SOS Beslenme Yaklaşımı Nedir?

SOS Beslenme Yaklaşımı Nedir?

SOS Beslenme Terapisi ve Evde Uygulama Yöntemi

SOS beslenme (Sıralı Oral Duyusal) yaklaşımı, beslenme/büyüme endişesi bulunduran çocukları kapsamlı bir şekilde değerlendirip kontrol altına almak için motor, oral, davranışçı öğrenme, tıbbi, duyusal, beslenme faktörlerini ve yaklaşımlarını bütünleştirir. SOS beslenme terapisi yaklaşımı, çocuklara özgü gelişimsel beslenme adımlarına, aşamalarına ve becerilerine dayanmaktadır.

SOS yaklaşımı, nicelikten çok niteliği esas alır. Yaklaşımın amacı, yemeklerin başarılı ve güvende bir şekilde yenmesi için gereken beslenme becerilerini iyileştirmek ve geliştirmektir.

SOS yaklaşımı, bireysel beslenme terapisi, grup beslenme tedavisi veya takipler/kontroller doğrultusunda yapılan ev özelinde programlar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda yürütülebilir.

Terapi ve aile öğünleri için farklı hedefler barındırır. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken nokta, çocuklarınızın yemekler ve yemek saatleriyle ilişkisine yardımcı olma yönünde, yemek saatlerini olabildiğince olumlu ve planlı tutmaktır.

SOS Beslenme Yaklaşımı

‘’Aile Öğünleri’’

Yaklaşım, özellikle beslenme ve büyüme sorunları olan çocuklarımız için tüketilen yemek miktarını esas alır. Karşınızda evde kullanabileceğiniz bazı SOS beslenme ipuçları!

  • Olumlu bir beslenme modeli için ailedeki diğer üyelerin de katılımıyla, yemeği belirli bir saatte servis edin! Masanın ortasındaki ortak tabaklardan herkesin yemeğini kendisinin almasını sağlayın. Bu yöntem, çocukları ailenin aktif bir üyesi olmaya teşvik eder ve tabaklarına ne kadar yemek koyacakları konusunda onlara özgürlük tanır!
  • Aile öğünlerinin yegane ‘’kuralı’’, herkese en az bir kaşık veya herkesin tabağına bir parça koyulmasıdır ama bu durum, sunulanları yemek zorunda oldukları anlamına gelmesin! Sunulanları yemek yerine, yemek hakkında “bilgi edinmeyi” seçebilirler (nereden geldiği, kıvamı, kokusu, rengi gibi).
  • Aile öğünleri, çocuğunuzun yiyeceğini bildiğiniz en az 1 yiyeceği barındırmalıdır. Bu öğünün odak noktası, çocuğunuzu tercih ettiği yiyecekleri yeme miktarına destek vermeye devam ederken tercih ‘’etmediği” yiyeceklere de maruz bırakmaktır.
  • Çocuğunuz tüple besleniyorsa, yemek saatleri ile tokluk hissi arasındaki ilişkiyi kurmak için bu zaman diliminde tüple beslemeyi deneyin.
  • Yetişkinler, yemek esnasında iyi bir sosyal rol modeli olmaya odaklanmalıdır (yemeklerin tadı hakkında konuşurken açıklayıcı olun!)
  • Yemeğin odak noktası, çocuk olmamalıdır. Ancak yemeği yemek veya yemeği keşfetmek (görme, koklama, dokunma, tatma veya yeme yoluyla) için yapılan her iyi girişim için övgü verilebilir ve verilmelidir de!
  • Yemek bittiğinde, herkesin tabağında kalan yemeği almasını (etkileşimi artırır) ve bir “güle güle” kasesine veya çöpe dökmesini sağlayan bir temizlik rutini oluşturun.

 ‘’Terapi Öğünleri’’

Terapi öğünleri genel olarak bir SOS beslenme uzmanı tarafından yapılır ve sonrasında evde uygulanır. Terapi öğünlerinin amacı, yeni yemeklerin ve besinlerin çocuk için eğlenceli bir keşif serüveni olmasıdır!

Tüketilen miktar daha az önem taşır ve amaç yemek değil de (şimdilik!), beceri ve maruz kalma üzerinde çalışmak olduğundan yemek zamanından ayrı bir zamanda gerçekleştirilebilir.

Çocukların, sistematik duyarsızlaştırma (kaygıya neden olduğu bilinen kademeli bir uyaran hiyerarşisine maruz kalma sırasında rekabet eden gevşeme tepkilerinin kullanımı, örneğin yemek), sosyal modelleme ve olumlu pekiştirme yöntemlerini kullanarak yeni yiyecekleri keşfetmeye ve yiyecek dağarcıklarını genişletmelerine teşvik edilir.

 

Kaynak:

Bu makalenin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında:

Allegra Le, NAPA Boston kurumunda konuşma-dil patalojisi uzmanıdır. Tıbbi olarak karmaşık ihtiyaçları olan çocuklarla yakından çalışmaktan ve başkalarıyla iletişim kurmalarını sağlamak üzere en etkili yaklaşımları bulmaktan keyif alır. Down sendromlu küçük kız kardeşi Christina ile vakit geçirmek, en sevdiği aktivitelerden birisidir. Ayrıca Down sendromlu genç yetişkinler için bir gecelik yaz kampı olan Camp PALS’de, her yaz bir hafta vakit geçirmek hoşuna gidenler arasında.

NAPA Center Hakkında:

NAPA Center, pediatrik beslenme tedavisi sunan dünyaca ünlü bir pediatrik terapi kliniğidir.

 

Çeviren: Furkan Kaya