UYKU BOZUKLUKLARI: Yatak Islatmanin Sebepleri Nelerdir?
UYKU BOZUKLUKLARI: Yatak Islatmanin Sebepleri Nelerdir?
Yatak ıslatma, bir hastalığın altında yatan sebep olabileceği gibi yataklarını ıslatan çocukların çok büyük bir bölümünde sorunu yaratacak bir hastalığa rastlanmamıştır. Aslında, yatak ıslatma durumunu açıklayacak bir hastalığı bulunan çocuklar toplam populasyonun yalnızca %1’ini oluşturmaktadır.
Elbette bu durum yatağını ıslatan çocuğun bunu kontrol edebildiği veya bunu bilerek yaptığı anlamına gelmemektedir. Yatağını ıslatan çocuklar tembel değildir; mahsus yapmaz veya söz dinlemez değillerdir. Yatak ıslatma sıklıkla gelişimsel bir sorundur.
1- Yatak Islatma Türleri
"Birincil" ve "İkincil" olmak üzere 2 tür yatak ıslatma vardır. Birincil Yatak Islatma (BYI), çocuğun erken dönemlerden beri aralıksız yatak ıslatma durumunun devam ettiği anlamına gelir. Birincil yatak ıslatma sorunu olan çocuk asla geceleri uzun süre kuru kalmaz. İkincil Yatak Islatma (İYI) sorunu olan çocuk uzun süre boyunca -ortalama 6 ay- geceleri kuru kaldıktan sonra başlayan yatak ıslatma durumudur.
2- BYI’ya Neler Sebep Olur?
Genellikle aşağıda verilen başlıklardan biri veya birden fazlasının bir araya gelmesiyle BYI ortaya çıkar:
- Çocuk henüz tüm gece boyunca idrarını tutamıyordur.
- Çocuk idrar kesesi doluyken uyanamıyordur.
- Çocuk akşam ve gece vakitlerinde çok miktarda idrar üretiyordur.
- Çocuğun gündüz tuvalet alışkanlığı zayıftır. Birçok çocuk doğaları gereği idrarlarını tutabildikleri kadar tutar ve tuvalete çıkmayı erteler. Ebeveynler sıklıkla çocuklarının idrarlarını tutarlarken bacaklarını çaprazlamaları, yüzlerinin kasılması, kıvranmaları, çömelmeleri veya kasıklarını tutmaları durumlarına şahit olmuşlardıR.
3- İYI’ya Neler Sebep Olur?
İYI, genellikle altta yatan medikal veya duygusal bir problemin belirtisi olabilir. İYI durumu olan çocuklar sıklıkla gündüz altlarını ıslatma gibi diğer belirtileri de gösterirler. İYI’nın yaygın belirtileri şunlardır:
- İdrar Yolları Enfeksiyonu: İdrar yolları enfeksiyonu acı veya iltihaplı idrara, güçlü idrara çıkma dürtüsüne (aciliyet) ve sık idrara çıkmaya (sıklık) neden olur. Çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu anormal anatomi gibi farklı bir probleme işaret eder.
- Diyabet: Diyabeti olan insanların kanlarındaki şeker seviyesi yüksektir. Beden, kandaki şekeri dışarı atmak için idrar çıkışını arttırır. Sık idrara çıkma diyabetin yaygın bir belirtisidir.
- Yapısal veya Anormal Anatomi: İdrar ile ilgili organlardaki, kaslardaki veya sinir sistemindeki anormallik kontrol yetersizliği veya yatak ıslatma gibi belirtilerle kendini gösterir.
- Nörolojik Sorunlar: Sinir sistemi anomalileri, sinir sistemi hasarları veya sinir sistemi hastalıkları idrar atımını kontrol eden hassas sinir dengesini bozar.
- Duygusal Problemler: Stresli ev hayatı, ebeveynlerinin anlaşamadığı ev ortamı bazen çocukların yataklarını ıslatmalarına sebep olur. Okula başlama, yeni kardeş veya yeni bir şehre taşınma gibi büyük değişimler de strese, dolaysıyla da yatak ıslatmaya sebep olabilecek durumlardır. Fiziksel veya cinsel olarak istismar edilen çocuklar da yataklarını ıslatabilirler.
4- Yatak Islatma Kalıtımsal Mıdır?
Yatak ıslatmanın aileden kalması olasıdır. Yataklarını ıslatan birçok çocuğun ebeveynlerinin de çocukluklarında yataklarını ıslattıklarına rastlanmıştır. Bu çocukların büyük kısmı yataklarını ıslatmayı kendiliğinden ebeveynlerinin yatak ıslatmayı bıraktıkları yaşlarda bırakırlar.
KAYNAKÇA:https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/bedwetting-causes#2