Parkinson Hastalığında Semptomlar, Konuşma Zorlukları veya Değişiklikleri

Parkinson Hastalığında Semptomlar, Konuşma Zorlukları veya Değişiklikleri

Parkinson hastalığı (PD) yaklaşık bir milyon Amerikalıyı etkiler ve birçok motor ve motor olmayan semptomlara neden olabilir. Parkinson hastalarının yaşayabileceği ikincil motor semptomlardan biri konuşmadaki değişiklik veya konuşma güçlüğüdür. Parkinson hastası herkes aynı semptomları yaşamaz ve tüm hastaların konuşmalarında değişiklik olmaz. Ancak, etkilenenler için önemli bir sorun olabilir, iletişimde zorluklara neden olabilir ve muhtemelen sosyal etkileşimlerin azalmasına yol açar.

Parkinsonun konuşmayı etkilemesinin birkaç şekli vardır:

  • Ses yumuşayabilir, hırıltılı/soluklu veya kısık olabilir ve bu da başkalarının söylenenleri anlamakta güçlük çekmesine neden olabilir.
  • Kişi geveleyerek konuşabilir.
  • Konuşma mırıldanma şeklinde veya hızlı olabilir.
  • Sesin tonu, normal iniş çıkışlardan yoksun olarak monoton hale gelebilir.
  • Kişi doğru kelimeleri bulmakta güçlük çekebilir ve bu konuşmanın yavaşlamasına neden olur.
  • Kişi hızlı tempolu konuşmalara katılmakta zorlanabilir.

Parkinson hastalığı ile ortaya çıkabilecek konuşma değişikliklerini tanımlayan tıbbi terimlerden bazıları şunlardır:

Dizartri: Konuşma için gerekli kasları etkileyen parkinsona bağlı bir motor konuşma bozukluğu veya konuşma bozukluğudur.

Hipofoni: Yumuşak konuşma anlamına gelir, zayıflayan kasların neden olduğu anormal derecede zayıf bir sestir.

Takifemi: Karmaşık konuşma olarak bilinir, aşırı hızlı konuşma ve konuşan kişiyi anlamayı zorlaştıran hızlı kekemelikle karakterizedir.

Parkinson konuşma güçlüğüne nasıl neden olur?

Parkinson, beyindeki ve vücuttaki sinirlere zarar verir. Konuşma değişiklikleri de dahil olmak üzere Parkinsonun motor semptomları, beynin substantia nigra pars compacta adı verilen kısmındaki hasardan kaynaklanır. Substantia nigra’daki nöronlar (sinir hücreleri), kontrollü, amaçlı hareket üretmek için substantia nigra’dan beynin diğer bölümlerine sinyalleri ileten bir nörotransmiter (kimyasal haberci) olan dopamini üretir. Substantia nigra’daki nöronların hasar görmesi, konuşma üretmek için yüz ve ağız kaslarının ihtiyaç duyduğu hareket dahil olmak üzere, Parkinson hastalarında görülen motor semptomları yaratır. Yüzün daha az hareket ettiği ve daha az hareketli göründüğü maske benzeri bir ifade yaşayan Parkinson hastalarında iletişim daha da bozulabilir.

Parkinson hastalığında konuşma güçlüklerini tedavi etmek

Tedavi, bireyin ihtiyaçlarına ve yaşadığı zorluklara göre özelleştirilir. Konuşma terapisinin konuşma güçlüğü çeken Parkinson hastalarına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bir konuşma terapisti veya konuşma dili patoloğu, bir dizi konuşma zorluğunu değerlendirebilir ve tedavi edebilir. Özellikle Parkinsonlu kişiler için egzersizler içeren bir program, Lee Silverman Ses Tedavisi (LSVT) olarak adlandırılır ve iki yıla kadar sürebilen gelişmeler göstermiştir.

Diğer seçenekler arasında taşınabilir ses amplifikatörü veya konuşma akıcılığındaki güçlük için elektronik bir cihaz (Kolay Konuşma) gibi yardımcı iletişim cihazları bulunur. Parkinsonlu bazı kişiler, ses tellerinin tamamen kapanmadığı durumlarda yardımcı olabilecek, ses kıvrımlarına kollajen enjekte edilen bir prosedür uygular.

Parkinson hastalığının diğer semptomları

Parkinsonun birincil motor semptomları titreme, sertlik , postüral instabilite (bozulmuş denge) ve bradikinezidir (yavaşlama ve spontan hareket kaybı). Parkinson ayrıca mikrografi (küçük veya sıkışık el yazısı), yürüyüşte değişiklikler (yürüme şekli), eğik duruş, distoni (bükülmeye neden olan kas kasılmaları), kramplar, yutma güçlüğü, cinsel işlev bozukluğu, ince motor el becerilerinde bozulma ve akatizi (huzursuz hareket) gibi birçok ikincil motor semptomlara neden olur. Bu motor semptomlara ek olarak parkinson, depresyon gibi motor dışı semptomlara ve yutma veya çiğneme güçlüğü, idrar problemleri, kabızlık, cilt problemleri, uyku problemleri, ağrı ve hafıza problemleri veya yavaş düşünme gibi bilişsel problemlere neden olabilir.

Kaynakça: https://parkinsonsdisease.net/symptoms/speech-difficulties-changes/