Sesinizin Sağlıklı Olmadığını Nasıl Anlarsınız
Sesiniz, gırtlakta birbirinin karşısında konumlanmış iki düz kas dokusu bandı olan ses kıvrımlarının titreşimi ile üretilir. Larinks, dilin tabanı ile akciğerlere geçiş yolu olan trakeanın tepesi arasında yer alır.
Konuşmadığınızda nefes alabilmeniz için ses kıvrımları açıktır. Ancak konuşma zamanı geldiğinde, beyin bir dizi olayı düzenler. Akciğerlerden gelen hava üflenirken ses kıvrımları birbirine yapışarak onları titreştirir. Titreşimler, sesi modüle etmek için yankılanan boşluklar olarak görev yapan boğaz, burun ve ağızdan geçen ses dalgaları üretir. Sesinizin kalitesi, perdesi, sesi ve tonu ses kıvrımlarının boyutu ve şekli ve yankılanan boşluklar tarafından belirlenir. Bu yüzden insanların sesleri kulağımıza çok farklı gelir.
Pek çok insan işi için sesini kullanır. Şarkıcılar, öğretmenler, doktorlar, avukatlar, hemşireler, satış görevlileri ve konuşmacılar seslerinden büyük talepte bulunanlar arasındadır. Bu, onları ses problemleri geliştirme riskine sokar. ABD’de tahmini 17,9 milyon yetişkin, sesleriyle ilgili sorunlar olduğunu bildirdi. Bu rahatsızlıkların bazıları, sesine dikkat edilerek önlenebilir.
Sesinizin sağlıklı olmadığını nasıl anlarsınız?
Aşağıdaki sorulardan herhangi birine "evet" yanıtı verirseniz, bir ses sorununuz olabilir:
- Sesiniz kısık mı yoksa rahatsız mı?
- Şarkı söylerken bazı yüksek notalara çıkma yeteneğinizi mi kaybettiniz?
- Sesin aniden daha derin mi geliyor?
- Boğazınızı sık sık çiğ, ağrılı veya gergin mi hissediyorsunuz?
- Konuşma güçlüğü mü var?
- Kendinizi defalarca boğazınızı temizlerken mi buluyorsunuz?
Bir ses sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, altta yatan nedeni belirlemek için bir doktora danışın. Kulak, burun ve boğaz hastalıkları veya bozuklukları konusunda uzmanlaşmış ve bir ses bozukluğunu en iyi teşhis edebilen bir doktora danışın. Kulak burun boğaz uzmanınız sizi bir dil ve konuşma terapistine yönlendirebilir. Dil ve konuşma terapisti, sesinizi kullanma şeklinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır
Ses sorunlarına ne sebep olur?
Ses sorunlarının nedenleri şunları içerir:
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Gastroözofageal reflüden kaynaklanan iltihaplanma (bazen asit reflü, mide ekşimesi veya GERD olarak adlandırılır)
- Sesin kötüye kullanılması ve aşırı kullanılması
- Vokal nodüller veya laringeal papillomatoz gibi ses kıvrımlarında büyümeler
- Gırtlak kanseri
- Nörolojik hastalıklar ( spazmodik disfoni veya vokal kord felci gibi )
- Psikolojik travma
Ses problemlerinin çoğu, altta yatan nedeni tedavi ederek veya bir dizi davranışsal ve cerrahi tedavi yoluyla tersine çevrilebilir.
Ses sorunlarını önlemek için ipuçları:
Susuz kalmayın. Bolca su için. Günde altı ila sekiz bardak tavsiye edilir.
- Vücudun su kaybetmesine ve ses kıvrımlarının ve gırtlağın kurumasına neden olabilecek alkol veya kafein içeren içecek alımınızı sınırlayın. Alkol ayrıca boğazı çevreleyen mukoza zarlarını da tahriş eder.
- Evinizde bir nemlendirici kullanın. Bu özellikle kışın veya kuru iklimlerde önemlidir. Yüzde otuz nem önerilir.
- Bazı soğuk algınlığı ve alerji ilaçları dahil olmak üzere ses kıvrımlarını kurutan ilaçları kullanmaktan kaçının veya sınırlandırın. Ses problemleriniz varsa, doktorunuza hangi ilaçların sizin için en güvenli olacağını sorun.
Sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyet uygulayın
- Sigara içmeyin ve ikinci el sigara içmekten kaçının. Duman ses kıvrımlarını tahriş eder. Ayrıca, ses teli kanseri en çok sigara içen kişilerde görülür.
- Baharatlı yiyecekler yemekten kaçının. Baharatlı yiyecekler mide asidinin boğaza veya yemek borusuna girmesine ve mide ekşimesine veya GÖR’ye neden olabilir.
- Diyetinize bol miktarda tam tahıl, meyve ve sebze ekleyin. Bu yiyecekler A, E ve C vitaminlerini içerirler ayrıca boğazı çevreleyen mukus zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.
Soğuk algınlığı veya gripten kaçınmak için ellerinizi sık sık yıkayın.
- Yeterince dinlenin. Fiziksel yorgunluğun sese olumsuz etkisi vardır.
- Düzenli egzersiz, dayanıklılığı ve kas tonusunu artırır. Bu, düzgün konuşma için gerekli olan iyi bir duruş ve nefes almanın sağlanmasına yardımcı olur.
- Kalıcı mide ekşimesi veya GÖR’nüz varsa, diyet değişiklikleri veya alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olabilecek ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.
- Alkol veya tahriş edici kimyasallar içeren gargaralardan veya gargaralardan kaçının. Yine de alkol içeren bir gargara kullanmak istiyorsanız, kullanımınızı oral durulama ile sınırlandırın. Gargara yapılması gerekiyorsa, tuzlu su solüsyonu kullanın.
- Kalıcı ağız kokusunu tedavi etmek için gargara kullanmaktan kaçının. Ağız kokusu (ağız kokusu), burunda, sinüslerde, bademciklerde, diş etlerinde veya akciğerlerde düşük dereceli enfeksiyonlar gibi gargaranın tedavi edemediği bir sorunun yanı sıra mideden mide asidi reflüsünün sonucu olabilir.
Sesinizi akıllıca kullanın:
- Sesini fazla kullanmamaya çalış. Sesiniz kısık veya yorgun olduğunda konuşmaktan veya şarkı söylemekten kaçının.
- Hasta olduğunuzda sesinizi dinlendirin. Hastalık sesini daha fazla strese sokar.
- Çığlık atmak veya fısıldamak gibi ses aralığınızın aşırı uçlarını kullanmaktan kaçının. Çok yüksek sesle ve çok yumuşak bir şekilde konuşmak hem sesinizi vurgulayabilir.
- Şarkı söylerken veya konuşurken iyi nefes teknikleri uygulayın. Göğsünüzden derin nefes alarak sesini destekleyin ve boğazınıza güvenmeyin. Şarkıcılar ve konuşmacılara genellikle bu tür nefes kontrolünü geliştiren egzersizler öğretilir. Nefesi desteklemeden boğazdan konuşmak sese büyük bir baskı uygular.
- Konuşurken telefonu kucaklamaktan kaçının. Telefonu uzun süre baş ile omuz arasında tutmak boyunda kas gerginliğine neden olabilir.
- Uygun olduğunda bir mikrofon kullanmayı düşünün. Sergi alanları, sınıflar veya egzersiz odaları gibi nispeten statik ortamlarda, hafif bir mikrofon ve bir amplifikatör-hoparlör sistemi çok yardımcı olabilir.
- Gürültülü yerlerde konuşmaktan kaçının. Gürültünün üzerinde konuşmaya çalışmak seste gerginliğe neden olur.
- Ses terapisini düşünün. Ses problemlerinin tedavisinde bir dil ve konuşma terapisti, size sesinizi sağlıklı bir şekilde nasıl kullanacağınızı öğretebilir.
Estill Voice Training®’in yaratıcısı Jo Estill, “herkesin güzel bir sesi olduğuna” ve bu güzelliğin sesin hareketli kısımlarını ve onları nasıl kontrol edeceğimizi anladığımızda ortaya çıkabileceğine inanıyordu. Bu uğurda Estill Voice Training, Estill Voice Ses Eğitimi’ni vererek hem sesi daha iyi kullanmaya yönelik bilgi veriyor hem de profesyonellerin başkalarının sesini daha iyi kullanmaları için rehberlik etmesini sağlıyor.
Kaynakça: https://www.nidcd.nih.gov/health/taking-care-your-voice#2