Pelvik Ağrıyı İyileştirmek İçin Kaygıyı Azaltmak: Wise-Anderson Protokolü

Pelvik Ağrıyı İyileştirmek İçin Kaygıyı Azaltmak: Wise-Anderson Protokolü

17.02.2025

BÖLÜM 1 – GİRİŞ: PELVİK AĞRI, KAYGIYI AZALTMAYA YÖNELİK PSİKO-FİZİKSEL BİR OLAYDIR

Kaygıyı azaltmaya yardımcı olmak için Psiko-Fiziksel olayları azaltmanın önemini öğrenin. Kitabımızın dördüncü baskısının yazılması sırasında bir fizik tedavi meslektaşımız, hastalarından biriyle olan önemli bir hikayeyi anlattı. Hasta, semptomlarında yoğun bir alevlenme yaşayan pelvik ağrısı olan bir kadındı ve alevlenmeyi tersine çevirmek için meslektaşımızı görmeye başlamıştı. Fizik tedavi seanslarından birinde dikkat çekici bir olay meydana geldi. Dikkat çekiciydi çünkü nadir değildi (aslında hastalarımızda sık sık görüyoruz) ama olayın terapötik bir ortamda tanık olması ve neden-sonuç ilişkisi çok açıktı. Terapist, hastasının vajinasındaki tetik noktalarına bastırırken hasta, nefret ettiği bir politikacıdan bahsetmeye başladı. Kadın öfkesini paylaşırken, terapist parmağının kadının pelvik kas kasılmasının mengene benzeri bir tutuşuyla ezildiğini hissetti.

DUYGUSAL HÜKÜM, ANKSİYETE VE SEMPATETİK SİNİR SİSTEMİ UYANMASI, PELVİK KASLARDA SIKIŞMA, BASILMA VE SPAM’I TETİKLEYEBİLİR

 Hasta orta yaşlıydı ve fizyoterapist bu kadının üzgün duygularını paylaşırken pelvik taban kaslarının kasılma gücüne hayran kaldı. Bu hastada mengene benzeri pelvik kasılma aniden ortaya çıktı ve kasılmanın gücü yoğundu. Fizyoterapist parmağının ezilecekmiş gibi hissettiğini ve yaralanabileceğinden korktuğunu bizimle paylaştı.

“Bunu hissettin mi?” fizyoterapist hastasına sordu.

Hasta “Neyi hissettim mi?” diye yanıtladı.

“Şu anda bu adama olan nefretinizden bahsederken pelvisinizin girdiği spazmı hissedemiyor musunuz?” fizyoterapiste sordu.

Hasta şaşkına dönmüştü. “Ne hissetmesi? Hiçbir şey hissetmiyorum,” diye yanıtladı hasta.

Neredeyse inanılmaz bir şekilde, hastanın duyguları ile pelvik kaslarının tepkisi arasındaki ilişki hakkında hiçbir fikri yoktu. Meslektaşımızın ortamı ve akut neden/sonuç tespiti göz önüne alındığında bu özel örnek çarpıcı olsada, son 21 yılda tüm hastalarımızda bu psiko-fiziksel içsel davranışı gördük ve bunun birincil nedensel ve kalıcı faktör olduğuna inanıyoruz.

KRONİK PELVİK AĞRI SENDROMLARI PSİKO-FİZİKSEL BİR OLAYI TEMSİL EDER.

Gerçekten de tedavi ettiğimiz kronik pelvik ağrı psiko-fiziksel bir olaydır. Ne yazık ki, pelvik ağrının tarihsel tedavisi, neredeyse tamamen, prostat veya mesane gibi pelvis organlarının yanlış yönlendirilmiş bir fiziksel tedavisi olmuştur. Gerçekten de, geleneksel tıp kurumu ne yazık ki pelvik ağrının çoğunu pelvik organlara yüklemeye devam ediyor ve antibiyotikler, antienflamatuarlar, botoks ve diğer ilaç sınıfları da dahil olmak üzere çeşitli ilaçları bu duruma atmaya çalışıyor. Sinir blokajları ve hatta ameliyat gibi prosedürlerin tümü, en iyi ihtimalle, karışık sonuçlar vermiştir. Ve pelvik kaslar için fizik tedavi reçete edildiğinde, neredeyse her zaman tek başına, yani eşlik eden psikolojik/bilişsel destek, gevşeme eğitimi veya kendi kendine tedavi eğitimi olmadan reçete edilir.

Deneyimlerimize göre, pelvik ağrılı hastada sınırlı bir soliter fizik tedavi, vasattan kötü sonuçlara yol açar. Dahili tetik nokta çubuğumuzun onaylanmasına yol açan FDA çalışmamızda, hastalarımızın yaklaşık ¼’ü daha önce bir miktar fizik tedavi görmüştü ve başlangıçtaki semptom seviyeleri, daha önce fizik tedavi almamış olanlardan farklı değildi. Pelvik ağrıyı sadece fiziksel bir olay olarak ele almanın ve hastanın psikolojik ortamına ve içsel davranışına değinmeden pelvik kasları esnek ve ağrısız bir duruma getirmeye çalışmanın, nihayetinde yararlı olmadığı, yıllar boyunca güçlü kolektif deneyimimiz olmuştur. sıklıkla hastanın tedavi rejimini terk etmesine neden olabilir.

 Tabii ki, protokolümüzün fizik tedavi yönlerinin kronik pelvik ağrı ve işlev bozukluğundan kurtulmada önemli olmadığını söylemiyoruz. Kas temelli kronik pelvik ağrı sendromlarında pelvik taban içinde ve çevresinde gelişen miyofasyal tetik noktaları ve kas kısıtlamasını anlamak, teşhis etmek, değerlendirmek ve tedavi etmek esastır. Kendimizi Dr’ların çalışmalarının müritleri ve şampiyonları olarak görüyoruz. Janet Travel ve David Simon ve onların ufuk açıcı tıp ders kitabı Myofascial Pain & Disfunction. Hastalarımızı miyofasyal tetik noktaları için kapsamlı bir şekilde tedavi ediyoruz, altın standart olduğuna inandığımız değerlendirme ve tetik noktalarının belirlenmesi olduğuna inandığımız şeyi yürütüyoruz ve ardından onları özel manuel tetik noktası serbest bırakma, miyofasyal serbest bırakma, cilt yuvarlama ile daldırma inzivalarımızda birden fazla seansta tedavi ediyoruz.FDA onaylı dahili tetik nokta çubuğumuz, theracane, tetik nokta topları ve diğer araçları kullanarak hastalarımızı tetik noktalarının kendi kendine tedavisi konusunda kapsamlı bir şekilde eğitiyoruz ve tetik noktası kendi kendine tedaviyi takiben belirli yoga tipi esnemeleri öğretiyoruz. Tetik nokta kendi kendine tedavide kullanılacak basınç seviyesinin nasıl belirleneceğini ayrıntılarıyla anlatan “Basınç Prensibi” konseptimizi içeren, hastalarımızın yanlarında eve götürdüğü kendi kendine fizik tedavi tedavisine ilişkin rakipsiz 300 artı sayfalık bir kılavuz geliştirdik. Bu nedenle, görebileceğiniz gibi, protokolümüzün birinci sınıf bir fiziksel yönüne sahibiz ve onu geliştirmeye ve iyileştirmeye devam ediyoruz. 

Bununla birlikte, bizi çoğu sağlayıcıdan ayıran şey, psiko-fiziksel bir bozukluk olarak kronik pelvik ağrı sendromlarını derinlemesine anlamamız ve fiziksel protokolümüzle kapsamlı ve sürekli bir gevşeme/davranış protokolü ile eşleştirmemizdir.

KAS TABANLI PELVİK AĞRININ PSİKOLOJİK ORTAMINI GÖZDEN GEÇİRMEK, TİPİK OLARAK ETRAFA YAPIŞTIĞI ANLAMINA GELMEKTEDİR

Pelvik tabanın fiziksel kasılmasını, sinirliliğini, ağrısını ve işlev bozukluğunu sürdüren psikolojik ortam, geleneksel tıpta tam olarak ele alınmamıştır. Pelvisi düzenli olarak sıkan psikolojik/endişe ortamı göz ardı edildiğinde, pelvik ağrı tipik olarak kemirici ve devam eden bir problem olarak kalır. Anksiyete ve pelvik taban ağrısı arasındaki ilişki kabul edilse ve ilaçlar, psikoterapi, farkındalık veya nefes egzersizleri gelişigüzel veya kısmen önerilmiş olsa bile, bizim görüşümüze göre bu mekanizmalar yine de genellikle başarısız olur, çünkü pratisyen hastaya yeterince tavsiyede ve bilgi vermede başarısız olur. Hastanın sempatik sinir sistemini ve kaygısını derinden ve güvenilir bir şekilde aşağı regüle etmek için müdahalenin ne kadar önemli olduğuna dair bilgilendirmesi gerekir. 

Wise-Anderson protokolünü geliştirmekle geçen son 20 yılda, hastaların ağrılarını ve işlev bozukluklarını durdurmalarına yardımcı olmak için hem güçlü hem de önemli davranışsal ve psikolojik bir müdahale protokolü geliştirdik. Psikolojik alanda, olağanüstü ve benzersiz olduğuna inandığımız pelvik ağrı hastasının kaygı ve sinir ortamının anlaşılmasına ve tedavisine geldik. Bu yazıda, hastalara kaygılarını ve sempatik sinir sistemi uyarılmalarını azaltmayı öğretme yöntemimizi daha ayrıntılı olarak açıklıyoruz.

BÖLÜM 2 – GERİLİM-ANKSİYETE-AĞRI-KORUYUCU KORUMA DÖNGÜSÜ VE BUNU KIRMAK İÇİN GENİŞLETİLMİŞ PARADOKSİK GÜVENME YÖNTEMİ

ANKSİYETE PELVİK KASLARI NASIL SIKI VE AĞRILI TUTABİLİR?

Tedavi ettiğimiz kronik pelvik ağrı sendromlarındaki tipik etiyoloji (nedensellik şekli), kaygı eğilimi olan bir kişinin pelvis kaslarının, günlük kaygılarına yanıt olarak uzun bir süre, genellikle aylar hatta yıllar boyunca gerginleşmesidir. Ve onlarca yıl sürebilir. Anksiyeteye bağlı pelvik kas kasılmasının bu uzun periyodu sırasında, kronik olarak kasılmış kas dokusunda miyofasyal tetik noktaları oluşur ve daha sonra, genellikle yoğun bir akut stres periyodu ile, bu gergin ve kısıtlanmış kaslar belirli bir eşiğin üzerine itilir, ağrılı hale gelir ve üretir. çeşitli fiziksel işlev bozuklukları ve ağrı ile sonuçlanır. Pelvik kaslar kronik olarak bu sıkışık ve kasılmış duruşta kaldığında çok ağrılı, ağrılı (yanma, batma, sızlama, ateş etme, delme vb. her türlü ağrıyı içerir) ve tahriş olur. Bu kısıtlı durumda kan akışı engellenir, hareket açıklığı kısıtlanır ve normal ve semptomsuz yaşam işlevlerine izin veren nörolojik ilişkilerle etkileşim oluşur: idrara çıkma, dışkılama, cinsel aktivite, oturma, egzersiz ve diğer herhangi bir hareket veya işlev. Bu, pelvisi içerir.

TANSİYON-ANKSİYETE-AĞRI-KORUYUCU DÖNGÜ, KRONİK KAS TEMELLİ PELVİK AĞRILARIN KENDİNDEN BESLENEN KISIR DÖNGÜSÜNÜN KALBİDİR.

A Headache in the Pelvis adlı kitabımızın ilk baskılarında tanıttığımız ana kavram, gerilim-anksiyete-ağrı-koruyucu korumanın kendi kendini besleyen kısır döngüsüdür. Bu döngü, kas kaynaklı kronik pelvik ağrı bozukluklarının nedeni ve sürekliliğidir ve ağrılı, tahriş olmuş ve ağrılı pelvik kasların vücudun kendi kendine iyileştirdiği diğer durumlar gibi iyileşmek için çevresel alana ulaşamamasının nedenidir. Bunun nedeni, pelvik tabanın gerektirdiği önemli çoklu görev ve dahili pelvik tabanın (örneğin omuza karşı) normalde erişilemeyen ortamıdır. 

PELVİK TABAN KASLARI BİRÇOK OTOYOLUN MERKEZİ GİBİDİR.

Pelvik ağrı için yardım Pelvik taban, birçok otoyolun birleştiği ve kalp gibi pelvik tabanın neredeyse her zaman hareket ettiği ve idrara çıkma, dışkılama, cinsel işlev ve yapısal destek gibi temel yaşam işlevleri dahil olmak üzere farklı görevler için çağrıldığı bir merkez gibidir. Nefes alıp vermek bile pelvik tabanı hareket ettirir. En temel tam vücut hareketleri bile, vücudun çekirdeğine yakın destekleri nedeniyle pelvik taban kaslarını içerir.

Pelvis ağrılı ve ağrılı hale geldiğinde ve normal yaşam fonksiyonları bozulduğunda, pelvis anksiyete ve/veya sinir sistemi uyarılmasına karşı aşırı duyarlı hale gelir, buna burada birbirinin yerine geçebilir. Gerçekten de, anksiyetenin başlaması, aşırı irrite olmuş pelvik dokuyu hemen şiddetlendirebilir ve doğrudan kasların daha fazla sıkılaşmasına veya “korunmasına” neden olabilir. Anksiyete ve sinirliliğe tepki olarak ortaya çıkan bu ilk refleksif koruyucu kenetlenmenin ötesinde, pelvik ağrılı hastada gerçek ağrıya tepki olarak ek  bir refleksif sıkıştırma katmanı meydana gelebilir ve bu içsel davranışın tümü genellikle kişinin farkındalığının dışında gerçekleşir.

BACAKLAR ARASINDAKİ KUYRUK ÇEKİLMESİ OLARAK BİLİNEN PELVİK AĞRI OLGUSU

Pelvik ağrının biyolojik ve psikolojik olarak, korkunun, strese evrimsel bir refleks tepki olarak memeli kuyruğunu çeken pelvik kasların kasılmasına neden olduğu bir kuyruk-bacaklar-arasında-çekme fenomeni olarak nasıl anlaşılabileceğini önceki birkaç yazımızda tartışmıştık. Pelvik taban kaslarının ağrılı ve işlevsiz hale geldikten sonra, vücudun diğer, daha az karmaşık, daha kolay tedavi edilebilir bölümlerinde normalde meydana gelen bir şekilde iyileşmediğini anlamanın birkaç yolu vardır. Aslında, pelviste refleksif ve devam eden angajman ve kenetlenme, pelvik dokuyu esnek, rahat, işlevsel, ağrısız bir duruma geri getirmek için gerekli olan dinlenme, gevşeme, kan akışı ve stresten korunma türlerine müdahale eder ve bunları önler. 

KRONİK PELVİK AĞRI SENDROMLARININ YAKITI KAYGIDIR.

Kronik pelvik ağrı sendromlu hemen hemen tüm hastaların her gün yaşadığı şey, bir düzeyde kaygı veya sempatik sinir sistemi yukarı regülasyonudur. Kaygı, pelvik kasılmayı tetikleyebilir ve Gevirtz ve Hubbard’ın 1995 deneylerinde gösterdiği gibi, artan kaygı ile tetik noktalarında elektriksel aktivite güçlü bir şekilde artar. Anksiyete, durumu düzenli olarak şiddetlendirir ve bu zihinsel durum, hastanın katastrofik düşüncesi, pelvik ağrının duygularını ve deneyimlerini sıklıkla paylaşamama konusundaki izolasyonu ve hastaya önemli bir yardım veya rahatlama sağlamak için donanımlı olmayan geleneksel bir tıbbi kuruluş tarafından daha da beslenir. . Bizim protokolümüzde eğitim almamış pelvik ağrı hastalarının çoğu, tabii ki kendi önemli yan etkileri ve sorunları olan ilaçlar dışında, sinirsel rahatsızlık ve kaygı düzeylerini azaltmanın bir yolu yoktur.

Anksiyete ve refleks koruyucu korumanın varlığında, ağrılı kasılmış pelvis normal, semptomatik olmayan bir duruma geri dönmek için iyileşme alanı ve ortamı bulamaz. Bireyin kaygısına ek olarak doktorların şaşkınlığı da vardır. Doktor genellikle soruna yardımcı olamamasından dolayı hüsrana uğrar ve belki de bir şeyi gözden kaçırmış olabileceğinden sık sık endişe duymaz. Doktorlar problem çözücüdür. Kitabımızda ve diğer makalelerimizde tartıştığımız gibi, bazı doktorlar kronik pelvik ağrı sendromları sorununu çözmek için kendi çaresizliklerine iyi yanıt vermiyorlar. Doktor tarafından hissedilen herhangi bir endişe, belirsizlik veya çaresizlik hemen hemen her zaman hastaya iletilir – bu, etkisi hastayı ezici bir şekilde üzen bir iletişimdir.

Bu pelvik ağrının kaygıdan büyük ölçüde etkilenmesi ve devam etmesi, plasebo etkisinin durumu körüklemeye yardımcı olan kaygıyı azaltmasının nedenidir. Bu aynı zamanda birçok insanın kitabımızı okuduktan sonra semptomlarında azalma olmasının nedenidir. A Headache in the Pelvis’i okuduktan sonra semptomları azalan hastalarımızın çoğu, sonunda neler olup bittiğine dair mantıklı bir şey bulduktan ve sezgisel olarak uygulanabilir bir çözüm sunduğundan sonra duygusal rahatlamalarını bildirmektedir.

Anksiyete, sempatik sinir sistemi uyarılması ve refleks koruması, pelvisi ağrılı tutan ortamdır; Pelvik ağrı ve disfonksiyon için “iyileşme ortamı” yaratmak için endişeyi durdurma ve koruyucu koruma kavramıdır

Wise-Anderson Protokolü ile kas temelli kronik pelvik ağrı sendromlarını tedavi ettiğimiz 21 yıllık süre boyunca, pelvisi uzun bir ada tatiline gönderebilseydik, pelvisi iyileştirme ve rehabilite etme zorluğunun çok daha kolay olacağını sık sık söyledik. kronik olarak gergin, ağrılı, sinirli ve ağrılı halini rahatlatıp iyileştirmekten başka yapacak bir şeyi yoktu. Komik olarak ifade etmekle birlikte, bunu söylememiz, pelvik ağrının anlaşılması ve tedavisinde çok önemli bir soruyu ve pelvik ağrı için geleneksel tedavi alanında nadiren tartışılan bir soruyu kabul eder: yani, İyileşmek için ağrılı, kasılmış ve ağrılı pelvik kaslar? Gerginlik-anksiyete-ağrı-koruyucu koruma döngüsünü, tıpkı diğer kas koşullarının iyileşmesi gibi, pelvik taban kas irritabilitesinin tamamen iyileşmesine izin verecek kadar derin bir şekilde nasıl kesebiliriz?

GENİŞLETİLMİŞ PARADOKSİK RAHATLAMANIN İÇİ İYİLEŞTİRME ORTAMI.

Hem dış çevre hem de “yerel veya iç” çevre açısından fiziksel iyileşmeye izin veren bu “şifa ortamı” fikri, sezgisel olarak anlaşılabilir ve aşağıdaki çok tanıdık olanlar da dahil olmak üzere çok sayıda tıbbi durum ve tedavide uygulanmaktadır:

  • kemiğin hareketsiz kalmasını ve kemik iyileşme süreci için güvenilir bir iyileşme ortamı sağlamak için kırık bir kemik için alçı;
  • belirli boyun yaralanmalarından sonra boyun için boyunluk;
  • kesikler ve yaraların iyileşmesi için antiseptik merhemler ile birlikte yara bantları ve turnikeler;
  • inme ve beyin hasarı bozukluklarında kaybedilen fonksiyonun geri kazanılması için inme ve beyin rehabilitasyon merkezleri;
  • Uyuşturucu ve alkol kullanıcıları için, bağımlıyı hayatının uyuşturucu veya alkolden uzak durmasını zorlaştıran yönlerinden uzaklaştıran yatan hasta bağımlılığı inziva merkezleri.

Görüldüğü gibi, bu örnekler hem dışsal, sosyal-psikolojik iyileşme ortamlarını (bağımlılık inziva merkezleri, felç rehabilitasyon merkezleri vb.) hem de yerel, vücut odaklı şifa ortamlarını (kırık kemik için alçı, yara iyileşmesi, boyunluk vb.) içerir. İyileşme ortamının bu iki yönü de kronik pelvik ağrı sendromlarında çok önemlidir, çünkü dışsal, sosyal-psikolojik iyileşme ortamının faktörleri (anksiyete, iş ve aile stresleri) kasların yerel işlevi ve durumu ile ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiştir. Konvansiyonel tıptaki sayısız koşullar için yukarıda sıralananlar gibi kapsamlı ve uzun bir şifa ortamları listesi hazırlayabilmemiz ne yazık ki, ancak kronik pelvik ağrı sendromları için benzer bir kavram neredeyse hiç tartışılmamıştır.

Nezle olduğumuzda, iyileşmek için çevremizi değiştirmek zorunda değiliz; belki biraz daha uyur ve birkaç gün evde kalırız ama bunun dışında normal iş ve ilişki yaşam tarzlarımızı sürdürürüz. Bununla birlikte, pelvik ağrıdan ve yukarıdaki örneklere benzer diğer durumlardan kurtulmak, normal programımıza daha yüksek ve daha kasıtlı bir müdahale gerektirir. Uyuşturucu rehabilitasyonu, “uzak zamanın” neredeyse evrensel olarak kabul edildiği ve tüm tıp camiasının yanı sıra hastanın ailesi ve arkadaşları tarafından desteklendiği bariz ve iyi bilinen bir örnektir. Bu tür bakıcı ve sosyal destek, tam olarak pelvik ağrı hastasının iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu şeydir.

WISE-ANDERSON PROTOKOLÜ, HASTALARIN GÜNLÜK BİR “ŞİFA ORTAMI” YARATMASINA YARDIMCI OLUR

Bizim görüşümüze göre, pelvik ağrı hastasının semptomları sabahları, hafta sonları, tatilde veya sıcak bir banyoda olduğu gibi rutin olarak iyileştiğinde, “içsel iyileşme ortamında” bulunur. Kas gerginliği azaldı, sinir sistemi daha sessiz. Hastadaki iyileşme potansiyelini optimize etmek için kronik olarak kasılmış ve işlevsiz pelvik kasların bir “iyileşme ortamına” ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bu iyileşme ortamında pelvik kaslar gerilim-anksiyete-ağrı-koruyucu koruma döngüsüne yakalanmazlar. Wise-Anderson Protokolü, pelvik kasları ağrılı, tahriş ve ağrılı tutan kendi kendine beslenme döngüsünü kesintiye uğratmak için hastanın bu iyileşme ortamını düzenli olarak yaratmasına yardımcı olmaya odaklanmıştır.

Kırık bir bacakta yapabileceğiniz gibi pelvik kaslara tam anlamıyla bir “döküm” koyamaz veya uyanık ve uyarılmış bir sinir sisteminin saldırısından uzak uzun bir şifa tatili için tropik bir adaya gönderemezken, Gerilim-anksiyete-ağrı-koruyucu korumanın amansız kendini hissetme döngüsünü kapatmaya yardımcı olabilecek 2-4 saatlik günlük uygulama. Bunu günlük Genişletilmiş Paradoksal Gevşeme (EPR) uygulamasını kullanarak yapıyoruz. EPR uygulaması, sempatik sinir sistemimizin derin bir şekilde aşağı regülasyonunu sağlar, bu da sırayla pelvik ağrı ateşini ateşlemeyi durdurur ve pelvik kasların iyileşmesine izin verir.

Pelvik ağrıdan (prostatit, pelvik taban disfonksiyonu, interstisyel sistit, kronik dahil olmak üzere pelvik ağrıya verilen çeşitli teşhisleri dahil etmek istediğimiz) iyileşmek için normal yaşamınıza günde 2-4 saat önemli ve sürekli bir mola verme kavramı. proktalji, levator ani sendromu, diğerleri arasında), pelvik ağrıyı tedavi eden profesyoneller arasındaki mevcut konuşmanın bir parçası değildir. İnme ve ilaç rehabilitasyonu gibi belirli durumlar aylarca süren kapsamlı formatlarda tedavi edilmiş olsa da, fonksiyonel somatik bozukluğu olan bir hastanın bunu yapmaya teşvik edilmesi nadirdir. Yakın zamanda blogumuz için yazdığımız, kilitli bir bilgisayarı işlevsiz, yukarı regüle edilmiş bir sinir sisteminin durumuyla karşılaştıran bir makalede şunları belirtmiştik:

Kronik pelvik ağrısı olan kişilerle ilgili olarak, vücutlarının donmuş, kilitli bir bilgisayarınkine benzer bir bunalım yaşadığı söylenebilir. Zamanla çok fazla görev, stres, talep ve baskı birikmiş ve vücut kendini homeostatik, sağlıklı, varsayılan modundan uzak bir yerde bulmuştur. Telaşlı yaşamımızın taleplerine yanıt olarak, pelvik bölgenin kasları, bu streslerle başa çıkmanın ve üstesinden gelmenin bir yöntemi olarak kronik, inatçı bir koruyucu koruma modeliyle meşgul olmuştur. Normalde esnek ve ağrısız olan ve kolayca gevşeyip kasılabilen bu pelvik kaslar serttir ve kronik olarak kasılır ve işlevsizdir. Diğer bir deyişle, pelvis, tıpkı kilitli bilgisayar gibi vücudun kilitlenmesinin bir parçası haline gelmiştir.

HASTANIN EPR EĞİTİMİ VE İYİLEŞTİRME YOLCULUĞUNA “HIZLI BAŞLANGIÇ” İÇİN GENİŞLETİLMİŞ BİR PARADOKSİK RAHATLAMA İNDİRİMİ KULLANILMASI.

Genişletilmiş Paradoksal Gevşemenin sağladığı şey, bir hastanın semptomlarında nedensel ve kalıcı bir rol oynayan görevlerden, streslerden, taleplerden ve baskılardan düzenli bir günlük aradır. Bir asker savaştan yaralı olarak döndüğünde veya bir hasta felç geçirdiğinde, genellikle tüm bakıcılar ve aile kapsamlı, kapsamlı, uzun vadeli bir tedavi programını destekler. Hekimler, fizyoterapistler, psikologlar/danışmanlar ve hastanın sevdikleri aynı ekiptedir ve hastanın tam potansiyeline ulaşması için aylar veya yıllar boyunca sürekli, tekrarlayan bir iyileşme ortamının gerekli olacağını anlar.

Kronik pelvik ağrının fonksiyonel somatik bozukluğu için benzer bir metodoloji üzerinde çalışıyoruz; burada tedavi, hastanın fizik tedavi ile ilgili tüm eğitimi aldığı, çok haftalık, (9-30 gün) daldırma, yatan hasta kliniği ile başlar. Pelvik ağrı ve işlev bozukluğuna neden olan ve devam ettiren kısır döngüye derinlemesine müdahale etmek ve kırmak için 4-7 saatlik Genişletilmiş Paradoksal Gevşeme yöntemimize katılır.

Bu genişletilmiş, yoğun daldırma inzivası, hastaların kişisel ve iş taleplerine yanıt vermek için süregelen zihinsel anlatıyı ve düzenli olarak “açık” olma deneyimini düzenli olarak kapatmasına yardımcı olarak ve düzenli olarak yeterince uzun saatler harcayarak hastayı iyileşme yoluna sokar. Pelvik kasların esnek, rahat, fonksiyonel ağrısız bir duruma dönmesi için iyileştirici alçı oluşturmaya Genişletilmiş Paradoksal Gevşeme durumu kullanılır. Aslında, bu genişletilmiş EPR inzivasına yönelik araştırma yürütmedeki amacımız, hastayı birkaç hafta boyunca neredeyse kalıcı bir “uçak moduna” sokmak ve esasen, meditasyon inzivasının kadim pratiğini, aşağıdaki gibi fonksiyonel somatik bozuklukların tıbbi tedavisi olarak 21. Yüzyıla getirmektir. 

BÖLÜM 3 – SİNİR SİSTEMİNİ AŞAĞI DÜZENLEMEK VE PELVİK ZEMİNİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN GELENEKSEL MEDİTASYON İNDİRİMİNİ 21. YÜZYILA GETİRMEK

Binlerce yıldır, çoğu manevi veya bilgelik geleneğinde, derin içsel anlayış arayanlar için meditasyon ve tefekkürde uzun süreler harcamak yaygın olmuştur. Yüzyıllar boyunca sayısız kitap ve metin, Budist, Hindu, Yahudi-Hıristiyan ve Müslüman geleneklerinde meditasyon inzivası kavramını kapsamlı bir şekilde belgelemiş ve profillendirmiştir.

Gerçekten de, diğer İncil örnekleri arasında, İsa’nın çölde 40 gün tefekkür geçirdiği iddia edildi ve diğer tüm dini geleneklerin kutsal metinlerinde benzer hikayeler var. Buda’dan St. Francis’e, Hindu sadhularından Thomas Merton gibi çağdaş meditasyonculara, meditasyon yoluyla bedeni ve zihni susturmak yüce bir uygulama olmuştur. Bugün bile, çoğu hatha yoga dersinin sonundaki kısa meditasyon biçimleri de dahil olmak üzere, yoga pratiğindeki popülarite patlaması, meditasyon yoluyla sinir sistemini sakinleştirmenin bizim için iyi olduğuna dair ortak bir sezgiyi göstermektedir.

PARADOKSAL RAHATLAMA UYGULAMASI LAİK BİR MEDİTASYON ŞEKLİDİR.

Öğretmenim Edmund Jacobson, Aşamalı Gevşeme olarak adlandırdığı protokolü ile meditasyon da dahil olmak üzere diğer birçok uygulama arasında bir ayrım yapmak için büyük çaba harcadı. Progresif Gevşeme ile meditasyon, psikanalizde aktarım, spiritüalizm, yoga ve hipnoz gibi rahatlama sağlayan diğer uygulamalar ve fenomenler arasında bir ayrım yapmak istedi.

Jacobson, Aşamalı Gevşemeyi, yalnızca bir seans sırasında verilen talimatları izleyen uygulayıcılara dayanan, sinir sistemi uyarılmasını azaltmayı amaçlayan bilimsel ve tıbbi bir protokol olarak tanımlamak istedi. Yönteminin bilimsel etkinliğini göstermek için baryum ve floroskopi ile çok sayıda bilimsel deney yaptı. 1940’larda Bell laboratuvarlarıyla birlikte çalışarak, yönteminin etkinliğini belgelemek için kullandığı kaslardaki elektriksel aktiviteyi ölçebilen elektromiyografiyi icat etti.

 Jacobson’ın protestolarına ve gevşeme yöntemi ile gevşeme üreten diğer uygulamalar ve fenomenler arasında net ayrımlar çizme girişimlerine rağmen, çağdaş gevşeme yöntemleri ile eski meditasyon yöntemleri farklılıklardan çok benzerliklere sahiptir. Gevşeme yöntemleri ve m editasyon yöntemlerinin tümü, bedenin ve zihnin sakinleşmesini sağlamak için dikkati kontrol etmeyi amaçlar. Gevşeme öğretmenleri bornoz, mum veya tütsü yakmaz veya öğrencilere manevi konularda ders vermezken, temel ilkeler hem dikkati söylemsel düşünce ve bilişlerden uzaklaştırmak hem de düşünme ve zihinsel aktivitenin azaltılmasına izin veren bir odaklanmaya geri döndürmek için geçerlidir. Bu talimatlar, sempatik “dövüş ya da kaç” sinir sistemi uyarılmasını azaltmaya yardımcı olan ana bileşenlerdir.

Meditasyon ve gevşeme yöntemleri, en geniş perspektiften temelde aynıdır ve her ikisi de sinir sisteminin sakinleşmesini sağlayan evrensel ilkelerden ödünç alır. Psiko-fizyologlar gevşeme hedefini “stres azaltma” ve “otonom aşağı regülasyon” olarak adlandırabilirken, meditasyon öğretmenleri meditasyonu “iç huzurun pratiği” olarak adlandırabilirken, uygulayıcılar kazanırsa, aralarında esaslı bir fark yoktur. Gevşeme tepkisine giriş ve huzur ve sükunet kazanır; kısacası uygulayıcının yaptığı işe meditasyon dese de gevşeme dese bir şifa ortamıdır.

KISA DÜZENLİ RAHATLAMA DÖNEMLERİNİN BELİRLİ SAĞLIK ZORLUKLARINA YARDIMCI OLDUĞU VE ANKSİYETE AZALTILDIĞI GÖSTERİLMİŞTİR, AMA DAHA UZUN RAHATLAMA DÖNEMLERİNİN ETKİLERİ İNCELENMEMİŞTİR.

21. yüzyıldaki geleneksel bilgelik, stres ve hastalık arasındaki ilişkiyi kolayca anlar. Son birkaç on yılda, stres azaltma, yalnızca popüler medyada stres ve hastalık arasındaki ilişkinin sık sık bildirilmesi nedeniyle değil, aynı zamanda rutin olarak artan kesintisiz bilgisayar kültürü ile birçok insan stresin etkilerini hissettiği için çok ilgi çeken bir konu haline geldi. e-posta, metin, anlık mesaj, Twitter, Facebook vb. gibi çok sayıda portaldan insanı genellikle rahatsız edici uyaranlarla bombalar. İletişim teknolojilerinin patlaması ile sinir sistemimizin uyarılma kaynakları sonsuz hale geldi.

Stresi azaltmak için meditasyonun faydaları hakkında çok şey yazıldı. Gevşeme yöntemlerinde olduğu gibi, bu tür meditasyon müdahaleleri nispeten kısa zaman dilimleri şeklinde reçete edilir – belki de günde yarım saatten bir saate kadar dik ve sessiz oturması ve dikkati nefese, bir sese veya bir sese yönlendirmesi istenir. Gerçekten de meditasyonun depresyona, anksiyete bozukluklarına, kronik yorgunluk sendromuna ve irritabl bağırsak sendromu da dahil olmak üzere fonksiyonel somatik bozukluklara yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca kalp hastalığına bağlı semptomların azaltılmasına yardımcı olduğu ve kendi çalışmamızda ve daha önceki çalışmalarda pelvik ağrı semptomlarının azalmasında gösterilmiştir. Bununla birlikte, bu çalışmalar tipik olarak uzun, uzun süreli rahatlama/meditasyon dönemlerini içermez. Günlük, ½ saat – 1 saatlik periyotlarla sınırlı olma eğilimindedirler. Bu nedenle, meditasyon, düzenli ve güvenilir bir şekilde, günde bir kez, kısa süreler içinde yapıldığında, kuşkusuz, sinir sistemi uyarımını bir dereceye kadar azaltma kapasitesine sahiptir.

Bu çalışmalarda olduğu gibi, pelvik ağrı ile yaptığımız son 21 yılda, hastalardan günde iki kez, tipik olarak 30 dakika ile 50 dakika arasında kısa süreli Paradoksal Gevşeme yapmalarını istedik. Bu rejimle çok sayıda hastamızda mükemmel sonuçlar elde ettik. Bununla birlikte, sinir sistemi aşağı regülasyonunun iyileşme durumuna girmek için yeterince sakinleşmek için birkaç saate ihtiyaç duyan bazı hastalar var. Son zamanlarda, bu hastalar için, semptomları bir platoda olmaya devam edenler için günlük olarak 2-4 saat arasında, daha uzun değilse de, önemli ölçüde daha uzun Uzatılmış Paradoksal Gevşeme süreleri öneriyoruz.

Bununla birlikte, şu anda yaşadığımız şekillerde, birkaç saatten günlere (hatta haftalar veya aylar) kadar değişen uzun meditasyon/rahatlama dönemleri vardır, ancak bunlar çok nadirdir. Modern yaşam ve gerçek zamanlı erişim ve sürekli içerik üretimi talepleri, bu kablosuz, bağlantısız sabbatical’ı almamızı şiddetle caydırıyor. Meşguliyet iyidir, toplum bize söyler. Birinin “kablosuz” olduğu ve iletişim şebekesinden çıktığı bir ara vermek, 21. yüzyılda insanların ne düşündüğünün radar ekranında değil. Gerçekten de, iki veya üç haftalık bir tatil bile, işverenlerinin böyle bir molayı aşırı bulacağı korkusuyla birçok insanda endişeye neden olabilir. Ve meditasyon inzivaları dünyadaki birkaç merkezde sunulsa da, kronik pelvik ağrı sendromları için Wise-Anderson Protokolünde kullandığımız gibi, tipik olarak belirli bir tıbbi bozukluğun tedavisinin parçası olarak yapılmazlar.

WISE-ANDERSON PROTOKOLÜ’NDE ÖZEL TIBBİ TEDAVİ OLARAK MEDİTASYON UYGULAMASI.

Sinir sistemine yaşamın taleplerinin süregelen uyarılmasından derin bir dinlenme sağlayan uzun gevşeme inziva dönemlerinin gerçek fizyolojik iyileşme potansiyelini belgelemek açısından çok az bilimsel araştırma yapılmıştır. Meditasyon inzivaları tipik olarak tıbbi nedenlerle değil, ruhsal nedenlerle yapıldığından ve bir şirket tarafından uzun süreli sinir sistemi sessizliğinin faydalarına zaman ve araştırma enerjisi yatırımında elde edilecek ekonomik bir avantaj olmadığı için, çok az güvenilir.Böyle bir uygulamanın gerçek, bilimsel iyileştirme potansiyeline ulaşılabilir. Bazıları için, uzun bir süre sakinleşip huzurlu olabilseydiniz, tıbbi durumunuzu iyileştirme potansiyeline sahip olacağı açık olabilir; bununla birlikte, birçok insan geleneksel tıbbi sistem ve onun ilaçları ve prosedürleri dışında iyileşme senaryolarına çok az maruz kalmaktadır.

Wise-Anderson Protokolünde, şimdi aynı zamanda ve tıbbi, fizik tedavi ve psikolojik protokollerimizle birlikte yapılan meditasyon inzivasının modern, 21. yüzyıl versiyonunu inceliyoruz. Protokolümüzle birleştirilmiş genişletilmiş, yoğun bir rahatlama inzivasının, en dirençli kronik pelvik ağrı hastalarına bile yardım etmede keşfedilmemiş büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz.

RUHSAL ODAKLIDAN TIP ODAKLIYA: MEDİTASYONU 21. YÜZYILA TAŞIMAK

Bugünkü meditasyon talimatları ile yüzyıllar önce verilen meditasyon talimatları arasında çok az fark vardır. Gerçekten de, meditasyon topluluklarında eski talimatlara saygı duyulma eğilimindedir. Kavram, bir şekilde eski talimatların günümüze kadar uyulması gereken belirli bir güce sahip olduğu ve aksini yapmak sapkınlıktır. Meditasyon talimatlarının nispeten kısa ve seyrek olması, birinin meditasyona ilgisinin başlangıcında yapılması ve biri yaşamı boyunca meditasyona devam ettikçe seyrek olarak tekrarlanması veya keşfedilmesi nadir değildir. Kişiden meditasyonun nasıl yapılacağına ilişkin talimatları kendi kendine hatırlaması beklenir; örneğin, birçok gelenekte kişi genellikle nefesine dikkat etmeye yönlendirilir ve kişinin dikkati nefesin duyumundan her uzaklaştığında, kişi dikkatini tekrar ona vermelidir. Ancak meditasyon yapan kişi, bu kendi kendine talimatlardan ve kendi kendini motive etmekten sorumlu olmakla görevlidir.

Bugün hala aktif olan en popüler meditasyon geleneklerinde, genellikle kişinin dikkati  düşünerek dikkati dağıldığında ne yapması gerektiği konusunda verilen bazı talimatlar vardır, ancak yine, dikkati yeniden odaklamaya yönelik talimatlar çok nadirdir. Meditasyon yapanın, ilk talimatlar verildikten sonra, anbean dikkati yönlendirme konusunda kendisine koçluk yapması beklenir ve hiç kimse zaman içinde meditatörün zihninde gerçekte neler olup bittiğini gerçekten araştırmamıştır. Meditasyon yapmayı ilk öğrendiğimde, talimatlar göreceli bir acemi tarafından verildi ve uzun yıllar boyunca duruşumu düz tutmak ve dikkatimi karnımın alt kısmına odaklamak için verilen talimatlarla mücadele ettim. Bunu yapmak benim için genellikle zordu ve meditasyonların sonunda, bir miktar içsel sakinleşme meydana gelse de, sinir sistemimde gerçekten dikkate değer hiçbir şey olmadığını fark ettim.

Basitçe söylemek gerekirse, eski meditasyon talimatları, hastanın modern zamanlarda karşılaştığı stresler ve talepler bağlamında hastayı desteklemek için gerekli psikolojik içgörüye sahip olmama probleminden muzdariptir ve hastanın tıbbi semptomlarıyla olan özel ilişkisi. Diğer eski talimatların yanı sıra, bağdaş kurarak bir yastıkta oturmak ve düz bir omurga tutmak, 2015 yılında semptomatik bir pelvik ağrı hastası için sinir sistemi yukarı regülasyonu açısından çok zor olduğunu kanıtladı. Danışmanlık ve psikoterapi seanslarını kayıtlı bir CD’ye koymuyoruz ya da modern zamanlarda psikoloji hastalarına nasıl danışmanlık yapacağımızı belirlemek için eski metinlere güvenmiyoruz. Paradoksal Gevşeme’de, gevşeme uygulamasının talimatlarını ve eğitmen ile öğrenci arasındaki ilişkiyi, güvenilir bir gevşeme uygulamasının tüm nüanslarının ve inceliklerinin ele alınabileceği ve geliştirilebileceği modern bir bağlama getiriyoruz.

GENİŞLETİLMİŞ PARADOKSİK RAHATLAMANIN EVRİMİ

Paradoksal Gevşemeyi öğretme deneyimimizde, talimatlar ve dikkatin nasıl odaklanılacağı genellikle zihinde yaklaşık 10 ila 30 saniye tutulabilir. Bundan sonra, birisi dikkati yoğunlaştırma konusunda çok deneyimli değilse ve kendi kendine koçlukta iyi değilse, zihin gezinme eğiliminde olacaktır. Paradoksal Gevşeme, Edmond Jacobson’ın çalışmaları ve yıllar boyunca üzerinde çalıştığım meditasyon geleneklerinin sayısı tarafından bilgilendirildi. Paradoksal Gevşemenin gevşeme yöntemi, çoğunlukla, yıllar içinde kendi sempatik sinir sistemimi aşağı-düzenleme girişimim tarafından bilgilendirildi ve deneyimlediğim farklı öğretilerden ödünç almak bir dereceye kadar yardımcı oldu.

Günde 2-5 saatlik bir süre boyunca yapılan Genişletilmiş Paradoksal Gevşeme, son 21 yılda meditasyonu 21. yüzyıla çok özel ve özel olarak getiren bir gevşeme/meditasyon yöntemi olarak gelişmiştir. Birisi günlük olarak bu uzun zaman diliminde Paradoksal Gevşeme yapmakta ustalaştıkça, metodolojinin etkinliğinde niteliksel bir değişim olduğunu fark ettik.

Kronik pelvik ağrı, sinir sisteminin uyarılması ile beslenen bir problemdir. Birisi zihinsel ve duygusal olarak sakinleşebilseydi ve pelvik kaslarının ve ilgili bölgelerinin kronik kasılmasını serbest bırakabilseydi, pelvik ağrıları nispeten hızlı bir şekilde çözülürdü. Pelvik ağrının iyileşmesiyle ilgili temel sorun, pelvise, kaygı ve modern yaşamın ortak stresleri tarafından gün boyunca amansızca iletilen sinir sistemi stimülasyonunun saldırısından dinlenememesinden kaynaklanmaktadır.

Genişletilmiş Paradoksal Gevşemenin, “şebeke dışı” bir gevşeme inzivası biçimindeki amacı, iyileşmeyi başlatabilecek iki veya üç haftalık (veya muhtemelen daha uzun) bir süre boyunca sinir sistemi uyarılmasına bir ara vermek veya izin vermektir. Geri çekilme sırasında hastayı 4-7 saatlik Paradoksal Gevşeme seanslarına dahil ediyoruz. Çoğu zaman “kapıyı açmak” iyileşmedeki en zor süreçtir; Vücudun momentumu iyileşme yönünde başladığında, hasta genellikle protokole ve iyileşme yolculuğuna güvenilir bir şekilde bağlı kalabilir. Yoğun, çok haftalı Genişletilmiş Paradoksal Gevşeme inzivasının amacı budur.

METODOLOJİMİZ

Genişletilmiş Paradoksal Gevşemede kullandığımız metodolojilerden bazıları şunlardır:

  • Ortamdaki rahatsız edici gürültüleri engellemeye yardımcı olmak için gürültü önleyici kulaklıklar.
  • Işığı dışarıda tutmaya yardımcı olan ve sinirsel uyarımı sakinleştirmeye yardımcı olan sofistike, ışığı durduran bir uyku maskesi.
  • Hastanın uygulama sırasında dinlenmesi için ideal pozisyonu bulmasına, eski geleneklere değil, mevcut fiziksel semptomları ışığında hasta için en iyi olanı bulmasına yardımcı oluyoruz.
  • Daha da önemlisi, her 20 veya 30 saniyede bir gevşeme yapan gerçek canlı kişiye ayrıntılı ve optimize edilmiş talimatlar veriyoruz ve talimatlarımızda gevşemenin önündeki engelleri ele alıyoruz, örneğin: (1) aşağıdaki durumlarda kaçınılmaz olan rahatsızlıktan kaçma arzusu. ağrı içeren bir durumla oturuyorsunuz; (2) zevk arzusu ve acıdan kaçınma; (3) Paradoksal olarak ağrılı ve rahatsız edici bir fiziksel durumu, pelvik dokular için iyileştirici bir ortam sağlayan ve ağrılı ve rahatsız edici bir fiziksel duruma kaydırmanın temel bileşeni olan şimdiki ana odaklanmak yerine ideal bir sonuca ulaşma arzusu olması.

Son olarak, bir kişi bizimle dinlenme inzivasından sonra eve gittiğinde, onlardan herhangi bir hastadan nadiren isteneni, yani sinir sistemi için bir ara oluşturmak için günde 2 ila 3 saat ayırmalarını istiyoruz. Onlardan erken kalkmalarını ya da ağrıları felç iyileşmesi gibi belirli bir rehabilitasyon süresi gerektiren kritik bir durum olsaydı alacakları zamanı bir şekilde yaratmalarını istiyoruz. Bunu çok özel, tıbbi bir nedenden dolayı yapıyoruz: 21 yıllık deneyimimizde bunun, pelvik kasların nedensel ve kalıcı temelini oluşturan kısır gerilim-kaygı-ağrı-koruyucu koruma döngüsünü kırmak için gerekli bir taahhüt olduğunu bulduk. 

Gevşeme seansının uzunluğunun, hastalarımızın belirli bir alt popülasyonunda yöntemin etkinliği için kritik olduğunu bulduk. Bu, bozukluğu etkilemek için yeterli çekişe sahip olmayan bir ilacın minimumdan az bir miktarını almakla, dozu etkinlik gösteren bir doza yükseltmek arasındaki farkla aynıdır. 14 günlük bir daldırma programında kısa bir Paradoksal Gevşeme seansı ile saatlerce süren seans arasında niteliksel bir fark bulduğumuz sonucuna vardık. Belli ilaçların etkinliği için bir minimum dozaj olduğu açıktır; aynı şekilde, belirli hastalar için ayrılan süre açısından minimum bir rahatlama “dozajı” olduğunu görüyoruz. Bazı hastalar için ½ saat/gün ile günde 3 saat Paradoksal Gevşeme yapmak arasındaki fark, ağrıda kalma ile ağrıyı giderme arasındaki farkı yaratır.

Ayrıca, günde 4-7 saat Genişletilmiş Paradoksal Gevşeme yaptığımız bu daha uzun, çok haftalı dinlenme inzivalarına yönelik araştırmamızla bağlantılı olarak, kapsamlı bir “eve götürme kiti” geliştirdiğimizi duyurmaktan heyecan duyuyoruz.Bu kit ile amacımız, hastanın evde dinlenme inzivasının iyileştirici ortamını mümkün olduğunca “yeniden yaratabilmesi” için mümkün olduğunca fazla çevresel destek sağlamaktır. Kit, görsel-işitsel kayıtlarla kişisel doğası nedeniyle, dinlenme inzivası sırasında meydana gelen öğretmen-öğrenci bağlantısını da güçlendirecektir. Ayrıca, çok çeşitli anksiyete ve fonksiyonel somatik bozuklukların tedavisi için kitin tek başına bir ürün olma olasılığını da keşfedeceğiz.

Bu yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz. 

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz