Tortikollis Tedavi Edilemediğinde Neler Olur?

Tortikollis Tedavi Edilemediğinde Neler Olur?

Ayakta tedavi yapan bir fizik tedavi uzmanı olarak hastalarımın yaklaşık % 10-25’ine Tortikollis teşhisi konuyor. Tortikollis, boyunda bulunan sterno cleido mastoid (SCM) adı verilen bir kasın sıkılaştırılmasıdır. SCM, ipsilateral yan bant ve kontralateral kafa rotasyonunu kontrol eden kastır. Boynun her iki tarafında da bulunan bu kas, çeneyi sıkıştırmaya çalışır. Bir taraf bağımsız olarak çalıştığında, başı karşı tarafa döndürmek ve başı kas yönüne doğru eğmek için çalışacaktır. Tortikollis ciddi bir tıbbi durumdur ve tedavi edilemezse, birçok bozukluğa neden olabilir. Aşağıda en sık ve ciddi sorunlardan bazılarına değineceğim.

Tedavi Edilememiş Tortikollisin Olası Sonuçları:

Plagiosefali – Bu, tedavi edilememiş Tortikollis’ in en yaygın sonucudur. Plagiosefali kafatasındaki kemiklerin kaybolması durumudur, genellikle başın arkasının bir tarafında büyük bir düz noktaya ve yüz asimetrisine neden olur. Erken teşhis ve konservatif tedavi Plagiosefali şiddetini azaltmada başarılı olabilir. Bununla birlikte, geç tanı konulursa kask veya kraniyofasiyal cerrahi ile tedavi edilmelidir.

Servikal omurga kasılmaları kemikleşebilir – Bu kasılmalar zamanla kemikleşebilir ve fonksiyonel hareketliliği ve bireyin akranlarıyla olan etkileşim yeteneğini önemli ölçüde etkiler. Bir kontraktür kemikleştikten sonra, kasın uzatılması için ameliyat gerekir, ardından tam servikal omurga hareket aralığını geri kazanmak için de birkaç seans fizik tedavi uygulanır.

Sınırlı omuz hareketliliği – Rotasyon ve yan kenara doğru azalan aktif hareket, omuz yükselmesine de neden olabilir. Bu da çocuğun üst ekstremite, ağırlık taşıma ve elle orta hatlara ulaşma yeteneğini etkiler.

Servikal Skolyoz – Omuz yükselmesi olmadığında kalıcı kafa eğimi, servikal omurganın lateral yöne kaymasına neden olabilir, bu da servikal skolyoza yol açar.

Kaynakça: https://nspt4kids.com/parenting/what-happens-when-torticollis-goes-untreated/