Pediatrik Konuşma Terapisi için Uygun Konumlandırma
Pediatrik konuşma terapisi için en uygun sandalye hangisidir, küçük sandalye mi yoksa büyük sandalye mi? Çocuğunuz evde konuşma terapisi alıyorsa veya evde terapist tarafından önerilen terapi teknikleri konusunda çocuğunuzla çalışıyorsanız, sonuçları optimize edebilecek mobilyalar kullanmak ilginizi çekebilir.
Yukarıdaki sorunun cevabı ise değişkenlik gösterebilir
Çocuklar farklı boy ve kilolardadırlar, bu nedenle pediatrik konuşma terapisi (ve beslenme terapisi) için doğru konumlandırmayı sağlamak adına gereken mobilyaların boyutu çocuğa göre belirlenir. Pediatrik konuşma ya da dil ve konuşma terapisi kliniklerinde ayarlanabilir ve çok boyutlu sandalyeler bulunan mobilyalar bulacaksınız.
Kidmunicate’te, 90-90-90 kuralını kullanarak bir terapi seansında hangi boy sandalyenin kullanılacağını belirleriz. Ayak bilekleri, kalçalar ve dizler 90 derece açıda olmalı ve her iki ayak da denge ve uygun oturma pozisyonu için yere basıyor olmalıdır. Ayrıca dirseklerin doğal olarak dinlenebilmesi için masanın yüksekliğini ayarlıyoruz. Çocuklar terapi sırasında dirseklerini masaya sık sık koyarlar, bu yüzden masa çok alçaksa çocuk öne doğru eğilmek zorunda kalır.
Bu neden önemli? Bu önemlidir çünkü vücudun her kısmı diğer vücut parçalarını etkiler. Konuşma ve beslenme terapisi için boyun ve çenenin en uygun konumda olmasını istiyoruz. 90-90-90 kuralı bunun olmasına olanak sağlıyor.
Çocuğun dikkatini vermesi ve terapiye odaklanması da önemlidir. Bu hedefe ulaşmak için, zaman zaman çocuğun hareketini kısıtlamak gerekir. Aşırı aktif ve kolayca dikkati dağılmış çocuklar için iki seçenek öneriyorum.
1. Küp Sandalyeler
Uygun konumlandırma için çocuk dostu küp sandalyeleri kullanıyoruz. Kidmunicate’te kullandığımız küp sandalyeler iki oturma yüksekliğine sahiptir. Küp sandalyenin yüksekliğini, sadece sandalyeyi ters çevirerek 15 cm veya 23 cm olarak ayarlıyoruz. Bu, sandalyenin yükseltilmiş tarafları hareketi kısıtlarken, ideal 90-90-90 pozisyonunu elde etmemizi sağlıyor.
2. Düzgün Konumlandırma İçin Odanın Köşesini Kullanma
Masanın yüksekliğini ayarladıktan sonra köşenin yakınındaki duvara yaslayın ve sandalyeyi de köşeye yerleştirin. Çocuk sandalyede rahatça oturduğunda, “çocuğun boyutundaki” sandalyeyi çocuğun yanına tehdit edici olmayacak bir şekilde yerleştirin. Ben çocuk boy sandalyesini kullanıyorum, çünkü terapi sırasında çocukla aynı göz seviyesinde olmak önemlidir.
Kidmuncation’un Düşüncesi
Doğru duruş ve konumlandırma konuşma dili ve beslenme terapisi için oldukça önemlidir. Siz veya konuşma terapistiniz evinizde çocuğunuzla birlikte çalışıyorsanız, çocuğunuzu başarılı bir terapi seansı için en iyi konuma getirecek mobilyayı seçmeye ve kurmaya özen gösterin. Çocuğunuzu bir kliniğe götürürseniz, o kliniğin başarı sağlayacak şekilde hazırlandığından emin olun.
Kaynakça: https://kidmunicate.com/proper-positioning-for-pediatric-speech-therapy/