Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?

Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?

Serebral palsi, hafiften zayıflatıcıya kadar sıralı çeşitli semptomlarla karakterizedir. Serebral palsili bir bireyseniz semptomlarınız, aynı zamanda serebral palsili olan başka bir bireyin yaşadığı semptomlara –ancak daha az veya daha fazla
şiddetli- benzer.

Serebral palsinin semptomları, aşağıda belirtilenlerin herhangi bir kombinasyonunu içerir: kas kontrolü eksikliğikoordinasyonun azalması, net konuşma güçlüğü, bilişsel eksiklikler ve çiğneme ve yutma problemleri.


Sık Görülen Belirtiler

Serebral palsinin temel bir özelliği, yeteneklerde bir düşüş ile karakterize edilen diğer birçok çocukluk nörolojik durumunun aksine, normal yeteneklerde gelişiminin olmamasıdır.

  • Fiziksel ZayıflıkSerebral palsi, en yaygın olarak, vücudun bazı kaslarının kasıtlı olarak kontrol edilmemesi olarak ortaya çıkmaktadır. En erken belirtiler erken bebeklik döneminde başlayabilmektedir.
  • Azalan Beceri veya YürüyememeBazen serebral palsiye sahip çocuklar yaşlarına uygun gerektiği şekilde emeklemezler veya yürümezler. Bazı çocuklar ise hiçbir şekilde yürüyemez veya emekleyemez ve bazıları bir bacağını veya ayağını sürüklerler. Bir çocuk alışılmadık bir pozisyonda da yürüyor olabilir.
  • Azalan Beceri veya Kolları Kullanamama: Serebral palsi, kolların veya ellerin bir veya iki taraftaki hareketini etkileyebilir, çocukların nesneleri tutmasını veya taşımasını veya yazı yazma gibi ince motor koordinasyonu gerektiren işleri nasıl yapacağını öğrenmesini zorlaştırabilir.
  • Öğrenme güçlüğü: Serebral palsili çocukların hepsi olmasa da çoğu; öğrenme gecikmeleri, öğrenme güçlükleri veya bilişsel eksikliklere sahiptir. Spesifik problemler arasında yavaş öğrenme, ortalamanın altında IQ seviyesi veya sözel, matematik veya uzamsal yeteneklerdeki eksiklikler sayılabilir.
  • Yutma Sorunları: Serebral palsi yüz, ağız veya boğaz kaslarının zayıflamasına neden olduğunda, bu durum
    çiğneme, yutma veya konuşmasorunlarına neden olabilmektedir. Serebral palsili bazı çocuklarda ve yetişkinlerde yemek yerken veya dinlenirken salya akma durumu olabilmektedir.
  • Geveleyerek Konuşma veya Spastik Konuşma: Serebral palsili kişilerin konuşma kalıpları düzensiz hızlı, yavaş, sessiz veya yüksek sesli konuşmanın düzensiz paternlerinde karakterize edilen, yuvarlayarak veya spastik konuşma olabilir. Bu, kas gücünün ve koordinasyonunun azalmasının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır ve serebral palsili bazı çocukları ve yetişkinleri etkilemektedir.
  • Mesane veya Bağırsak Kontrolü Eksikliği: Bağırsak ve mesane kontrol sorunları arasında retensiyon (istediğiniz zaman gidememe) veya inkontinans (istemediğiniz zamanda kontrol kaybı) veya her ikisinin kombinasyonu bulunabilmektedir.
  • Nöbetler: Serebral palsili kişilerin yaklaşık %30’u nöbet geçirir

Nadir Belirtiler

Serebral palsili bazı kişiler daha az yaygın semptomlar yaşayabilir;

  • Görme Bozuklukları ve Göz Sorunları: Bir veya iki gözde görme keskinliğinde azalma veya göz tembelliği bazı serebral palsili kişileri etkileyebilir.
  • Titremeler ve Tikler: Serebral palsili bazı çocuklar, istirahat halindeyken veya hareket etmeye çalışırken yüz, kol veya vücudun diğer kısımlarında titreme yaşayabilir. Sizde veya çocuğunuzda serebral palsi varsa, istemsiz ataklar yaşayabilirsiniz. (bilerek değil) tiklerin tanımına uyan hareketler.
  • Duyusal Açıklar: Azalmış duyu, serebral palsili kişilerde nadir görülen bir şikayet değildir, ancak bu semptomu yaşarsanız, normal motor hareketini engelleyebilir. Ağrılı hisleri gerektiği gibi hissetmiyorsanız, yaralanmalara da katkıda bulunabilir.
  • Psikiyatrik Belirtiler: Bazen serebral palsili kişilerde ajitasyon, saldırganlık, kaygı veya halüsinasyon belirtileri gelişebilir.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Serebral palsi genellikle doğumda mevcuttur, fakat hemen belli olmayabilir. Bunun nedeni ise, serebral palsinin yeni doğmuş bir bebekten beklenmeyen bazı becerilerde eksikliğe neden olabilmesidir. Çok küçük bebeklerde görülebilen bazı erken
belirtiler arasında beyin felci, yemek yerken boğulma, yuvarlanmama ve sol ve sağ kolların veya bacakların eşit olmayan hareketleri yer almaktadır.

Kaynakça

Bu makale Dr. Heidi Moawad tarafından yazılmıştır. Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.