Sosyal Medya Kullanımı için Büyük Yaştaki Öğrencilere Pragmatik Beceriler Öğretimi

Sosyal Medya Kullanımı için Büyük Yaştaki Öğrencilere Pragmatik Beceriler Öğretimi

Dil ve konuşma terapistleri ortaokul ve lise seviyesindeki öğrenciler ile çalıştıklarında, hizmetlerini hem akademik becerilere hem de sosyal etkileşimlere yönelik gerçek yaşam konularına daha fazla odaklayabilirler. Bu düzeydeki öğrenciler, daha fazla dikkat edilmesi gereken alanları tanıyabilir, hedeflerin belirlenmesine ve kendileri için en uygun stratejileri belirleyerek oturumlarına daha fazla hakim olabilirler.

Daha büyük yaştaki öğrenciler ve genç yetişkinlerle çalışmak DKT’lere toplum katılımını ve istihdam becerilerini geliştirmek için yeni hedeflere bakma fırsatı verir. Öğrenciler bu tür müdahalelere daha fazla yatırım yapma eğilimindedirler. Önceki yıllarda oturumlar sırasında kontrol etme eğilimi gösterdiğiniz öğrenciler bile öğrenmek istedikleri becerilere odaklanan aktivitelerle motive olabilirler.

İlginç yaşam becerilerinden bazıları, sosyal medya ve mesaj yoluyla iletişimin uygulanmasını içerir. Sosyal medya ve cep telefonu kullanımı, günümüzün etkileşimlerinin nasıl gerçekleştiğinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır ve öğrenciler bu iletişim şekillerine büyük ilgi duymaktadırlar.

Ayrıca, sınıf öğretmenleri ödevleri göndermek için sosyal medya veya mesajlaşma uygulamalarını kullanırlar ve öğrencileri birbirleriyle iletişim kurmaya ve işbirliği yapmaya teşvik ederek oturumlarda bu tür iletişimi kullanmak için akademik bir ilişki yaratırlar.

Daha büyük yaştaki öğrencilere müdahale ederken yaklaşımım onlarla eğlenmektir. İşte büyük yaştaki öğrenciler için sosyal medya veya mesajlaşma becerilerini geliştirmek adına kullandığım bazı aktiviteler:

  1. Farklı emojilerin anlamlarını ve bazılarının nasıl tehdit veya zorbalık olarak algılanabileceğini öğretin.
  2. Sık kullanılan kısaltmaları (LOL, OMG, BTW, IDK, BRB, IMHO gibi) öğretin.
  3. Büyük harfleri veya ünlem işaretlerini kullanmanın “sesini yükseltiyor” gibi görüneceğini belirtin.
  4. Nelerin yayınlanması ve yayınlanmaması gerektiği konusunda sosyal medyada paylaşmak için uygun dili ve kabul edilebilir bilgileri tartışın.
  5. Sosyal medyada bulunan herhangi bir konunun gizlilik eksikliğini öğretin. Metinler bile izniniz olmadan kopyalanabilir ve başkalarına gönderilebilir (ekran görüntüleri olabilir!).
  6. Hangi iletişim türlerinin mesaj için uygun olup olmadığını öğretin. Örneğin, gündelik sosyal iletişim uygundur, ancak resmi değişimler uygun değildir.
  7. Telefonu kullanmanın uygun olmadığı ortamlar hakkında konuşun. Ders esnasında, biriyle yüz yüze görüşürken veya akşam yemeğinde kullanmak gibi.
  8. Öğrencilerin otomatik düzeltmelere ve mesajların alıcılarına dikkat etmelerine yardımcı olun. Göndermeden önce mesajlarını kontrol etme ve yeniden okuma alıştırmaları yapmalarını sağlayın. Alıcı bir grubu içeriyorsa, istedikleri grup olup olmadığını iki kez kontrol ettiklerinden emin olmalarını sağlayın.
  9. Kişisel olarak tanımadıkları kişilerle mesajlaşma veya arkadaşlık kurma tehlikelerini açıklayın. “Yabancı tehlikesi” sosyal medya için de geçerlidir.
  10. Facetime, Skype veya Google Duo gibi görüntülü sohbet uygulamalarının nasıl kullanılacağını öğrenmek için birlikte çalışın.

Kaynakça: https://blog.asha.org/2019/11/13/teaching-older-students-pragmatic-skills-for-social-media-use/