Seanslarda Parmak Oyunları Oynamak İçin 5 Sebep

Seanslarda Parmak Oyunları Oynamak İçin 5 Sebep

Annemin kucağında oturup yüzünün birkaç santim önünde parmak hareketlerini taklit ederken “Nerede başparmak? Nerede başparmak? İşte burada! İşte burada!” diye oyun oynadığım anılarımı buldum.

Bu hatıralar size de tanıdık geliyor mu?

Maalesef, gözlemlediğim üzere artık çok az ebeveyn parmak oyunlarını kullanıyor- el ve parmak hareketleriyle şarkı ve sözcükleri birleştirerek oynanılan oyunlar… Ve bunun anlamı, artık çocuklar dil ve okuma-yazma gelişiminde parmak oyunlarının pozitif etkilerinden yoksun kalıyorlar. Bu oyunlar eski moda, sıkıcı veya anlamsız görünebilir; ancak ben seanslarımda çocuklarla çalışırken bu oyunları kullandığımda büyük başarılar elde ettim. Bundan dolayı çocuklarla parmak oyunları oynamak için 5 iyi sebep sunuyorum;

1. Parmak oyunları erken okuryazarlık becerilerini destekler:

Parmak oyunları zengin bir fonemik farkındalık sağlar. Ben erken çocukluk sınıflarında direkt dikkat ve oto-kontrol gelişimi için geçiş şarkılarını kullanıyorum. Bu parmak oyunları tekrar, ritim ve kafiye gibi erken okuryazarlık becerileriyle dolu. Aynı zamanda çocuğa tek sözcükte el çırpma farkındalığını kazandırıyor.

2. Parmak oyunları anlatı yapılarını barındırır:

Parmak oyunları karakter, ortam, sorun, çözüm ve tema gibi hikaye bileşenlerini barındırır. “Mini Mini Örümcek” oyunu bu bileşenlerin hepsini barındırır; Örümcek -> Karakter, Su borusu -> Ortam, Yağan yağmur -> sorun, Boruya geri tırmanmak -> çözüm. Bu şarkı aynı zamanda “Asla vazgeçme” temasını da barındırır. Parmak oyunlarıyla bunu tekrar tekrar söylemekle çocuklarınıza erken dil gelişimleri için yaratıcı bir ortam sağlamış oluyorsunuz.

3. Parmak oyunları çocuk-yetişkin bağını güçlendirir

Bebekler, küçük çocuklar ve okul öncesi çocuklar yetişkinlerin yüzlerine bakmayı severler. Yüzlere karşı dikkat süreleri diğer tüm uyaranlara olan dikkatlerinden daha uzundur. Yüz ifadeleri, duygular ve ses değişimleri ayrıca dikkatlerini yakalayan ayrıntılardır. “Anne Annenin Gözlükleri” gibi basit oyunlar çocukların yetikinlerle dokunma, gıdıklama ve gülme yoluyla ilişki kurmasına yardımcı olur.

4. Parmak oyunları motor becerileri destekler

Vücutta kollar ile bacaklar arasına hayali bir çizgi çektiğimizde, bu çocukların motor gelişimi için bir dönüm noktasıdır; temel güce, el baskınlığına, görsel takibe, vücut farkındalığına ve oto-kontrole olanak sağlar. Benim en sevdiğim oyun “Ayak Başparmağı Nerede?” dikkati vücudun bir bölgesinden diğer bölgesine geçmek zorunda bırakırken bağımsız parmak hareketleri yapmayı da gerektirir.

5. Parmak oyunlarının pile ihtiyacı yoktur

Dil ve Konuşma Terapistleri ve ebeveynler parmak oyunları şarkılarını istedikleri yerde, istedikleri zaman oynayabilirler. Arabada, yemek yaparken, yıkanma zamanında veya yatma zamanında… Parmak oyunları çocuğun hafızasında yer eder ve gelecek yıllarda dil becerilerine yardımcı olur.

KAYNAKÇA: https://blog.asha.org/2018/12/07/getting-back-to-basics-5-reasons-to-use-fingerplays-in-sessions/