Stresin Öğrenmeyi Etkilediği 3 Yol

Stresin Öğrenmeyi Etkilediği 3 Yol

Bir gazete okuduğunuzda veya akşam haberlerini izlediğinizde, muhtemelen etrafımızdaki sessiz katil hakkında yeni bir şeyler öğrendiğinizde şaşıracaksınız: Stres. Hem fiziksel hem de duygusal iyilik için kötü olan stres, ciddiye alınması gereken bir sorun olarak manşetlerde yer almaya devam ediyor.
 

Stresin yetişkinler için hipertansiyon ve ülser gibi önemli tıbbi sorunlara yol açabileceğinin artmış olduğu görülmekle birlikte, stresin çocuklar için de önemli yan etkilere sebep olabileceğini bilmeniz önemlidir.

 

Çocuklarda stres kontrol edilmediğinde tıbbi sorunlara, kaygı ve depresyon durumlarına neden olabilir ve çocuğun öğrenme yeteneğini etkileyebilir.

Stres, çocuklarda bazı ciddi tepkilerle kendini gösterebilir ve bu olası tepkilerin farkında olmak da önemlidir. Hastalık Kontrol ve Müdahale Merkezi’ne göre stres, erken beyin gelişimini engelleyebilir, sinir ve bağışıklık sistemlerinin işlevini tehlikeye atabilir.

Stres 3 Yol ile Öğrenmeyi Etkiler.

Çocuklar, sürekli bir endişe durumundayken ya da stres sonucu olumsuz duygularla boğuştukları zaman, sınıfta iyi performans göstermeye çabalamaktadırlar. Tüm dünya senin üzerine çöküyormuş gibi hissettiğinde de akademik şeyler hakkında kafa yormak çok zor olabilir.

Beyin Gelişimi:

Bir çocuk stres yaşadığında, hormonlar salınır ve vücutta dolaşırlar. Beyin devreleri erken çocukluk döneminde gelişimini sürdürdüğü için savunmasızdır. Yüksek düzeyde strese uzun süre maruz kalmak, beyin devrelerinin bağlantısına ve gelişimine zarar verebilir ve bu da ileriki dönemde beyin gelişimini etkiler.

Kısacası, stres küçük çocuklar için bilişsel gelişimi ve hafıza fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Virginia Politeknik Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi tarafından yapılan 2009 yılındaki bir çalışma, evde kargaşaya maruz kalan çocukların daha düşük IQ’lara ve daha fazla davranış problemine sahip olduğunu bulmuştur.

Dikkat:

Stres kısa vadede her türlü soruna yol açabilir ve uyku bozukluğu da bu listenin başında gelir. Stres altındaki çocuklar uykuya dalmakta ve uyumakta zorluk çekerler.

Uyku yoksunluğunun en tehlikeli yan etkilerinden biri de dikkat ve odaklanmayı etkilemesidir. Küçük çocukların öğrenme sürecinden yararlanmaları gerekir. Yorgun çocuklar sınıfta odaklanmakta zorlanırlar ve değerli olan eğitim zamanlarını kaybetme riski altındadırlar.

Duygusal Olarak İyi Olma:

Stres küçük çocuklarda çeşitli duygusal reaksiyonları da tetikleyebilir. Bazı çocuklar stres altındayken hareket ederler, bazıları ise duygularını içselleştirir. Stres altındaki çocuklarda genellikle endişe ve depresyon belirtileri kendini gösterir.

Sonuç olarak, stres yönetilmezse, beyin gelişimini, bilişsel işleyişi ve duygusal sağlığı etkileyebilir. Bu faktörlerin tümü de öğrenmeyi zorlaştırır. Stres belirtilerini takip edin ve çocuğunuz için yardım alın.

Kaynakça
https://www.everydayfamily.com/blog/three-ways-stress-impacts-learning/?internallink=detour