Ses Bozukluklarının Sebepleri
Ses
Akciğerlerden ses kıvrımlarına doğru bir hava akışı olduğunda ses üretilir. Bu kahkaha, ağlama, şarkı söyleme ve konuşma şeklinde de olabilir. İnsan sesinin üretilme mekanizması üç bölüme ayrılabilir: akciğerler, larinks içindeki ses kıvrımları ve artikülatörler.
Ses kıvrımları yaralanma sonucu normal hareket edemiyorsa, üretilen seste değişkenlikler görülür. En sık görülen semptom ses kısıklığıdır. Sızıntıya izin veren hava akımını bozan herhangi bir bozukluk ses kısıklığına neden olur. Ses bozukluğu anormal zift, ses yüksekliği veya larinks tarafından üretilen sesin kalitesini içeren bir problem olarak tanımlanabilir.
Ses Bozukluklarının Nedenleri
Ses bozuklukları çeşitli fiziksel, psikolojik ve çevresel faktörlerin sonucu olabilir. En yaygın nedenleri aşağıda derledik.
Vokal suistimal (sesin zorlanması veya aşırı kullanılması)
Ses bozukluğu olan kişilerin % 50’sinden fazlasına sesi kötüye kullanma ve aşırı kullanma teşhisi konulur. Öğretmenler, spor eğitmenleri ve şarkıcılar gibi profesyonel ses kullanıcıları, seslerini popülasyonun geri kalanından daha fazla kullanırlar. Dinlenmeye ihtiyaç duyulduğunda ve / veya tavsiye edildiğinde bile kullanmaya devam ettiklerinden seslerini zorlama riski daha yüksektir.
Alerjiler, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonlar
Saman nezlesi gibi alerjilerin yanı sıra enfeksiyonlar da çoğu zaman ses tellerinin (ödem) şişmesine neden olur. Sonuç genellikle ses kısıklığı veya tam bir ses kaybıdır (afoni).
Boğaz dehidrasyonu
Sağlıklı bir sese sahip olmak için ses tellerinin etrafındaki alan nemli tutulmalıdır. Tozlu ortamlar, klimalı odalar, sigara (pasif içicilik dahil), alkol ve sık kafein alımı boğaz kurumasına ve ses değişikliklerine neden olur.
Gastroözofageal reflü
Bu, alkol ve baharatlı yiyeceklerin neden olabileceği asitlerin neden olduğu midede “yanma” hissini ifade eder. Asit özofagusdan çıkar ve laringeal bölgeye doğru salınır. İlaç ve diyet bunu önleyebilir.
Sigara içmek
Akciğerlere ve işlevlerine yönelik bir tehdit olmasının yanı sıra, sigara içmek ağızda ve ses kıvrımları bölgesinde kuruluğa neden olur. Bu ses kısıklığına (bazen kalıcı), vokal nodüllere ve Reinke ödemine (vokal kordların şişmesine) neden olur.
Yaşlanma ve nörolojik durumlar
Yaşlanma, ses tellerinin yapısında ve ses yolunun çevresindeki kaslarda değişikliklere neden olur. Parkinson hastalığı ve diğer nörolojik durumlar gibi koşullar, solunum mekanizmasından ses üretimine yansıyan sorunlara neden olabilir.
Psikolojik stres
Fiziksel hasar görünmese veya teşhis edilmese bile kişi sesini kaybedebilir. Stres veya psikolojik sorunlar bir insanın sesinin kısık olmasına veya hatta sesini geçici olarak kaybetmesine neden olabilir.
Adet döngüsü
Adet döngüsünde ikincil olan hormonal değişiklikler, ses üretimini etkileyen fiziksel değişikliklere neden olabilir. Artan subglottal (ses tellerinin altındaki alan) basınç ses kısıklığına veya ses kaybına neden olabilir.
Dil ve Konuşma Terapistinin Rolü
Dil ve konuşma terapisti (DKT), ses bozuklukları da dahil olmak üzere iletişim sorunlarının değerlendirilmesi ve müdahalesi konusunda eğitilmiştir. DKT, ses terapisinden ve sesin rehabilitasyonundan sorumludur. Sesin çeşitli yönleri analiz edilir: ses kullanımı, nefes desteği, ses yerleştirmesi, genel sağlık ve kişinin yaşam tarzı kontrol edilir. Ardından ses hijyeni, nefes alma ve rahatlama egzersizleri ve sesi larinkse herhangi bir sıkıntı vermeyecek şekilde yansıtmak için uygun ses yerleştirme önerileri içerebilecek bireysel bir tedavi planı hazırlanır. Bu hedeflere ulaşmak için çeşitli teknikler kullanılır.
Kaynakça
https://deputyprimeminister.gov.mt/en/sls/Pages/Voice-Disorders.aspx#Role%20of%20SLP
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94