Terapistler Ebeveynlerin Neleri Bilmelerini İstiyorlar

Terapistler Ebeveynlerin Neleri Bilmelerini İstiyorlar

Bir çocuğun davranışını yönetmek için yardım istemek, ebeveynlerin yapabileceği en cesur şeylerden biridir. “Çocuğumun davranışı hakkında ne yapacağımdan emin değilim” diyerek durumu itiraf etmek oldukça can sıkıcıdır. Ancak, çoğu davranış bozukluğu ve zihinsel sağlık sorunu tedavi edilebilir. İşte terapistlerin tüm ebeveynlerin bilmesini istediği yedi şey:

1. Küçük Ebeveynlik Hataları Çocuğunuzu Tüm Yaşam Boyunca Bir Etki Bırakmaz

Bazen ebeveynler, hatalarının çocuklarını ömür boyu kalıcı olarak yaralayacağından endişe duyarlar. Kesinlikle yaşam boyu sonuçlara yol açabilecek bazı ebeveynlik sorunları olsa da, küçük hataların çoğu oldukça zararsızdır.

Bir söz veremediğinizde veya geçici olarak birkaç kuralın uygulanmasını durdurduğunuzda, çocuğunuz diğer insanların hatalarıyla daha etkin bir şekilde nasıl başa çıkacağını öğrenebilir.

2. Doktorlar Bilginin Kaynağı Olabilir

Ebeveynler çoğu zaman doktorlarla, çocuklarının sağlığı dışında herhangi bir şey hakkında konuşmaktan çekinirler. Ancak çocuğunuzun ruh hali veya davranışı hakkında endişeleriniz varsa, bu endişeleri çocuğunuzun doktoru ile tartışmak önemlidir. Doktorlar, çocuğunuzun gelişimsel, davranışsal veya zihinsel sağlık sorunları için daha fazla değerlendirmeye ihtiyacı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilirler.

3. Yardım Almak, Mutlaka İlaç İçerdiği Anlamına Gelmez

Bazen ebeveynler, çocuğun davranış sorunları veya ruh hali sorunları için yardım istemekten çekinirler, çünkü çocuklarına ilaç verileceğinden endişe ederler. İlaç DEHB gibi sorunlar için bir tedavi şekli olabilirken, başka birçok terapi seçeneği de mevcuttur. Oyun terapisi, bilişsel-davranışçı terapi ve ebeveyn eğitimi çocuğunuzun sorunlarının ilaçsız ele alınmasının yollarından sadece birkaçıdır.

Sonuçta, ilacın çocuğunuz için iyi olup olmadığına karar vermek size bağlıdır. Bir doktor veya psikiyatrist çocuğunuzun ilacı denemesini tavsiye etse bile, bu ilacı uygulamak isteyip istemediklerine dair son sözü ebeveynlere aittir.

4. Yardım İstemek Bir Zayıflık Göstergesi Değildir

Yardım istemek cesaret ister ve kesinlikle bir zayıflık göstergesi değildir. Bunun yerine, çocuğunuz için en iyisini istediğinizin açık bir işaretidir. İster çocuğunuzun öğrenme yetersizliği olup olmadığını belirlemek için bir değerlendirme isteyin, isterse çocuğunuzun öfke nöbetleriyle ilgilenmek için bir ebeveynlik eğitim sınıfına kayıt olun, destek istemeye istekliliğiniz çocuğunuzun en büyük potansiyeline ulaşmasına yardımcı olma isteğinizi göstermektedir.

5. Çocuğunuzun Okulunun Terapi Oturumları Hakkında Bilgilendirilmesine Gerek Yoktur

Ebeveynler ve çocuklar gizli terapi hakkına sahiptirler. Okulun, çocuğunuzun bir terapist ile görüşüp görüşmediğini bilmesine gerek yoktur. Terapistin okula, çocuğunuzun durumunu söylemeyi tavsiye ettiği zamanlar olabilir, böylece çocuğunuzun öğretmeni terapi planlama aşamalarına yardımcı olabilir, ancak okulu dahil edip etmeme konusunda karar vermek ebeveynlerin sorumluluğundadır.

6. Ebeveynlerin Terapiye Katılımı Önemlidir

Ebeveynler davranış sorunlarının ele alınmasında aktif rol oynamaktadırlar. Örneğin, haftalık terapi seanslarında çocuğa öfke yönetimi becerilerini öğretmek yerine, ebeveynlere çocuğa nasıl yardımcı olacaklarını öğretmek genellikle daha etkilidir.

Ebeveynler haftada çocuklarla terapistten çok daha fazla saat olduğundan, ebeveyn eğitimi genellikle tercih edilen terapi yöntemidir.

Bazen bu, boşanmış ebeveynlerin, üvey ebeveynlerin ve diğer bakıcıların bir çocuğa yardım etmek için birlikte çalışması gerektiği anlamına gelir.

7. Davranış Sorunları Çeşitli Sorunlardan Kaynaklanmaktadır

Çocuğunuzun davranış sorunları, kötü bir ebeveyn olduğunuz anlamına gelmez. Davranış sorunları, altta yatan davranış bozuklukları, kaza sonrası travma ve uyku sorunlarına kadar çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir. Ebeveyn eğitim programları genellikle ebeveynlerin çocuğun ihtiyaçlarını karşılamada daha etkili olabilecek alternatif disiplin stratejilerini belirlemelerine yardımcı olabilir.

Kaynakça: https://www.verywellfamily.com/things-therapists-wish-all-parents-knew-1094934