Travmatik Beyin Hasarı Sonrası Konuşma Zorlukları

Travmatik Beyin Hasarı Sonrası Konuşma Zorlukları

Harici bir kuvvet beyne zarar verdiğinde travmatik beyin hasarı meydana gelir. Böyle bir yaralanma, bir kişiyi kısa süreli hafıza kaybı veya durumları anlamada zorluk gibi çok çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bir kişinin hayatını etkilemesinin daha yıkıcı yollarından biri, konuşma ve iletişimde zorluklara neden olmasıdır. Bu blogda, buna neden olabileceğine ve travmatik beyin hasarından sonra konuşma güçlüğü çeken insanlar için gelecekte neler yapılabileceğine bakacağız.

Travmatik Beyin Hasarı Nedir?

Kafa içi yaralanmaları veya TBI olarak da bilinen travmatik beyin yaralanmaları iki kategoriden birine yerleştirilebilir. Birincisi, hasarın kafatasına giren yabancı bir cismin sonucu olduğu, delici bir yaralanmadır. Penetran beyin hasarının yan etkileri, beynin hangi kısmının hasar gördüğüne bağlı olacaktır. Örneğin, parietal lobun hasar görmesi, el-göz koordinasyonunu veya toplama yapma becerinizi etkileyebilir. Yaralanma, hemen şakakların yanında bulunan temporal loblarda olduğunda konuşma zorlukları ortaya çıkar. Ön lobdaki hasar, hareket kaybı, duygusal sorunlar ve konuşma zorlukları gibi en geniş kapsamlı yan etkilere sahip olabilir.

Diğer TBI tipi, kafatasına yabancı bir cisim girmeden hasara neden olduğunda meydana gelen kapalı kafa travmasıdır. “Travmatik” kelimesi kafaya vurulmayı ifade ettiği anlamına gelse de, kan pıhtılaşması gibi vücutta meydana gelen sorunlar sonucunda oluşan hasarı da içerebilir.

Etkileri Nelerdir?

Bir TBI’dan kaynaklanan konuşma ve iletişim zorlukları birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilir. Örneğin, bir kişi Wernicke Afazisi olarak bilinen bir durum geliştirebilir, bu da konuşulan kelimeleri anlamakta güçlük çektikleri anlamına gelir. Ayrıca gördükleri veya düşündükleri nesneleri sınıflandırmada veya adlandırmada zorluk yaşadıklarını da görebilirler. Alternatif olarak, sağ temporal lobun hasar görmesi aşırı konuşmaya neden olabilir.

Ön lobun hasar görmesi, dizartriye yol açabilir; bu, konuşma yeteneğimizi etkilediğinde konuşmaya dahil olan kaslar üzerindeki kontrolü kaybettiğimiz zamandır. Bu, dudaklarımız ve dilimizle üretebildiğimiz hareket aralığını etkileyebilir, bu nedenle yapabileceğimiz açıkça tanımlanmış seslerin sayısını sınırlayabilir veya ciğerlerimizden gelen hava akışını kontrol etmede sorunlara yol açabilir, ki bu genellikle gözden kaçar ama çok önemlidir. Bu, geveleyerek konuşma gibi sorunlara veya ses seviyesi ve ses tonunu kontrol etmede sorunlara yol açabilir.

Başka bir duru ise dispraksidir. Bilinçli hareket zorlaşır ama içgüdüsel hareket etkilenmeden kalır. Böylece bir kişi “Adınız nedir?” Gibi sorulara sorunsuz cevap verebilir ancak yön vermek veya karmaşık bir kelimeyi hecelemek gibi şeyler imkansız görünebilir.

Ne Yapılabilir?

TBI konuşma zorluklarının prognozu kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterecektir. Farklı kişilerdeki benzer yaralanmalar tamamen farklı etkilere sahip olabilir ve kuvvet seviyesi, yaş ve hasarın yeri gibi faktörlerden etkilenebilir. Tedavi, zorluklara neden olan bireysel sorunları belirleyecek ve tek tek ele alınacak olan bir dil ve konuşma terapistinin değerlendirmesiyle başlayacaktır.

Terapistiniz, hava akışını zorluklarınızın nedenlerinden biri olarak tanımlarsa, size bu yeteneği yeniden inşa etmenize veya onun etrafında çalışmanıza yardımcı olacak nefes egzersizleri verecektir. Bu, örneğin konuşmadığınız zamanlarda nefes egzersizleri yapmayı veya konuşma sırasında ne zaman nefes alacağınızı öğrenmeyi içerebilir.

Geveleyerek konuşma yaşıyorsanız veya belirli sesleri çıkarmada güçlük çekiyorsanız, terapistiniz ağzınızı daha net ifade etmek için nasıl hareket ettireceğinizi yeniden öğrenmenize yardımcı olacaktır. Bu yavaş bir süreç olabilir ama aynı zamanda çok etkili olabilir.

Başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurma becerimiz, duygusal ve psikolojik koşullarımız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir, bu nedenle bu yeteneği en üst düzeye çıkarmak, refahımız için çok önemlidir. Travmatik bir beyin hasarından sonra bir kişinin konuşma yeteneğinin ne kadarının geri kazanılabileceğini tahmin etmek herkes için, hatta bir uzman için bile çok zor olabilir, ancak bir dil ve konuşma terapisi almak her zaman daha akıllıca bir seçim olacaktır.

Kaynakça: https://www.spectrumspeech.ie/blog/speech-difficulties-after-a-traumatic-brain-injury