Serebral Palsi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Serebral Palsi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Serebral palsi hakkında en çok sorduğunuz soruların bazılarına yanıt vermeye karar verdik. İşte cevaplarınız!

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi, bir kişinin hareket etme, denge ve duruşunu koruma yetisini etkileyen bir kalıcı bozukluklar grubudur. Çocuklarda en yaygın görülen motor engeldir: Amerika Birleşik Devletlerinde, dereceleri değişkenlik göstermekle birlikte her 345 kişiden birinde görülür.

Serebral Palsinin Nedeni Nedir?

Serebral palsi öncelikle doğuştan gelen bir bozukluktur. Düşük doğum ağırlıklı veya erken doğan çocuklarda ve ikiz veya üstü doğan çocuklarda sık görülen bir beyin gelişimi anomalisinden kaynaklanır. Maternal enfeksiyon, doğum komplikasyonları veya kernikterus (yenidoğan sarılığının neden olduğu bir tür beyin hasarı) sonucunda da ortaya çıkabilir.

Serebral Palsinin İlk Belirtileri Nelerdir? 

İlk belirtiler genellikle, bebeklerin başlarının yukarı kaldırıldığında geri düşmesi veya vücutlarının sert veya sarkık hissedilmesidir. Yuvarlanamayan, dengesiz bir şekilde emekleyen veya ellerini ağzına götüremeyen bebeklerin de serebral palsi olduğundan şüphelenilir. Serebral palsi, semptomlara ve çocuğun zaman içindeki gelişimine göre teşhis edilir. Görüntüleme çalışmaları ile beyindeki anomaliler fark edilebilir, ancak bir anomalinin saptanmış olması, bozukluğun kesin teşhisi demek değildir.

Serebral Palsinin Farklı Türleri Nelerdir?

Etkilenen çocukların çoğu, belirleyici özelliği sarsıntılı hareketler ve eklem sertliği olan spastik serebral palsiye sahiptir. Ayrıca, ataksik serebral palsi (sakarlık ve dengesizlik belirgindir), atetoid serebral palsi (istemsiz hareketlere neden olur) ve hipotonik CP (kaslar "gevşektir") veya karışık serebral palsi gibi türleri bulunur.

Serebral Palsi Yaşla Birlikte Kötüleşir Mi?

Serebral palsi ilerleyen türden bir bozukluk değildir, yani bir çocuk yaş aldıkça semptomları kötüleşmez. Yine de yaşamın sonraki dönemlerinde bozukluk sonrası sendromu ("post-impairment syndrome") gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Söz konusu sendromda, kemik deformitesi, kas anomalileri ve aşırı kullanım yaralanmaları bir araya gelerek ağrıların artmasına, yorgunluğa ve sakatlığa yol açabilir.

Serebral Palsili Bir Kişi Ne Kadar Yaşayabilir?

Bunun yanıtı, büyük ölçüde semptomların kapsamına ve ağırlığına bağlıdır. Hafif semptomları olan bazı kişiler 70’lerinin sonlarına kadar yaşayabilir. Ağır serebral palsililerin (başlarını kaldıramayanlar ve tüple beslenme ihtiyacı olanlar gibi) ortalama ömrü 17 yıldır.

Bir Çocuk Büyüdükçe Serebral Palsiyi Atlatabilir Mi?

Hafif serebral palsili çocukların "büyüyünce" iyileşebildiği yönünde görüşler ortaya atılmıştır. Bu tartışmalı bir görüştür, çünkü bazı bilim insanları, ilk tanıların yanlış koyulmuş olması nedeniyle bu tür iddiaların ortaya atılmış olabileceğini düşünmektedir (diğer birçok tıbbi durumun hafif palsi benzeri semptomlara neden olabileceğini göz önüne alarak).

Bazı araştırmalara göre, “büyüyünce” serebral palsiyi atlatan çocukların önemli bir kısmına, daha sonra nöbet bozukluğu, duyu bozukluğu, önemli zihinsel yetersizlik veya başka bir nörolojik sorun tanısı koyulmuştur.

Kaynakça
Bu makale Heidi Moawad tarafından yazılmıştır. Makalenin orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.