Silahlı Saldırı Olayları Hakkında Çocuklarla Konuşmak;
Çocuğunuza stresle başa çıkması için yardım edin!
Ebeveyn olarak, silahlı saldırılar hakkında çocuğunuzla nasıl konuşmanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Şunu unutmamak gerek; çocuklar güvende hissetmek için ailelerine sığınırlar. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, emekleyen bir bebek, ergen ya da genç, yetişkin; bu bir gerçektir.
Çocuğunuzun stresiyle başa çıkmasına yardımcı olarak birkaç ipucu:
Çocuğunuzla konuşun.
Çocuğun endişeleriyle ve düşünceleriyle başa çıkmasına yardım etmenin en iyi yolu onlarla konuşmaktır. Böylece kendilerini güvende hissederler ve çevrelerinde olan olaylarla başa çıkmaya başlarlar. Ne söylediğiniz ya da nasıl söylediğiniz yaşa göre değişir. Fakat tüm yaş gruplarındaki çocuklar dinlenildiğini fark etmek isterler.
- Konuşmaya en müsait oldukları zamanı bulun; arabada yolculuk yaparken, yemekten önce ya da çocuğunuzu yatırırken.
- Konuşmayı siz başlatın. Onlarla ilgilendiğinizi bilmelerini sağlayın ve çevrede olup bitenlerle nasıl mücadele ettiklerini öğrenin.
- Düşüncelerini ve konulara hangi pencereden baktıklarına dikkat edin. Sözünü kesmeyin. Cevap vermeden önce bütün duygularını ve fikirlerini ifade ettiklerinden emin olun.
- Çocuğun düşüncelerini küçümsemeden kendi düşüncelerinizi belirtin. Anlaşmazlığa düşmenin kötü bir şey olmadığından bahsedin.
- Çocuğunuza onların güvenliği ve konforu için orada olduğunuzu hissettirin; sarılın.
Evinizi güvenli alan olarak tutun.
Dış dünya, can sıkıcı bir hal almaya başladığında çocuğun yaşı kaç olursa olsun evini güvenli bölge olarak görür. Kriz zamanlarında, çocukların eve güvenli hissetme ihtiyacı için geldiğini unutmayın. İhtiyaçları olan konforlu alanı yaratmak için yardım edin. Tüm aile üyelerinin katıldığı etkinlikler düzenleyin.
Stres, korku ve kaygı belirtilerine dikkat edin.
Travmatik bir olaydan sonra, çocukların ve yetişkinlerin korku, şok, kızgınlık, yas ve kaygı gibi geniş bir yelpaze olan duyguları yaşamaları normaldir. Çocuğunuzun davranışlarının değişmesinin sebebi travmatik bir olay olabilir. Uyumada zorluk çekebilir, okulda konsantrasyon sorunu yaşayabilir ya da iştahı değişebilir. Bu davranışların birkaç ay içerisinde yok olması beklenir. Duyguları hakkında konuşmaları için onları motive edin ya da bir günlük tutmalarını isteyebilirsiniz. Bazı çocuklar hissettiklerini sanat yoluyla ifade etmeyi severler. http://www.dilgem.com.tr/tr/service/106/iletisim-becerilerinin-gelistirilmesinde-sanatin-kullanimi
Haber izlemeye ara verin.
Çocuğunuz internet, televizyon ya da gazete aracılığıyla yaşanan olay hakkında daha da fazla bilgi almak istiyor olabilir. Sürekli televizyon aracılığıyla bu olaya maruz kalması korkularını ve kaygılarını daha da arttıracaktır. Dolayısıyla televizyon izleme süresini kısıtlamanızda fayda var. Bunun yanında, kendiniz için de bu araları vermeniz önemlidir. Keyif aldığınız aktiviteler için zaman ayırın.
Kendinize iyi bakın.
Eğer kendiniz iyi olursanız çocuğunuza da iyi bakarsınız. Travmatik olaylarla nasıl başa çıkılacağını çocuklarınıza model olarak gösterin. Normallik ve güvenlik hissi yaratmak için düzenli aktivitelere yer ayırın.
Mevcut kriz ortamlarında yapılması gereken ipuçları çocuğunuza yardım etmeniz için size destek olacaktır. Eğer tıkanmış ve bunalmış hissediyorsanız, size yardım edebileceğini düşündüğünüz biriyle konuşun. Ruh sağlığı uzmanları, gelişme göstermeniz için doğru stratejiler geliştireceklerdir. Eğer günlük yaşantınızı devam ettiremiyor ve temel aktivitelerinizi gerçekleştiremiyorsanız profesyonel bir yardım almakta fayda var.
APA, Uzm. Psk. Ronald S. Palomares, Uzm, Psk.Lynn F. Bufka,