Serebral Palsili Çocuklarda Farklı Oturma Pozisyonları

Serebral Palsili Çocuklarda Farklı Oturma Pozisyonları

Çoğu zaman, pediatrik ergoterapistler veya fizyoterapistler serebral palsi ve adaptif oturma bozukluğu olan çocuklarla çalışır. Araştımacılar serebral palsi, tekerlekli sandalye pozisyonu ve kısa dönem etkileri olan çocuklar üzerine yeni bir çalışma yayınladı. Araştırmacılar, ayaktan serebral palsi olmayan küçük çocuklar için uyarlanabilir oturma müdahalelerinin çok boyutlu etkilerini değerlendirdi.

Çalışmanın Metodolojisi

Katılımcılar ayaktan serebral palsi (Seviye IV veya V) olan 20 çocuğu (ortalama yaş 4,5 yıl) içeriyordu. Eğitimli bir değerlendirici, çocukları Gövde Kontrolünün Segmental  Değerlendirmesi’ni kullanarak statik, aktif ve reaktif görevlerde gövde kontrol yetenekleri açısından değerlendirdi. Ayrıca, çocuklarının günlük aktivitelerine ve sosyal ve bilişsel alanlara katılımları hakkında da görüşülmüştür. Çocuk ve ailenin işlediği alanlarda Uyarlanabilir Oturma için Aile Yardımcı Teknolojisi Ölçeği de tamamlanmıştır.

Veriler 3 farklı zamanda toplandı: Başlangıçta, 6 hafta ve 3 ay sonra, ilk adaptif oturma sistemlerini aldıktan sonra toplandı.

Serebral Palsi, Tekerlekli Sandalye Konumlandırması ve Kısa Vadeli Etkiler Üzerine Çalışmanın Sonuçları

Veri toplama ve analizini takiben araştırmacılar şunları belirtti:

  • Taban çizgisi ile 6 hafta arasındaki statik ve aktif gövde kontrol skorları ile taban çizgisi ve 3 ay arasındaki skorlar önemli ölçüde iyileşti.
  • Günlük aktivite ölçeği skorları başlangıç ​​ve 3 ay ile 6 hafta ve 3 ay arasında önemli ölçüde iyileşti.
  • Çocuk ve ailenin genel olarak işleyişinde anlamlı, büyük kazançlar başlangıç ​​ve altı hafta ile başlangıç ​​ve 3 ay arasında tespit edildi.

 

Araştırmacılar, ayaktan olmayan serebral palsi Seviye IV ve V olan çocuklar için uyarlanabilir bir oturma sisteminin kullanılmasının ardından, vücut fonksiyonu, aktiviteleri, katılımı ve çocuğun çevresinin çok boyutlu, kısa vadeli etkilerinin olduğu sonucuna varmışlardır.

Kaynakça: https://www.yourtherapysource.com/blog1/2020/03/10/cerebral-palsy-wheelchair-positioning/