Sosyal-Duygusal Öğrenmeyi Sınıflara Entegre Etmenin 15 Kolay Yolu
Sosyal-Duygusal Öğrenmenin Gerekliliği
Çocukların ve gençlerin okulda, evde başarılı olmak ve mutlu ve anlamlı yaşamlar sürdürebilmek için Sosyal-Duygusal Becerilere ihtiyaç duydukları bilinci giderek artmaya devam ediyor. Bunlar, çocukların güven oluşturmalarına, güçlü ve zayıf yanlarını anlamalarına, başkalarıyla birlikte çalışmalarına, sosyal durumlarda başarılı bir şekilde yer almalarına, kalıcı ilişkiler kurmalarına ve daha iyi seçimler yapmalarına yardımcı olmak için gerekli becerilerdir.
Her öğretmenin bildiği gibi, çocukların ihtiyaç duyduğu her konu üzerinde çalışmak için yeterli zaman yoktur. Sonuç olarak, Sosyal-Duygusal Öğrenme (SDÖ) okuma ve yazma gibi diğer daha eleştirel becerilere de destek olur. Hiç kimse bu tür becerilerin eğitimin yapı taşları olduğunu iddia etmese de, SDÖ’nün önemi göz ardı edilemez.
Sosyal-Duygusal Öğrenmenin sadece bir tür eğitim olmadığını hatırlamak önemlidir. Bunun yerine SDÖ, çocukların mutlu ve başarılı olmaları için gerekli sosyal ve duygusal becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir yaklaşımı kapsar. Sosyal-Duygusal Öğrenme yaklaşımını sınıfınıza dahil etmenin bazı kolay yollarını aşağıda sizin için sıraladık.
Sosyal-Duygusal Öğrenme Nasıl Uygulanır:
1. Günlük Yazmak: Çocukların sosyal-duygusal beceriler hakkında düşünmelerine yardımcı olan günlük yazılarını, gündelik programa entegre edebilirsiniz. Örneğin, çocuklardan “En son ne zaman kendi kendini kontrol ettin?” veya “Kendini kontrol edebildiğinde ne oldu?” gibi konular hakkında yazılar yazmalarını isteyebilirsiniz. Günlüklerinde yazdıktan sonra, yazdıklarının deneyimi güçlendirmek adına onları bir arkadaşıyla paylaşmalarını isteyin.
2. Perspektifi Öğretmek için Yüksek Sesle Okumak: Birçok öğretmen SDÖ yaklaşımını entegre etmek için bu stratejiyi zaten kullanmaktadır. Karakterlerin ne hissettiği veya düşündüğü hakkında konuşarak hikaye okumanın ötesine geçin. Öğrencilerin başkalarının düşüncelerini ve duygularını anlamalarına yardımcı olmak için belirli bir karakterin perspektifini vurgulamaya odaklanın.
3. Sanatı bir İfade Biçimi Olarak Kullanmak: Sanatın sosyal ve duygusal beceriler üzerinde oldukça etkili bir yol olduğu kanıtlanmıştır. Öğrencilerin kendilerini tanımalarına yardımcı olmak için bir kolaj oluşturmalarını sağlayın. Çizim ve boyama, stresle başa çıkmak ve yönetmek için yararlı stratejiler olmanın ek faydasını sunar. Diğer çocuklarla çalışmak, ilişki kurma ve işbirliği becerilerini artırır.
4. Sınıf Toplantıları Düzenlemek: Sınıf toplantıları günlük veya haftalık olarak yapılabilir. Sınıf toplantısının amacı, çocukların grup olarak sorunları çözmelerine, grup etkinlikleri planlamasına veya halka açık bir forumda diğerleriyle ilgili olumlu duyguları paylaşmalarına izin vermektir. Öğrenciler arasında bir topluluk oluşturmak sınıftaki olumlu iklimi güçlendirmektedir.
5. Duyguları Yönetme Hakkında Konuşmak: Duyguları yönetmek, çocukların ve gençlerin sürekli pratik yapması gereken önemli bir beceridir. Bu beceri, edebiyatla ilgili tartışmalara dönüştürülebilir. Karakterin duyguları nasıl başarılı bir şekilde yönettiği veya başaramadığı hakkında bir konuşma noktası oluşturmak için öyküdeki karakterlerden birinin tepkisini inceleyebilirsiniz.
6. Problem Çözme Çalışmaları Yapmak: Öğrenciler size bir problem ile geldiğinde, derhal olayı çözme isteğinize karşı koyun. Bunun yerine, öğrencilerinizi bir çözüm bulmak için beyin fırtınası yapmaya teşvik edin. Onlara yardım etmeden önce, problemi çözmeye çalışmaları için onlara 10 dakika süre tanıyın. Zorluklara karşı nasıl yükseldiklerini görünce şaşıracaksınız.
7. Takım Çalışması ile Topluluk Oluşturmak: Ödevler ve sınıf projeleri için öğrenciler arasında daha büyük gruplar oluşturun. Öğrencilerinize diğer çocuklara belirli roller ve işler atama sorumluluğu verin. Başkalarına sorumluluklar vermek, çocukları çok özel bir şekilde geliştirir.
8.Yansımaları Teşvik Etmek: Sadece bir sonraki ödeve veya göreve atlamayın. Çocuklar çalışmalarını tamamladıktan sonra, yaptıklarını düşünmek için onlara zaman ve cesaret verin. Bu çok önemli SDÖ becerisi, okuma, yazma, matematik veya başka herhangi bir konuda müfredatın tamamında geniş bir uygulamaya sahiptir.
9. Farkındalığı Entegre Etmek: Farkındalığın insanların sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu, özellikle çocukların doğal olarak gergin ve stresli oldukları bir sınavdan önce faydalı olabilir. Birçok çocuk kendilerini nasıl sakinleştireceklerini ve rehberliğe nasıl ihtiyaçları olduğunu anlamamaktadır. Farkındalık, nefes alma stratejileri ile birlikte çocuğun stresli durumlar üzerindeki deneyimini değiştirebilir.
10. “Sakinleştirici Bir Alan” Belirlemek: Böyle bir alanın olması, ihtiyaç duyan çocuklar için bir “sığınak” olabilir. İçerisinde biraz yemek, cihazlar, rahatlamak için kitaplar ve rahatlamak için düşünebileceğiniz başka bir şeyler bulunabilir. Sakin olunca çocuk sınıfa geri dönebilir.
11. İyilik Eylemlerini Teşvik Etmek: Çocukları rastgele iyilik eylemleri yapmaya teşvik etmekten çekinmeyin. Öğrencilerin yararlı bir şey yapan diğer öğrenciler hakkında yazdıkları notları ekleyebilecekleri özel bir kavanoz oluşturun. Herkesi katılmaya teşvik etmek adına notları sesli olarak okumak için hafta sonunda kendinize biraz zaman ayırın.
12. Empati Kurmayı Tartışmak: Empati, çocukların öğrenmesi gereken belki de en önemli sosyal-duygusal beceridir. Çocukların sosyal açıdan şefkatli ve uygun yollarla cevap vermeleri için gerekli olan temel bir beceridir. Tartışmalar bağımsız olabilir, sınıf öğretisine dokunabilir ya da edebiyat tartışmasına konulabilir.
13. Birine Katılmadığını Saygı ile Söylemek: Anlaşmazlıklar kaçınılmazdır ve her zaman kötü değildir. Bununla birlikte, birine hakaret etmeden veya başkalarına zarar vermeden saygılı bir şekilde o kişiye katılmamanın öğrenilmesi, yaşam boyu gerekli olan temel bir beceridir. Çocuklara, katılmadıkları bir fikri aktif olarak dinlemeyi öğreten ve onlara fikirlerini nasıl saygıyla ifade edeceklerini gösteren tartışmaları teşvik edin.
14. Bir Çok Rol Oyunu Oynamak: Çoğu zaman, başkalarının konumunu veya perspektifini onların yerine geçinceye kadar gerçekten anlayamayız. Çocukların potansiyel olarak rahatsız edici durumları oynaması, bir başkasının duygularını anlaması ve empatik hale gelmesi faydalıdır.
15. Konuşmak İçin Zaman Yaratmak: Çocukların konuşması için bolca fırsat sağladığınızdan emin olun. Bu zamanların hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış olması gerekir. Çocuklar fikir paylaşmak ve sorunları çözmek için o zamana ihtiyaç duyarlar. “Konuşma Zamanı” çocukların kendi kendilerine olan güvenlerini, başkalarını anlamalarını ve kendi duygularını ifade etmelerini sağlayacaktır.
Kaynakça: https://globalteletherapy.com/social-emotional-learning/