insan için son derece yapılandırılmıştır. Bunun nedeni işe gitme rutini, sosyal etkileşimler ve benzerleridir. Bu ritimlerin kaybı, neredeyse ‘zaman içinde kaybolduğumuz’ anlamına gelir, çünkü hangi gün olduğuna, hatta günün hangi saatinde olduğuna dair her zamanki ipuçlarımız yoktur.

Örneğin, evde eğitim, iş için evdeyseniz veya artık ev dışındaki günlük aktivitelere katılamıyorsanız Pazartesi ve Cuma arasında net bir ayrım bulabilirsiniz.Ogden, "Bu nedenle zamanın kontrolünü yeniden ele almamıza yardımcı olmak için hayatımızda yeni yapılar yaratmamız gerekiyor." dedi.

Gün içinde iş için tutarlı saatler belirlemenin yanı sıra uyanmak, yatmak, yemek yemek ve egzersiz yapmak için zamanları ayarlamak, güne göre bir yapı oluşturabilir.

Başkalarıyla İletişim Kurun

Araştırmalar, stres zamanları sırasında insanların zaman geçirmek için sevdikleri insanlarla etkileşime girmeleri gerektiğini göstermektedir.Bu, stres dönemlerinin normalden daha hızlı geçtiğini hissetmemize yardımcı oluyor.

Fiziksel mesafe önlemleriyle, görüntülü sohbetler, arkadaşlarla yürüyüşler ve "sosyal baloncuklar" oluşturma gibi yeni sosyal etkileşim biçimleri bulmak zamanın geçişini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Doğru Miktarda Meşgul Olun

Stres ve sıkıntı arasında iyi bir denge bulmak zamanın geçmesine yardımcı olabilir. Araştırmalarım, meşgulseniz ve daha düşük bir stres seviyesine sahipseniz zamanın hızlı geçme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu yüzden, sıkılmadık, ancak stres yükü altında olacak kadar meşgul olmayacak kadar kendimizi aktif tutmalıyız.

Farkındalık ve egzersiz gibi stresi azaltmaya yardımcı olan teknikler uygulamak denge oluşturmaya yardımcı olabilir.

Kendinize Duygularınızı Hissetme Şansı Verin

Bu zamanlarda olumsuz duygular ve psikolojik sıkıntılar yaşamanız anlaşılabilir. Bu, hazırlıklı olmadığımız bir zaman. Rahatsız ve sinirli iseniz, muhtemelen iyi nedenleri vardır. Birçoğumuz şu anda yüksek düzeyde psikolojik stres yaşıyor. İnsanlar kendilerine bu dönemde yaşadıkları

duyguları hissetmek için izin vermeliler. Ne olursa olsun duygularınızı hissetme hakkınız olduğunu unutmayın.

Bununla birlikte, sıkıntı seviyeniz yaşam standartınızı etkiliyorsa, doktorunuza veya bir ruh sağlığı uzmanına ulaşın.

Kaynakça

Bu makale Cathy Cassata tarafından yazılmıştır. Orijinal linke buradan ulaşabilirsiniz.